15.8.24

Politico: «Ο Πούτιν υποχωρεί από την Ουκρανία για να υπερασπιστεί τη Ρωσία...»



Η Ρωσία απέσυρε ορισμένες δυνάμεις από τη νότια Ουκρανία και τις επέστρεψε στο έδαφός της για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή από τις ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με δήλωση Ουκρανού αξιωματούχου την Τρίτη, που αναφέρει το Politico...

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προχωρούν στην περιοχή του Κουρσκ στη Ρωσία, κατακτώντας περιοχές σε βάθος ενός έως δύο χιλιομέτρων σε διάφορες κατευθύνσεις από νωρίς το πρωί.

Η αιφνιδιαστική προέλαση της Ουκρανίας έχει προκαλέσει ένταση στη Μόσχα, όπου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντέδρασε οργισμένα μετά την απώλεια πολλών οικισμών και εκτεταμένων περιοχών στις περιφέρειες Κουρσκ και Μπέλγκοροντ της νότιας Ρωσίας. Ο Ντμίτρο Λικοβίι, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, ανέφερε στο Politico ότι η Ρωσία μετακίνησε κάποιες μονάδες από τις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα στο νότο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία είχε εξαπολύσει αρχικά επιθέσεις στις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα κατά την έναρξη της ευρείας κλίμακας εισβολής του Πούτιν στις αρχές του 2022. Αν και το Politico δεν κατόρθωσε να επιβεβαιώσει πόσες ρωσικές δυνάμεις έχουν επιστρέψει στο ρωσικό έδαφος, ο Λικοβίι διευκρίνισε ότι πρόκειται για «σχετικά μικρό» αριθμό μονάδων. Παράλληλα, τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν την επίθεσή τους στο Ποκρόβσκ και σε άλλες περιοχές του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο του Ουκρανικού Στρατού, όπου οι μάχες είναι από τις πιο έντονες στο μέτωπο.

Ο Λικοβίι πρόσθεσε ότι η Ρωσία μεταφέρει προσωπικό και σε άλλες περιοχές, όπως το Κουρσκ. Ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας, Λαβρίνας Κασιούνας, δήλωσε ότι ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται επίσης από το Καλίνινγκραντ, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του Ουκρανού προέδρου στο Facebook. Σε μια έντονη συνάντηση στη Ρωσία τη Δευτέρα, τοπικοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον Πούτιν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να υπερκεράσουν τις ρωσικές άμυνες στο νότο, προκαλώντας την εκκένωση περίπου 200.000 ανθρώπων.

Παρά την κατάληψη εδαφών από την Ουκρανία, οι Ρώσοι διοικητές αρχικά υποτίμησαν την κατάσταση, διαβεβαιώνοντας ότι ο στρατός είχε τον έλεγχο. Ωστόσο, η Ουκρανία έχει πλέον καταλάβει τουλάχιστον 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικής επικράτειας, με 28 κοινότητες να έχουν χαθεί για τη Ρωσία, και τα εδαφικά κέρδη της Ουκρανίας εκτείνονται σε ζώνη πλάτους 40 χιλιομέτρων και βάθους 12 χιλιομέτρων. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν στην περιοχή του Κουρσκ, με 74 κοινότητες να βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο, όπου γίνονται επιθεωρήσεις και σταθεροποιητικά μέτρα. Η ανάπτυξη ανθρωπιστικής βοήθειας για αυτές τις περιοχές συνεχίζεται.

Η ουκρανική εισβολή έχει αναπτερώσει το ηθικό στην Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει την πλήρους κλίμακας εισβολή του Πούτιν εδώ και δυόμισι χρόνια, και έχει δημιουργήσει αισιοδοξία στους δυτικούς συμμάχους, που επιθυμούν να δουν το Κίεβο να κερδίζει έδαφος.

Στη Μόσχα τη Δευτέρα, ένας σύμμαχος του Πούτιν εξέφρασε δυσαρέσκεια προς τον ρωσικό στρατό για την αδυναμία του να αποτρέψει την ουκρανική επίθεση, σημειώνοντας ότι τα ρωσικά συνοριακά στρατεύματα ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή για την ουκρανική επίθεση, έχοντας ελάχιστο χρόνο για να αντιδράσουν. Παρότι ορισμένες μονάδες αποσύρθηκαν για το Κουρσκ, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις τους σε όλο το μέτωπο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του νότου.

Ο Λικοβίι δήλωσε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στην περιοχή Ζαπορίζια και ότι οι μονάδες που αναδιατάσσονται είναι σχετικά λίγες. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αρκετές επιθέσεις στη Χερσώνα, τη νύχτα, από όπου είχαν αποσύρει κάποιες δυνάμεις, αφήνοντας ερωτήματα για το αν αυτό είναι μια παραπλανητική κίνηση.

Η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε την κατάρριψη 17 από τα 23 drones που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές σε διάφορες περιοχές. Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν δύο τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους Kh-59/69, πλήττοντας υποδομές στις περιφέρειες Τσερνίχιβ και Ζιτόμιρ, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Στη νότια περιφέρεια του Μικολάιφ, ένα drone κατερρίφθη, προκαλώντας ζημιές σε δύο κατοικίες, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται πως έχουν φθάσει στο Πλέκοβο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: