31.8.24

Μέτρα για τις επιχειρήσεις σε Βόλο και Πήλιο, μετά τις αντιδράσεις...



Με καθυστέρηση οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, ενώ χιλιάδες νεκρά ψάρια επιπλέουν στον Παγασητικό...
Θλιβερό αλλά και αποπνικτικό (λόγω της έντονης δυσοσμίας) είναι το σκηνικό στον Παγασητικό, όπου επιπλέουν χιλιάδες νεκρά ψάρια, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα γαϊτανάκι ευθυνών μεταξύ των αρμόδιων αρχών. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους επιχειρηματίες της περιοχής, κυρίως σε όσους δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και της αλιείας. 


Οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς –όπως τονίζουν– οι πελάτες έφυγαν, ακυρώθηκαν κρατήσεις κτλ., ενώ και το προσωπικό των επιχειρήσεων κινδυνεύει να μείνει χωρίς εργασία, λόγω των εξελίξεων αυτών. 

Όλες αυτές τις ημέρες, οι επιχειρηματίες έχουν προβεί σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και έχουν απευθύνει σχετικές εκκλήσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς. Μάλιστα, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας έχει αποφασίσει να στραφεί νομικά κατά παντός υπευθύνου για την οικονομική καταστροφή, ζητώντας, μεταξύ άλλων και αποζημίωση για τη δυσφήμηση που υπέστη η περιοχή.


Μπροστά στην κατακραυγή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να ανακοινώσει (με καθυστέρηση) τέσσερα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις των δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίο, προσπαθώντας προφανώς να καταλαγιάσει η οργή. 

Πάντως, ορισμένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ακόμα αόριστα και γενικόλογα, όπως το ύψος της επιχορήγησης προς τους επιχειρηματίες και το πρόγραμμα προβολής του Παγασητικού που αποφασίστηκε. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «δρομολογούνται την επόμενη περίοδο μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων σε συγκεκριμένη περίμετρο δικαιούχων ως προς τον κλάδο και την περιοχή, πέριξ του Παγασητικού Κόλπου», που εξειδικεύονται ως εξής:

Επιχορήγηση των επιχειρήσεων με απώλεια στον κύκλο εργασιών τους λόγω του ακραίου φαινομένου σε σύγκριση με προηγούμενη αντίστοιχη χρονική περίοδο.
Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις της εν λόγω περιμέτρου για συγκεκριμένη περίοδο.
Ενεργοποίηση του σχήματος στήριξης Thessaly Pass και την επόμενη χρονιά με στοχευμένα χαρακτηριστικά ως προς τις περιοχές πέριξ του Παγασητικού, αλλά και αύξηση του ποσού για το Thessaly Pass που είναι ήδη σε εξέλιξη για την τρέχουσα χρονιά.
Διασφάλιση χρηματοδότησης για τη δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής του Παγασητικού κατά την επόμενη περίοδο σε ένα πλαίσιο συνεργασίας των αρμόδιων Υπουργείων και των τοπικών φορέων.
«Η δρομολόγηση των παραπάνω μέτρων προχωρά, λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα τοπικών φορέων και παραγόντων, καθώς και των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με τους επιχειρηματίες που επλήγησαν. Οι δίαυλοι συνεργασίας και επικοινωνίας παραμένουν ανοικτοί με τους φορείς της Μαγνησίας και τους επιχειρηματίες της περιοχής», επισημαίνεται επίσης στη σχετική ανακοίνωση.

► Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο Βόλος για ένα μήνα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θαλάσσια ρύπανση στον Παγασητικό κόλπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.