6.8.24

Κόντρα στο κύμα...



Η Εθνική μπάσκετ μονομαχεί (12.00, ΕΡΤ 1) με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία για την υπέρβαση και μια θέση στα ημιτελικά...
Εκ φύσεως ένα νοκ άουτ παιχνίδι είναι κρίσιμο. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για προημιτελικό Ολυμπιακών Αγώνων. Η Ελλάδα έχοντας πετύχει τον βασικό στόχο της, δηλαδή να φτάσει στην οκτάδα, θα επιχειρήσει να κάνει την υπέρβαση σε μια από τις πιο δύσκολες αναμετρήσεις της σύγχρονης ιστορίας της.


Στον πρώτο αγώνα του σημερινού προγράμματος θα μονομαχήσει (12.00, ΕΡΤ 1) με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, η οποία λόγω εικόνας και δυναμικότητας συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα φαβορί για τα μετάλλια. Αυτό σημαίνει ότι ο Βασίλης Σπανούλης και οι παίκτες του, αν θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω (η Ελλάδα ήταν 5η και στις τρεις προηγούμενες συμμετοχές της σε Αγώνες), δεν αρκεί να δείξουν τη μαχητικότητα και το σθένος που είχαν στους τρεις προηγούμενους αγώνες τους, αλλά να εμφανίσουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Αφ’ ενός θα χρειαστεί να αξιοποιήσουν στο έπακρο όλα τους τα «όπλα» και αφ’ ετέρου να περιορίσουν, όσο είναι δυνατόν, τα ατού των ταλαντούχων και ομοιογενών αντιπάλων.

Το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στον μπασκετικό... πλανήτη φαίνεται από τις δηλώσεις του παλαίμαχου άσου του ΝΒΑ, Ντουέιν Γουέιντ, ο οποίος υπέδειξε τη Γερμανία και τον Καναδά ως τις δύο ομάδες που θεωρεί ότι μπορούν να δυσκολέψουν τις ΗΠΑ. Ο δε φόργουορντ των Γουόριορς, Ντέιμον Γκριν, μιλώντας σε podcast πρόβλεψε νίκη των Γερμανών με διψήφια διαφορά.

Στην προσπάθεια να πάει κόντρα στα προγνωστικά, ο πρώτος στόχος της ελληνικής τακτικής είναι να μην επιτρέψει στον δαιμόνιο Ντένις Σρέντερ (19,7 πόντοι, 9 ασ.) να... αλωνίσει. Ο γκαρντ των Νετς είναι εκείνος που όχι μόνο κατευθύνει το παιχνίδι της ομάδας του, παίρνοντας τις περισσότερες αποφάσεις, αλλά και εκτελεί κατά βούληση. Λογικά εκείνος που θα προσπαθήσει να τον περιορίσει είναι ο Τόμας Γουόκαπ. Από εκεί και πέρα, οι Γερμανοί είναι ομάδα ρυθμού, με μεγάλη ικανότητα στο επιθετικό transition που είναι το σήμα κατατεθέν τους και ο λόγος που τους αρέσει να ανεβάζουν ψηλά το σκορ. Την ικανότητα αυτή τη βασίζουν στην ύπαρξη μιας πλειάδας γοργοπόδαρων φόργουορντ, με επικεφαλής τον πληθωρικό Φρανζ Βάγκνερ των Μάτζικ, ο οποίος μάλιστα είναι και ο πρώτος σκόρερ τους με 21,7 πόντους κατά μέσο όρο.

«Είμαστε στις 8 καλύτερες ομάδες, παίζουμε με την παγκόσμια πρωταθλήτρια, τη Γερμανία. Υπάρχει ανυπομονησία. Ολα τα παιδιά έχουν τρομερή θέληση και συγκέντρωση. Είναι πανέτοιμα να δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν. Είμαστε πολύ έτοιμοι, γιατί ήμασταν σε έναν όμιλο που αντιμετωπίσαμε μόνο σπουδαίες ομάδες, που είναι πάντα στα μετάλλια. Δεν υπάρχει λόγος για άγχος. Μόνο κίνητρο και ενθουσιασμός για αυτή την καινούργια πρόκληση που μας παρουσιάζεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο προπονητής Βασίλης Σπανούλης.

Ακολουθούν οι άλλοι τρεις προημιτελικοί, από τους οποίους θα οριστεί η τετράδα που θα μπει στη ζώνη των μεταλλίων. Η Σερβία αντιμετωπίζει (15.30) την Αυστραλία, με δεδομένο ότι ο νικητής θα αναμετρηθεί στα ημιτελικά με τον νικητή του δικού μας αγώνα. Για το κάτω μέρος του ταμπλό, η οικοδέσποινα Γαλλία θα προσπαθήσει (19.00) να αποκλείσει τον Καναδά, ενώ το τελευταίο παιχνίδι μοιάζει διαδικαστικό, αφού οι ΗΠΑ, το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, έχουν εύκολο έργο (22.30) απέναντι στη φιλότιμη αλλά σαφώς πιο αδύναμη Βραζιλία.

Θυμίζουμε ότι δεν γίνονται αγώνες κατάταξης και οι ομάδες στο 5-8 θα τοποθετηθούν με βάση τη βαθμολογία τους στην Α’ φάση. Αυτό σημαίνει ότι αν αποκλειστεί η Ελλάδα θα μείνει στην 8η θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: