31.8.24

Eurostat: Κατεδάφισε το αφήγημα Μητσοτάκη...


Πέμπτος υψηλότερος πληθωρισμός στην Ελλάδα...
 
Και με τη βούλα της Eurostat η ακρίβεια Μητσοτάκη καθώς κατά 3,1% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση. Πρόκειται για τον πέμπτο υψηλότερο -πίσω από το Βέλγιο (4,5%), την Εσθονία (3,4%), την Ολλανδία (3,3%) και τη Σλοβακία (3,2%)- και ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας ανόδου, σε ετήσια βάση...


Αντίθετα, στο 2,2% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη -στο πιο χαμηλό από τα μέσα του 2021- από 2,6% τον Ιούλιο. Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων διατηρήθηκε πιο ψηλά για τρίτο διαδοχικό μήνα, στο 2,8% ετησίως.
 

Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λετονία (0,9%) και η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία (και οι τρεις 1,1%).

Στοιχεία της Eurostat
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις πριν τρεις μέρες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είχε ισχυριστεί ότι «ο πληθωρισμός υποχωρεί, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στην πατρίδα μας έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Μάλιστα είχε σημειώσει ότι «τα «αναχώματα» τα οποία έχουμε υψώσει μέχρι στιγμής και τα οποία είναι πολλά, είναι αποτελεσματικά και ότι αυτή η δύσκολη φάση, την οποία αναντίρρητα έχουμε περάσει, βαίνει προς το τέλος της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: