18.9.24

Οι αιτίες πίσω από το «χτύπημα» των 11 γαλάζιων στον Χατζηδάκη...


 Θόρυβο προκάλεσε η πρωτοβουλία των 11 βουλευτών της πλειοψηφίας, οι οποίοι κατέθεσαν Ερώτηση στον Κωστή Χατζηδάκη, καθιστώντας πλήρως αποτυχημένο το κυβερνητικό πλαίσιο ρύθμισης και αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων... Αρκετοί εξ αυτών «on» και «off the record» ξεκαθαρίζουν πως θα συνεχίσουν στο ίδιο πολιτικό μοτίβο είτε κατά μόνας είτε με συλλογικές πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 
Την Ερώτηση με τίτλο: «Απροστάτευτη η περιουσία των δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων» συνυπέγραψαν οι Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραόγλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Όπως είναι εμφανές, δεν πρόκειται για βουλευτές που θα μπορούσε να κατατάξει κανείς συλλήβδην σε κάποιο ρεύμα, ομάδα ή πτέρυγα εντός του κόμματος.

Κατά τις πληροφορίες, ο βασικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα τους ήταν οι τοποθετήσεις τους στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ, όταν, δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεχόταν επί περίπου τέσσερις ώρες έντονη κριτική από τους βουλευτές του με φόντο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε συνδυασμό με τα διαρκώς εντεινόμενα κοινωνικά προβλήματα. Επιπλέον, δεν πρέπει να παραγνωριστεί πως οι δέκα εκ των 11 δεν ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, κάτι που συνέβαλλε στη δημιουργία πολιτικής «μαγιάς», χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έγιναν νύξεις και σε άλλους βουλευτές που αρνήθηκαν να συνυπογράψουν.

«Το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, τελείωσε»

Όπως ανέφεραν κάποιοι εκ των 11 στο documentonews.gr, η Ερώτηση αυτή ανοίγει έναν κύκλο κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών που σκοπό έχει να εκφράσει την κοινωνική αγανάκτηση, την οποία εισπράττουν οι βουλευτές στις εκλογικές τους περιφέρειες τη στιγμή δε που η αντιπολίτευση εν συνόλω αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Σε αυτό το μοτίβο, με μακροσκελή ανάρτηση του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επισήμανε:

«Όπως είχαμε τονίσει στην τελευταία Κοινοβουλευτική μας ομάδα το ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ για τους Βουλευτές τελείωσε. Η ανυπαρξία υπεύθυνης Αντιπολίτευσης μας δημιουργεί το χρέος να παρεμβαίνουμε κριτικά, διορθωτικά ή συμπληρωματικά για να καταστήσουμε την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καλύτερη, υπερασπιζόμενοι παράλληλα τις βασικές ΑΞΙΕΣ της Παράταξής μας. Στόχος μας είναι μια ενεργή Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα στηρίζει και θα βελτιώνει την Κυβέρνηση και θα υπερασπίζεται την Πατρίδα».


Η ανάρτηση:

«Να διασώσουμε την αξιοπρέπεια μας»

Κατά τις πληροφορίες, η σύνθεση μπορεί να μην είναι ίδια στις επόμενες Ερωτήσεις, αλλά σίγουρα αρκετοί εξ αυτών θα συνεχίσουν να θέτουν επί τάπητος προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια πολίτες, γεγονός που θυμίζει την ατάκα του Μάριου Σαλμά προς τον πρωθυπουργό στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ: «Η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους λίγους και όχι τους πολλούς». «Πρέπει να διασώσουμε την αξιοπρέπεια μας» είπε ένας εκ των 11, ενώ έτερος βουλευτής που συνυπέγραψε την Ερώτηση περιέγραψε το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με το συνταξιοδοτικό, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας τη νέα κοινοβουλευτική του πρωτοβουλία.


Επιπλέον, χωρίς να αποκλείεται το σενάριο που θέλει κάποιους εξ αυτών να είναι δυσαρεστημένοι για το γεγονός ότι παρέμειναν στον «πάγκο» μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, στην εξίσωση μπαίνει και το έλλειμμα επικοινωνίας που υπάρχει ανάμεσα σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου και την ΚΟ. Το χάσμα αυτό εκτός από δυσλειτουργίες στη γείωση και εφαρμογή των κεντρικών αποφάσεων, οδηγεί σε αιφνιδιασμό των βουλευτών, οι οποίοι μαθαίνουν από τα μέσα ενημέρωσης για υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τις περιφέρειες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υποβάθμιση του νοσοκομείου Καλαμάτας και η σφοδρή αντίδραση του Μίλτου Χρυσομάλλη, με αποτέλεσμα τη στροφή 180 μοιρών από τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Ενόχλησε ο… Σαλμάς

Κοινοβουλευτικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό αντέτειναν με βεβαιότητα πως το σχήμα των 11 θα είναι «one-off», ενώ υπογραμμίζουν πως το πρόβλημα -σε αυτή τη φάση- για το Μαξίμου δεν είναι η ερώτηση καθαυτή, αλλά το γεγονός ότι οι υπόλοιποι δέκα συνυπέγραψαν με τον Μ. Σαλμά, ο οποίος είναι «κόκκινο πανί» για τον πρωθυπουργό μετά την ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του στην της ΚΟ. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός είχε αποδομήσει -μεταξύ άλλων- το επιτελικό κράτος, καθώς περιέγραψε πως αυτό συντίθεται από τον πρωθυπουργό και λίγους ακόμα συνεργάτες του, οι οποίοι προσφέρουν έτοιμα και γραμμένα τα νομοσχέδια στους υπουργούς.

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: