22.8.24

To Euractiv συνδέει την υποψηφιότητα του Τζιτζικώστα στην Κομισιόν με το έγκλημα στα Τέμπη...


Στην επιμονή και στη στόχευση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει κύριους πολιτικούς ρόλους στον τομέα μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναλύει σε μεγάλο ρεπορτάζ το Euractiv...

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών στην ερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ, σύμφωνα με πηγές από Αθήνα και Βρυξέλλες, γράφει το ρεπορτάζ .


Τον περασμένο μήνα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Ελίζα ΒόζεμπεργκKYRI, από τη Νέα Δημοκρατία (ΕΛΚ), εξελέγη πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ενώ η Ελλάδα φημολογούνταν ότι επρόκειτο να διεκδικήσει το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης στη νέα Κομισιόν, ο Μητσοτάκης τοποθετεί τον Απόστολο Τζιτζικώστα, επί του παρόντος περιφερειάρχη της ελληνικής περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ως υποψήφιο επίτροπό του.

Γιατί το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών;

Πολιτικά, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ενδιαφέρεται για το χαρτοφυλάκιο των μεταφορών εξαιτίας ενός σιδηροδρομικού δυστυχήματος το 2023 που σκότωσε 57 ανθρώπους –κυρίως νέους– στα Τέμπη, το οποίο είχε βαρύ πολιτικό αντίκτυπο στο εσωτερικό, συνεχίζει το Euractiv.


Η δικαστική έρευνα για τους υπεύθυνους πίσω από το ατύχημα στα Τέμπη προχωρά με αργό ρυθμό, με τους γονείς των θυμάτων και την ελληνική αντιπολίτευση να ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει πιθανές πολιτικές ευθύνες.

Το θέμα τράβηξε την προσοχή της Γενικής Εισαγγελίας της ΕΕ Λάουρα Κοβέσι, η οποία είχε –πριν το ατύχημα– ξεκινήσει έρευνα για σύμβαση που υπογράφηκε το 2014 για την ανακατασκευή και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεχειρισμού στα ελληνικά τρένα.

Ο Κοβέσι έχει πει ότι οι ελληνικές αρχές θέτουν εμπόδια για την «εύρεση της αλήθειας και την εφαρμογή της δικαιοσύνης» και πέρυσι έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνοντας ότι η διάταξη στο Σύνταγμα της Ελλάδας που παρέχει στους υπουργούς ασυλία πρέπει να αλλάξει.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε λέγοντας ότι η Κοβέσι υπερέβη το όριο των αρμοδιοτήτων της.


Σύμβαση 717

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η «σύμβαση 717» δεν είχε ποτέ εφαρμοστεί, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι το ατύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχε ένα σύγχρονο σύστημα σηματοδότησης.

Επιπλέον, η Κομισιόν «αναγνώρισε» την έλλειψη μόνιμου και ανεξάρτητου φορέα διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων στην Ελλάδα από το 2019 ως παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, αν και δεν ελήφθη κανένα μέτρο.

Η συνολική υπόθεση σιδηροδρομικού ατυχήματος τέθηκε επίσης στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάρτιο του 2023, όταν πραγματοποιήθηκε ακρόαση με τα θύματα των γονέων.

Οι πολιτικές ομάδες στην Επιτροπή Αναφορών αποφάσισαν ομόφωνα να διατηρήσουν την υπόθεση ανοιχτή και να παρακολουθήσουν στενά τις εξελίξεις στην επόμενη θητεία. Η απόφαση αυτή όμως δεν εμπόδισε τη Νέα Δημοκρατία να βάλει αντιπρόεδρο αυτής της επιτροπής έναν άλλο ευρωβουλευτή, τον Φρέντι Μπελέρι.

Τα αναπάντητα ερωτήματα για το ατύχημα στα Τέμπη και την κακή σιδηροδρομική υποδομή της Ελλάδας μπορεί να φέρουν τον Τζιτζικώστα σε πολιτικά άβολη θέση.

Κάποιοι μπορεί να εγείρουν αμφιβολίες για το εάν η Ελλάδα μπορεί να χειριστεί τις μεταφορές σε επίπεδο ΕΕ, καθώς, όσον αφορά τα τρένα, η χώρα δεν έκανε τα καθήκοντά της παρά το γεγονός ότι έλαβε χρηματοδότηση από την ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων της.

Σχολιάζοντας την εκλογή της Ελίζας Βόζεμπεργκ στην προεδρία της επιτροπής μεταφορών, η εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων, Μαρία Καρυστιανού, είπε την Τετάρτη ότι ««μετά το φονικότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ευρώπη, μετά το μεγαλύτερο σκάνδαλο συγκάλυψης αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι ένοχοι το σχετικό χαρτοφυλάκιο μεταφορών».


Επιπλέον, η υπόθεση των Τεμπών και η κατάσταση της δικαιοσύνης σχετίζονται με μια ευρύτερη και συνεχή συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Στην προηγούμενη θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι, οι Φιλελεύθεροι και η Αριστερά της ΕΕ σχημάτισαν πλειοψηφία για να ασκήσουν πίεση στην Επιτροπή να αξιολογήσει την Ελλάδα σύμφωνα με τον Κανονισμό Προϋποθέσεων για το Κράτος Δικαίου. Αυτό εγκρίθηκε ως ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο του 2023.

Ωστόσο, στο νέο Κοινοβούλιο, αυτές οι προοδευτικές ομάδες δεν διαθέτουν επαρκή πλειοψηφία για να το επαναλάβουν. Σύμφωνα με πηγές της Euractiv, το κόμμα της ελληνικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και η ομάδα Left του Ευρωκοινοβουλίου σχεδιάζουν να ασκήσουν ισχυρή πίεση στον Τζιτζικώστα κατά τη διάρκεια της εκκρεμούς ακροαματικής διαδικασίας, ειδικά για την υπόθεση των Τεμπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: