29.8.24

Ξεκινά τριήμερη κακοκαιρία...



Ραγδαία αλλαγή για το σκηνικό του καιρού μιας και το φθινόπωρο είναι προ των πυλών και φροντίζει να μας δείξει τη διάθεσή του από τα τέλη Αυγούστου...

Μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες ενώ συνιστούν και περιορισμό των μετακινήσεων.

Το meteo.gr  αναφέρει:

«Ασυνήθιστη για την εποχή χαρακτηρίζεται η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μια “Ψυχρή Λίμνη” (δηλαδή μια αποκομμένη μάζα σχετικά ψυχρών αερίων μαζών) επηρεάζει την περιοχή μας (Χάρτης 1). Αξιόλογες βροχοπτώσεις προβλέπονται σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, της Νότιας Ιταλίας, και της Τουρκίας μέχρι το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024.

Στη χώρα μας, ήδη η παρουσία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις θερμές επιφανειακές αέριες μάζες δημιουργούν συνθήκες αστάθειας, δηλαδή ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές τις απογευματινές ώρες. Από την Πέμπτη 29/8 και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 31/8 προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας.

 Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Κακοκαιρία και βροχές τις επόμενες μέρες-Αυτή η περιοχή θα «χτυπηθεί»

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη βαρομετρικό χαμηλό προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κατεβάζει πιο ψυχρές αέριες μάζες προς τη χώρα μας.

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αυτή είναι χειμωνιάτικη και δεν συνηθίζεται για τον μήνα στον οποίο βρισκόμαστε.

Την συναντάμε κυρίως μέσα στον χειμώνα ή στο προχωρημένο φθινόπωρο να έχουμε δηλαδή αυτή τη μετατόπιση ψυχρών αερίων μαζών, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος.

Οι ψυχρές αέριες μάζες καθώς συναντάνε τις θερμές θάλασσες τις Μεσογείου θα δημιουργήσουν αυτήν την αστάθεια και από αύριο μέχρι και την Κυριακή θα συναντάμε μεγάλα διαστήματα με μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες για πολλές περιοχές της χώρας μας.

Από σήμερα, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά δυτικά θα συναντήσουμε τις απογευματινές ώρες μπόρες και τοπικές καταιγίδες ενώ την Παρασκευή ο καιρός θα είναι πιο βαρύς το απόγευμα και τις βραδινές ώρες.

Μεγάλος όγκος νερού αναμένεται να πέσει στην Πελοπόννησο, θα έχουμε μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα μπορεί να συνοδεύονται από χαλάζι ακόμα και από έντονους κεραυνούς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: