19.8.24

Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε τον Δεκαπενταύγουστο...



Αποψη της Χώρας Φολεγάνδρου που βυθίστηκε για ένα οκτάωρο στο σκοτάδι, αλλά τα προβλήματα που προέκυψαν από τη διακοπή συνέχισαν να ταλανίζουν το νησί και τις επόμενες ημέρες...
 Μπλακ άουτ σε Ιο, Σίκινο, Φολέγανδρο
Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε τον Δεκαπενταύγουστο

Τα τρία νησιά των Κυκλάδων βυθίστηκαν στο σκοτάδι για τουλάχιστον οκτώ ώρες από τις 19.30 της 15ης έως τις 3.30 της 16ης Αυγούστου ● Αναστάτωση στον τοπικό πληθυσμό με τις δημοτικές αρχές να εγείρουν ακόμη και θέμα αποζημιώσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ προς τις επιχειρήσεις.
Πολύωρο μπλακ άουτ σε τρία νησιά των Κυκλάδων, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, προκάλεσε βλάβη στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Ιος, Σίκινος και Φολέγανδρος έμειναν στο σκοτάδι για τουλάχιστον 8 ώρες, από τις 19.30 το βράδυ της 15 Αυγούστου έως τις 3.30 τα ξημερώματα της 16ης Αυγούστου, με τα προβλήματα να συνεχίζονται ανά περιπτώσεις και την Παρασκευή. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν αναστάτωση στον τοπικό πληθυσμό, δυσαρέσκεια στους επιχειρηματίες, ενώ δημοτικές αρχές εγείρουν ακόμη και θέμα αποζημιώσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ προς τις επιχειρήσεις.

Τα τρία νησιά ηλεκτροδοτούνται μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων με τη σύνδεση να ξεκινάει από την Πάρο. Η βλάβη εντοπίστηκε στο χερσαίο κομμάτι της σύνδεσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ. Το πρόβλημα αποδίδεται στην υπερφόρτωση που φέρεται να προκάλεσε ένας συνδυασμός αυξημένης ζήτησης για ρεύμα λόγω καύσωνα, καθώς και αυξημένου τουρισμού.

Επιχειρηματίας του ξενοδοχειακού κλάδου ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ότι η Φολέγανδρος το φετινό καλοκαίρι συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο τουριστικό πληθυσμό των τελευταίων 5-6 χρόνων. Οι γραμμές του δικτύου που ηλεκτροδοτούν τα νησιά κατασκευάστηκαν πριν από κάτι παραπάνω από 40 χρόνια και δεν είναι σε θέση να «σηκώσουν» φορτία που δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος έγινε την πιο σημαντική βραδιά της φετινής τουριστικής σεζόν, τονίζουν επιχειρηματίες. Προκάλεσε πλήγμα σε καφέ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και ξενοδοχεία και κυρίως μικρομεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων που δεν διέθεταν δικές τους γεννήτριες.

Παράλληλα, τα προβλήματα επεκτάθηκαν και στη διαθεσιμότητα καθαρού νερού στη Φολέγανδρο: δημιουργήθηκε πρόβλημα με τις μονάδες αφαλάτωσης οι οποίες βγήκαν εκτός λειτουργίας, όπως περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος του νησιού Κυριάκος Μαρινάκης. Ετσι, ακόμα και μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης δεν είχαν δυνατότητα να καθαρίσουν τις κουζίνες τους. Πέραν των άλλων, σε επιχειρήσεις καταστράφηκαν ηλεκτρικές συσκευές από το μπλακ άουτ.

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στα συγκεκριμένα νησιά τείνουν να αποτελέσουν ένα τακτικό φαινόμενο. «Επειδή έχουμε πάρα πολύ συχνά τέτοια φαινόμενα με μικρές διακοπές, εκτός τώρα της τελευταίας, θα έπρεπε ο ΔΕΔΔΗΕ από μόνος του να κινηθεί προς αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις που ζημιωθήκανε την πιο σημαντική ημέρα της σεζόν. Είναι το πιο λογικό», επισημαίνει κατηγορηματικά ο δήμαρχος Φολεγάνδρου.

Η υποβρύχια διασύνδεση

Καυστικός για το μπλακ άουτ ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ –και υπεύθυνος για θέματα ενέργειας– Φραγκίσκος Παρασύρης: «Το “επιτελικό” υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατάφερε να κρατήσει στο σκοτάδι τρία νησιά των Κυκλάδων στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Θέλει μεγάλη προσπάθεια αυτό», σχολίασε μεταξύ άλλων.

Για την ηλεκτροδότηση των τριών νησιών έχει ξεκινήσει από τον ΑΔΜΗΕ η κατασκευή έργου υποβρύχιας διασύνδεσης με τη Σαντορίνη. Από εκεί το δίκτυο θα συνδέεται με τη Νάξο και, μέσω αυτής, με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ολοι θεωρούν ότι το έργο αυτό –που υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου μία διετία, σύμφωνα με τοπικές πηγές– θα λύσει όποια προβλήματα υπάρχουν στην ηλεκτροδότηση των νησιών των Δυτικών Κυκλάδων. Κανείς όμως δεν αποκλείει ένα επόμενο μπλακ άουτ μέχρι την ολοκλήρωση του έργου του ΑΔΜΗΕ.

Στέργιος Ζιαμπάκας

Εfsy.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: