14.8.24

Όταν ο ηγέτης είχε στην πλάτη τη μάνικα...



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε στο τσεπάκι του όλες τις λύσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών..., ειδικά στην Αττική. Είχε επίσης και την απάντηση για τη στάση που πρέπει να κρατάνε οι πολιτικοί της κυβέρνησης -της οποιαδήποτε κυβέρνησης- έχοντας την πολιτική ευθύνη μιας καταστροφής.

Λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι και συγκεκριμένα στις 31/7/2018 έδωσε μια συνέντευξη Τύπου όπου τα είπε όλα. Όταν έγινε πρωθυπουργός τα ξέχασε. Διαβάζουμε από την επίσημη ιστοσελίδα της Ν.Δ. που ανάρτησε, τότε, τη συνέντευξη.

Για την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης: «Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Και νομίζω ότι δεν το καταλαβαίνει και η μεγάλη πλειοψηφία, για να μη σας πω όλοι οι συμπολίτες μας. Οταν αναλαμβάνει κάποιος πολιτική ευθύνη για κάτι, πρέπει να συνοδεύεται αυτή η πολιτική ευθύνη και από μια πράξη. Και να σας πω και κάτι: η παραίτηση είναι και μια πράξη προσωπικής ευθύνης. Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν μακάριοι να ασκούν τα καθήκοντά τους».

Τι ζητούν οι πολίτες: «Ζητούν, με άλλα λόγια, το αυτονόητο: ασφάλεια για αυτούς και τις οικογένειές τους και για τις περιουσίες τους, στην καθημερινότητά τους. Δεν θέλουν άλλα λόγια, δεν θέλουν άλλα ψέματα, δεν θέλουν άλλη στάχτη. Απαιτούν σχέδιο, σοβαρότητα, ευθύνη και, κυρίως, την επιλογή των πιο κατάλληλων ανθρώπων στις πιο κρίσιμες θέσεις για την ίδια τους την ασφάλεια».

Τι χρειάζεται η Αττική: «Από το 2007, όταν ανέλαβα πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να μιλάω για την ανάγκη εκπόνησης ενός ειδικού σχεδίου προστασίας των περιαστικών δασών της Αττικής. Και σήμερα ακόμα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής υπάρχουν περιοχές που έχουν τα χαρακτηριστικά που έχει το Μάτι. Ξέρουμε ποιες είναι. Για περίπου 50, λοιπόν, τέτοιες περιοχές μπορεί να υπάρχει σε απόλυτη προτεραιότητα η εκπόνηση ενός σχεδιασμού διαχείρισης φυσικών καταστροφών. Και αυτός να είναι έτοιμος εντός ενός εξαμήνου. Και σε αυτόν τον σχεδιασμό συμπεριλαμβάνω και τις περιοχές οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε πλημμυρικά φαινόμενα... Ο πιο δύσκολος μήνας πάντα είναι ο Αύγουστος όταν φυσάνε και τα μελτέμια. Και ειδικά ως προς τις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, που τις γνωρίζουμε, πρέπει τώρα να κάνουμε κάτι... Τα περιαστικά δάση της Αθήνας. Περιοχές κατάφυτες, κοντά στον αστικό ιστό. Θα χρειαστούμε, έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, ειδικά σχέδια διαχείρισης για το πώς θα αντιμετωπίσουμε ενδεχομένως ένα πρόβλημα σε αυτές τις περιοχές».

Σε τι δεσμεύτηκε: «Στέκομαι σήμερα εδώ απέναντί σας, για να αναλάβω από σήμερα την ευθύνη μου. Δεν είμαι μόνος μου. Εχω μαζί μου μια ομάδα νέων, αλλά και έμπειρων ανθρώπων που είναι πανέτοιμοι να προχωρήσουν σε έναν πλήρη ανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας... Εχω πει πολλές φορές ότι το κράτος υπάρχει για να προστατεύει τη ζωή των πολιτών και για να διασφαλίζει τις περιουσίες τους. Και αυτό είναι για εμένα μια προτεραιότητα αδιαπραγμάτευτη... Μπορώ να εγγυηθώ ότι την επόμενη μέρα, κατ’ αρχάς, στις κρίσιμες θέσεις θα τοποθετηθούν οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι. Και αναφέρομαι ιδιαίτερα στη θέση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία πρέπει να αναλάβει όλο τον συντονισμό... Μπορώ επίσης να εγγυηθώ ότι θα εφαρμόσουμε άμεσα ένα συγκροτημένο σχέδιο».

Η ευθύνη του πρωθυπουργού: «Θέλω να σας θυμίσω ότι κυβερνά πια αυτή η κυβέρνηση σχεδόν 4 χρόνια. Κάποτε ο κ. Τσίπρας ήταν απλά νέος και ανεύθυνος. Σήμερα πια είναι καταστροφικός και κυνικός».

Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά 5 χρόνια. Το 2018 ήταν απλά νέος, ανεύθυνος και διψασμένος για εξουσία με αποτέλεσμα να λέει και να υπόσχεται τα πάντα ώστε να γίνει πρωθυπουργός. Σήμερα πια είναι καταστροφικός και κυνικός, πέρα από αποδεδειγμένος ψεύτης...

Γιώργος Πετρόπουλος - Εφ.Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: