13.8.24

Ή έδρα στον Κασσελάκη ή πόλεμος με τον Τσίπρα...



Η απόφαση του Οθωνα Ηλιόπουλου να παραιτηθεί από το αξίωμα του βουλευτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο διακεκριμένος επιστήμονας είχε πάρει τις αποφάσεις του μέσα στο καλοκαίρι, ενώ άγνωστο είναι αν το θέμα... είχε συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες περί τα τέλη Ιουνίου.


Η «βροχή», το απόγευμα της Κυριακής, αντιδράσεων από στελέχη και βουλευτές υπέρ της απόδοσης της έδρας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει, άλλωστε, ότι η Κουμουνδούρου δεν αιφνιδιάστηκε. Το μόνο, ενδεχομένως, που έμενε ήταν η ημερομηνία παραίτησης του βουλευτή, η οποία (5 Αυγούστου) συνέπεσε χρονικά, πάντως, με δύο θέματα που... δυσκόλευαν τη μείζονα αντιπολίτευση: την πισίνα στην οικία Κασσελάκη στις Σπέτσες και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του ανεξάρτητου βουλευτή Παύλου Πολάκη κατά της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, Αθηνάς Λινού.

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. στο Κοινοβούλιο και η, πρόσωπο με πρόσωπο, αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό είναι εκ των ων ουκ άνευ για τον Στ. Κασσελάκη, ιδίως, μάλιστα, σε μια εποχή κατά την οποία αμφισβητείται. «Τρία χρόνια εκτός Βουλής είναι πολλά» επισημαίνει, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στέλεχος της προεδρικής πλειοψηφίας, που παίρνει προφανώς ως δεδομένο ότι θα γίνει αυτό το οποίο εξ αρχής έχει ζητήσει ο Στ. Κασσελάκης: να κριθεί, δηλαδή, στο τέλος της τρέχουσας τετραετίας.


Ξεκαθάρισμα λογαριασμών;

Είναι όμως μόνον αυτό; Το γεγονός ότι οι δύο πρώτοι επιλαχόντες είναι δύο πρόσωπα που έχουν συνδεθεί με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στα δημόσια πράγματα προσδίδει πρόσθετο ενδιαφέρον στην υπόθεση. Η διατελέσασα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, αλλά και ο πιο στενός συνεργάτης του τ. πρωθυπουργού -και κατά το παρελθόν, αλλά και σήμερα, στο ομώνυμο ινστιτούτο-, Μιχάλης Καλογήρου, είναι οι πρώτοι που κρατούν στα χέρια τους το κλειδί για το εάν ο Στέφανος Κασσελάκης γίνει βουλευτής.

«Θεωρούμε αυτονόητο από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ανοίξουν τον δρόμο, προκειμένου να γίνει βουλευτής ο πρόεδρός του», σχολίαζε το ίδιο στέλεχος της πλειοψηφίας. Από τις συνομιλίες με στελέχη της «σκληρής» πλειοψηφίας γίνεται σαφές, πάντως, ότι για την προεδρική ομάδα η κενωθείσα έδρα είναι μια ευκαιρία ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με τον Αλέξη Τσίπρα. «Ο καθείς να αναλάβει την ευθύνη του -και ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι ευκαιρία για τον τ. πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αν κρατήσουν την έδρα [σ.σ. είτε η Πόπη Τσαπανίδου είτε ο Μ. Καλογήρου], τότε αυτό σημαίνει ότι πάμε σε πόλεμο», προειδοποιεί με ευκρίνεια το εν λόγω στέλεχος.

Ενώ ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία ο Αλ. Τσίπρας αποφάσιζε να μη σηκώσει το γάντι, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αίρονταν όλα τα εμπόδια για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου δεν έχει καταφέρει να απαντήσει έως τώρα στο σενάριο, την έδρα που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ να την κερδίσει η Νέα Αριστερά, αφού η Ζωρζέτα Λάλη, στην 8η θέση, στηρίζει πλέον το εν λόγω κόμμα. Η έδρα ανήκει στο κόμμα, είναι η μόνιμη επωδός της Κουμουνδούρου για τις έντεκα έδρες της Νέας Αριστεράς, πολλώ μάλλον για ένα βουλευτή Επικρατείας που δεν έχει εκλεγεί με σταυρό. Αμέσως μετά την κυρία Λάλη, στη λίστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι ο Στ. Κασσελάκης.

Η υπόθεση προκάλεσε ήδη μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πηγές της οποίας έκαναν λόγο για «μπαράζ στήριξης από κορυφαία στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. στο αίτημα του Οθωνα Ηλιόπουλου να δοθεί η έδρα του στον πρόεδρο του κόμματος». Αποψη που είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τη «θέληση των εκατοντάδων χιλιάδων μελών του κόμματος», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.

Η μισή Κ.Ο.

Το αίτημα να δοθεί η έδρα στον πρόεδρο του κόμματος στηρίχθηκε με –μεγαλύτερο ή μικρότερο– ενθουσιασμό από τη γραμματέα Ράνια Σβίγκου, τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη, τομεάρχες και βουλευτές. Υπήρξαν, πάντως, και εκείνοι που κράτησαν αποστάσεις. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Νίκο Παππά, ο οποίος στη σχετική δήλωσή του περιορίζεται να καταγράψει την ελπίδα του παραιτηθέντος βουλευτή να μη στερηθούν οι ομογενείς τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους. Αλλά και η άμεσα εμπλεκόμενη -υπό την έννοια ότι είναι βουλευτής Επικρατείας- Ελενα Ακρίτα περιορίσθηκε να αναφερθεί μόνο στον Οθωνα Ηλιόπουλο: «Αυτός ο δύσκολος χρόνος για τον ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. τού χρωστάει πολλά. Το ίδιο κι όλοι εμείς οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Σημειώνεται ότι η μισή ακριβώς Κοινοβουλευτική Ομάδα πήρε θέση για την έδρα «Ηλιόπουλου – Κασσελάκη», γεγονός που αποτυπώνει ίσως και τους συσχετισμούς δυνάμεων...

Διένεξη νομικών

Από την πολιτική συζήτηση δεν έμειναν εκτός οι νομικοί: η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου, πήρε θέση υπέρ της απόδοσης της έδρας στον Στ. Κασσελάκη. Με το σκεπτικό ότι «ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας αυξήθηκε από 12 σε 15, προκειμένου ακριβώς να αντιπροσωπευθούν, μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας, χωρίς σταυρό και “κατ’ αποκοπήν”, θα λέγαμε, οι εκτός του ελληνικού εδάφους διαμένοντες Ελληνες και Ελληνίδες», συμπεραίνει ότι «δεν μπορεί, λοιπόν, η παραίτηση ενός απόδημου Ελληνα να οδηγήσει σε αποστέρηση αυτής της αντιπροσώπευσης».

Διαφορετική είναι η προσέγγιση του νομικού Γιώργου Σάρλη, που διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Αρειος Πάγος με την απόφαση 174/2023 έχει ήδη ανακηρύξει εκλεγέντες κι έχει -εντελώς πρακτικά- ορίσει και τη σειρά αναπλήρωσης χωρίς να καθιερώνει δυο λίστες αναπλήρωσης, μια για αποδήμους και μια όχι, όπως θα απαιτούσε η λογική της αναπλήρωσης μεταξύ υποψηφίων εκ των αποδήμων». Κατά συνέπεια, καταλήγει, ο πρόεδρος της Βουλής θα πάρει την απόφαση «απολύτως δεσμευμένος, όμως, στο να εφαρμόσει την εν λόγω απόφαση του Αρείου Πάγου», καταλήγει.

Νίκος Παπαδημητρίου 

Efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: