Το μισογυνικό, αντιεπιστημονικό παραλήρημα που δημιούργησε παγκόσμια φρενίτιδα σεξιστικών σχολίων και ανυπόστατων γεγονότων κανιβαλίζοντας το σώμα μιας αθλήτριας...
Ηήττα της Ιταλίδας πυγμάχου Angela Carini από την Αλγερινή Imane Khelif, την Πέμπτη, ήταν αρκετή για μία παγκόσμια εκστρατεία μίσους της alt right, για έναν ιδεολογικό πόλεμο με όρους βιολογισμού - βασικό συστατικό του φασισμού.
Η άγνοια, τα ρητορικά αφηγήματα της Ακροδεξιάς και τα fake news πυροδότησαν ένα μισογυνικό, αντιεπιστημονικό παραλήρημα δημιουργώντας παγκόσμια trend σεξιστικών σχολίων και ανυπόστατων γεγονότων. Χρήστες του διαδικτύου σήκωσαν τα λάβαρα του ηθικού πανικού. Αμερικανική, ευρωπαϊκή και ρωσική Ακροδεξιά κανιβάλισαν το σώμα μιας αθλήτριας. Μετά τις διαδικτυακές επιθέσεις, ακολούθησε η συγγνώμη της Ιταλίδας πυγμάχου. Ομως ήταν ήδη αργά…
Ας ξεκινήσουμε με το σημαντικότερο: Η Αλγερινή Imane Khelif είναι γυναίκα και δικαίως αγωνίζεται εδώ και χρόνια με άλλες γυναίκες.
Πάμε να δούμε όμως, εν συντομία, τι συνέβη και πόσα fake news καταναλώσαμε.
Ψέμα 1ο:
Αρχικά, ισχυρίστηκαν πως η Αλγερινή είναι τρανς αθλήτρια. Γράφτηκαν χιλιάδες ειδησεογραφικά άρθρα με τρανσφοβικούς χαρακτηρισμούς που, πέρα από μίσος, φανέρωναν και συγκλονιστική άγνοια. Παραδείγματος χάριν, ταύτιζαν μία υποτιθέμενη τρανς ταυτότητα με ορμόνες και… υπερδυνάμεις, αγνοώντας –ή αποκρύπτοντας συνειδητά– πως πολλά τρανς άτομα δεν λαμβάνουν ορμόνες. Αλλά ακόμα και αν λάβουν, δεν γίνονται «power rangers», δεν αποκτούν υπερδυνάμεις. Κάποιες ορμόνες αυξάνονται και κάποιες άλλες καταστέλλονται. Δεν είναι μία και μοναδική η πορεία της φυλομετάβασης, διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο, δεν ακολουθούν όλα τα τρανς πρόσωπα την ίδια διαδικασία και δεν μπορεί να εξαχθεί ένας γενικός και αόριστος κανόνας. Αρα, οι τρανσφοβικές κραυγές ήταν εξαρχής επιστημονικά ανυπόστατες.
Ψέμα 2ο:
Αναπαρήγαγαν πως η αθλήτρια Khelif είναι αήττητη –τάχα απόδειξη κάποιας άδικης «υπερδύναμης». Γρήγορα φανερώθηκε πως η αθλήτρια έχει σημειώσει πάρα πολλές ήττες σε παλαιότερες διοργανώσεις και δεν αποτελεί κάποιο σπάνιο «φαινόμενο» του αθλήματος. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πυγμαχίας γυναικών, το 2018, συμμετείχε και κατετάγη 17η. Την επόμενη χρονιά, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρωσίας τερμάτισε 33η. Παρούσα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2021, όπου έχασε στα προημιτελικά.
Δεκάδες αθλητές σε όλα τα αθλήματα έχουν καταγράψει πολύ καλύτερες επιδόσεις με πολύ λιγότερες ήττες. Τέθηκε ποτέ θέμα «ορμονών», «τεστοστερόνης», «αδικίας» για τους Μάικλ Φελπς και Γιουσέιν Μπολτ;
Μήπως οι αθώες τάχα επικλήσεις για «δικαιοσύνη» κρύβουν σεξισμό και αναπαραγωγή στερεοτύπων για το πώς νομίζουμε ότι είναι οι γυναίκες αθλήτριες; Αυτές τις μέρες δημοσιεύτηκαν άρθρα με παρόμοιες υποθέσεις του παρελθόντος, όταν αθλήτριες κλήθηκαν να «αποδείξουν» τη θηλυκότητά τους υπό μία διαρκή αμφισβήτηση των επιδόσεών τους. Δεν διαβάσαμε πουθενά για κάποιον άντρα αθλητή που αμφισβητήθηκε με τους ίδιους όρους. Αναπαράγεται διαρκώς το σεξιστικό μοτίβο του «δυνατού» αρρενωπού και της «αδύναμης» θηλυκότητας.
«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο το οποίο αναπαράγεται μέσα στα χρόνια περίπου με τον ίδιο τρόπο: Εχουμε “κακούς άνδρες” που προσποιούνται/μεταμφιέζονται σε τρανς γυναίκες ώστε να “κακοποιήσουν/εκμεταλλευτούν” τις “βιολογικές γυναίκες”. Ουσιαστικά λένε ότι τα τρανς άτομα δεν υπάρχουν, οι τρανς γυναίκες δεν υπάρχουν. Είναι μία σκόπιμη παραπληροφόρηση με στόχο την ενίσχυση και διάδοση τρανσφοβικών αντανακλαστικών. Αυτό ακριβώς αναπαράγεται με την τάχα “κακιά τρανς γυναίκα” που πήγε στο ρινγκ και έδειρε τη “βιολογική γυναίκα που αγωνιζόταν δίκαια”», εντοπίζει η Νάνσυ Παπαθανασίου, κλινική ψυχολόγος και συνιδρύτρια της οργάνωσης Orlando LGBT+.
Ψέμα 3ο:
Κι ενώ στο διαδίκτυο διέδιδαν σωρεία αντιεπιστημικών πληροφοριών, έσπευσαν να αξιοποιήσουν ως τάχα αδιάσειστο δεδομένο τον ισχυρισμό του Ρώσου Umar Kremlev, προέδρου της Διεθνούς Ενωσης Πυγμαχίας (IBA). O Kremlev είναι έμπιστος φίλος του Πούτιν, έχοντας λάβει μετάλλιο τιμής από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Μετά τις κυρώσεις στον ρωσικό αθλητισμό, τα οικονομικά σκάνδαλα της IBA και το πρόγραμμα ντόπινγκ που αποκαλύφθηκε στους Χειμερινούς Αγώνες του Σότσι (2014), έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος μεταξύ IBA και Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Η ΔΟΕ απέκλεισε την IBA από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2023, και η IBA προσπάθησε τώρα να «εκθέσει» τη ΔΟΕ με τη συμμετοχή της Khelif.
Υπενθυμίζεται πως ο Πούτιν, τον Μάρτιο 2024, συμπεριέλαβε τις ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες στις «εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές» οργανώσεις, ασκώντας διώξεις σε χιλιάδες ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ρωσική IBA, επομένως, έδωσε μία ιδεολογική μάχη «αγκαζέ» με τη διεθνή Ακροδεξιά.
Ο Kremlev ισχυρίστηκε πως η αθλήτρια δεν πέρασε ένα –απροσδιόριστο– «τεστ χρωμοσωμάτων» που έκανε η IBA, πέρυσι. Σημειώνεται πως δεν έχουμε δημόσια πρόσβαση σε ιατρικά δεδομένα και αγνοούμε τελείως την εγκυρότητα του τεστ, τους δείκτες που εξέτασε αλλά και τα αποτελέσματά του. Τα λόγια του Kremlev είναι «στον αέρα» και το τεστ δεν βασίζεται σε προδιαγραφές της Ολυμπιακής Επιτροπής.
Η ΔΟΕ απάντησε πως η Khelif υποβλήθηκε επιτυχώς στις απαραίτητες εξετάσεις που κάνουν όλες οι αθλήτριες και δίκαια μετέχει στους Αγώνες του Παρισιού.
Η διεθνής Ακροδεξιά προσεγγίζει την υπόθεση με όρους μανιχαϊσμού, «άσπρο - μαύρο», «άντρας - γυναίκα». Ομως, η σύγχρονη επιστήμη έχει ξεφύγει από αυτά τα δίπολα. Υπάρχει φάσμα χαρακτηριστικών φύλου –στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα χρωμοσώματα– και η κατηγοριοποίηση δεν εξαντλείται στον έμφυλο δυϊσμό. Μακάρι ο κανιβαλισμός των ημερών να αναδείξει το αντιεπιστημονικό αδιέξοδο αυτής της κακοποιητικής ρητορικής.
Ψέμα 4ο:
Επενδύοντας στον επικίνδυνο βιολογισμό –που παραπέμπει σε εποχές «φυλετικής ανωτερότητας»– προσπάθησαν να θέσουν ζήτημα τεστοστερόνης, παριστάνοντας πως έχουν πρόσβαση σε εξετάσεις της αθλήτριας και πως είναι έτοιμοι να βγάλουν ιατρικό πόρισμα. Φυσικά και δεν γνωρίζουμε απόρρητα ιατρικά δεδομένα κανενός αθλητή. Η συζήτηση περί τεστοστερόνης δεν αποδεικνύει τίποτα. Δεν αποτελεί καν επιχείρημα.
Αποκρύπτουν πως αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης εντοπίζονται σε εκατομμύρια γυναίκες που έχουν ακμή, πολυκυστικές ωοθήκες, τριχόπτωση, διαταραχές στον κύκλο της περιόδου κ.ά. Αντίστοιχα, χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης καταγράφονται σε εκατομμύρια άνδρες που μπορεί να είναι παχύσαρκοι, έχουν διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, κατάθλιψη, υψηλή πίεση κ.ά. Υπάρχουν αντίστοιχες αμφιβολίες για την αρρενωπότητα ή θηλυκότητα όλων των παραπάνω κατηγοριών; Σαφώς και όχι.
«Αυτή είναι μία προβληματική θέση. Το θέμα μας εδώ δεν είναι οι τιμές τεστοστερόνης και οιστρογόνων. Εάν μετρήσουμε τις τιμές τεστοστερόνης σε άνδρες και είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο θα τους λέγαμε να αγωνιστούν στη γυναικεία κατηγορία; Μας ξαφνιάζει αυτή η σκέψη; Γιατί;» σχολιάζει σκωπτικά η Νάνσυ Παπαθανασίου.
Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου