Με fast track διαδικασίες απέρριψε η Νέα Δημοκρατία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το αίτημα 5 κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστεράς, Πλεύση Ελευθερίας) προκειμένου να κληθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη μετά την ανακοίνωσή της για την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για το σκάνδαλο των Υποκλοπών...
Μάλιστα, κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο βουλευτής ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αθανάσιος Μπούρας ευχήθηκε «καλό καλοκαίρι» και «καλή αντάμωση» στους συναδέλφους, σχολιάζοντας πως όταν επανέλθουν θα γιορτάσουν τα 50 χρόνια Δημοκρατίας. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν επέτρεψε καν να γίνουν δευτερολογίες.
«Η άρνηση της πλειοψηφίας και μάλιστα με διαδικασίες fast track του σύσσωμου αιτήματος της αντιπολίτευσης να κληθούν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τόσο ο κ. Ζήσης όσο και η κα Αδειλίνη που έθεσε στο αρχείο την υπόθεση των υποκλοπών, καθώς και να προσκομιστεί η σχετική δικογραφία, συνιστά συγκάλυψη και βαρύτατη προσβολή του θεμελιώδους δικαιώματος ενημέρωσης των πολιτών» τόνισε η Θεοδώρα Τζάκρη μιλώντας από το περιστύλιο της Βουλής.
«Εμείς δεν ζητήσαμε να κρίνουμε την εισαγγελική κρίση. Ζητήσαμε να ενημερωθούμε για το περιεχόμενο, ώστε να αξιολογήσουμε τόσο τα νομικά και τα πραγματικά επιχειρήματα που καταγράφονται στα εισαγγελικά αυτά έγγραφα. Αν η νομική επιχειρηματολογία δεν είναι επαρκής τότε κάθε πολίτης και τα μέλη της επιτροπής μας έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν κριτική. Ο ισχυρισμός της συμπολίτευσης ότι δήθεν το αίτημα της αντιπολίτευσης είναι παράνομο, αβάσιμο και αντισυνταγματικό δεν ευσταθεί, καθώς, το 2016 το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας ομόφωνα έγινε δεκτό από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και κλήθηκε ενώπιον αυτής η κα Τσατάνη και μάλιστα για εκκρεμή υπόθεση. Δεδομένης της καταδίκης της χώρας μας από το Ευρωκοινοβούλιο, μεταξύ άλλων και για το ζήτημα των υποκλοπών, το νέο περιστατικό ύπαρξης εισαγγελικής διάταξης, το περιεχόμενο της οποίας δεν είναι γνωστό, συνιστά ένα νέο περιστατικό κατάφωρης παραβίασης του κράτους δικαίου στη χώρα μας» υπογράμμισε η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η Ραλία Χρηστίδου σημείωσε απευθυνόμενη στην ΝΔ πως «το αίτημα θα έπρεπε να έχει υποβληθεί από εσάς τους ιδίους μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης». Μάλιστα διερωτήθηκε με νόημα: «Εσείς δεν θέλετε να γνωρίζετε τους λόγους της παρακολούθησης των μελών της κυβέρνησης σας; Δεν σας ενδιαφέρει πολιτικά και θεσμικά γιατί διατάχθηκε η παρακολούθηση του κ.Φλώρου;»
Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε «προδήλως αντισυνταγματικό» το αίτημα που έχει υποβληθεί από την αντιπολίτευση και εξέφρασε τη λύπη του για όσους το έχουν υπογράψει, αν και διακονούν τη δικαστική επιστήμη. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει διαδικασία και, αν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από την εισαγγελική διάταξη, μπορεί να προσκομίσει νέα στοιχεία και να τα αξιολογήσει η Εισαγγελία. «Δεν μπορούμε όμως να βάζουμε την Εισαγγελία για λόγους εντυπωσιασμού και εκβιασμού της Δικαιοσύνης σε αυτή τη διαδικασία», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και προσέθεσε ότι η κλήση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου σε θέματα που σχετίζονται με προκαταρκτική έρευνα την οποία διενήργησε ο Άρειος Πάγος, αντίκειται στη διάκριση των εξουσιών και αν υιοθετούνταν το σχετικό αίτημα, θα ήταν σαν η Βουλή να βρίσκεται πάνω από τη δικαστική εξουσία.
«Το μισό σας υπουργικό σας συμβούλιο ήταν παρακολουθούμενο. Όταν στο ένα τρίτο των παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator συμπίπτουν, σας καλώ να διαβάσετε θεωρία πιθανοτήτων», είπε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής, απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία και προσέθεσε: «όταν το μισό υπουργικό συμβούλιο, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, παρακολουθούντο, και αυτό είναι ”όλα καλά”, αυτό δεν πλήττει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε την αντιπολίτευση ούτε κανέναν άλλο. Πλήττει την κυβέρνησή σας και την ηθική και πολιτική της βάση». Ο Παναγιώτης Δουδωνής είπε επίσης ότι «υπάρχουν ερωτήματα για την κυρία Αδειλίνη. Εκάστη εποχή και ο Παπαγγελόπουλός της. Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν ήταν πρόσωπο, ήταν θέση». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι «η υπερχειλής επιθυμία που οδήγησε την κυρία Αδειλίνη να εκδώσει δελτίο Τύπου συνιστά και αποδοχή εκ μέρους της ότι ο ρόλος της μπαίνει στον δημόσιο λόγο», πολύ περισσότερο που διακοίνωσε τις απόψεις της με τρόπο ιδιαιτέρως πολιτικοποιημένο.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι η ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, σε σχέση με το πόρισμα για την υπόθεση των υποκλοπών, δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά για την ίδια την έρευνα, για τα στοιχεία που προέκυψαν αλλά και για το πόρισμα και τη βασιμότητα των συμπερασμάτων, όπως αυτά κωδικοποιήθηκαν από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. «Η ανακοίνωση αυτή αποκαλύπτει τα λεγόμενα όρια της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας. Αλήθεια πόσο ανεξάρτητη είναι μια δικαστική εξουσία η οποία επιλέγεται από την εκάστοτε κυβέρνηση; Να θυμίσω, ότι η κυρία Αδειλίνη είχε προταθεί από την Διάσκεψη των Προέδρων προς το υπουργικό συμβούλιο, για να επιλεγεί ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, από τα 4/5 των μελών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από μια κυβέρνηση που έχει ευτελίσει κάθε έννοια δημοκρατίας και θεσμικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου και της Δικαιοσύνης», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, διαμηνύοντας ότι «αν ο κύριος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων έκλεισε, κάνει λάθος». Παράλληλα, καλεί εκ νέου τον πρωθυπουργό «να ζητήσει την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας» με την οποία είχε επικοινωνία νωρίτερα.
«Οι ώρες είναι κρίσιμες για την ίδια τη Δημοκρατία στη χώρα. Απαιτείται προοδευτικό μέτωπο, τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ας θυμούνται οι ωτακουστές του Μεγάρου Μαξίμου ότι τα καθεστώτα πέφτουν και τα παρακράτη ξηλώνονται» επισήμανε.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι η έρευνα πρέπει να ανοίξει και τουλάχιστον ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει να κληθεί και προσέθεσε: «δεν ζητάμε απλώς να διαβιβαστεί το πόρισμα, δεν ζητάμε απλώς να διαβιβαστεί η δικογραφία, δεν ζητάμε απλώς να έρθει η κυρία Αδειλίνη και να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις, όπως οφείλει, κατά τον Κανονισμό, που λέει ότι η Επιτροπή Θεσμών μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για θέματα που αφορούν λειτουργικά ζητήματα της Δικαιοσύνης, προς τον σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας». Είναι σαφές, είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ότι η παρέμβαση της Δικαιοσύνης και «αυτοπροσώπως, της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για να καλύψει την κυβέρνηση στην πιο οργιώδη υπόθεση υποκλοπών των τελευταίων ετών», δημιουργεί πολύ μεγάλα ζητήματα. Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έδρασε στο πλαίσιο, ούτε ανακριτικών ούτε εισαγγελικών καθηκόντων, διότι το δελτίο Τύπου που εξέδωσε δεν είναι ούτε ανακριτική, ούτε εισαγγελική, ούτε διαδικαστική πράξη, «είναι μια ενέργεια συγκάλυψης, με την οποία, με τρόπο προκλητικό, μια εισαγγελική λειτουργός διορισμένη από την κυβέρνηση, πριν από ένα χρόνο, και που έχει επιχειρήσει και στην υπόθεση των Τεμπών να παρέμβει, και έχει βγει στο φόρουμ των Δελφών να αντιπαρατίθεται με τις οικογένειες, γι΄αυτήν την εισαγγελέα μιλάμε, η οποία, με δημόσιες δηλώσεις, νίβει τα χέρια της κυβέρνησης». Είναι αδιανόητο να κλείσει η υπόθεση των παρακολουθήσεων, είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, χωρίς να μάθουμε, για λογαριασμό τίνος γινόντουσαν οι παρακολουθήσεις. Η κυρία Κωνσταντοπούλου διεύρυνε το αίτημα του κόμματος της και ζήτησε να κληθούν επίσης και οι κ.κ. Μενουδάκος και Ράμμος, όπως και ο υπουργός Εθνικής και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας χαρακτήρισε «αρχιερείς της συγκάλυψης», τους βουλευτές της ΝΔ και «άκυρη» τη σημερινή εξέλιξη. Προειδοποίησε δε ότι σήμερα «δεν έκλεισε τίποτα, όπως δεν έκλεισε και η εξεταστική των Τεμπών», «αντιθέτως, σήμερα ανοίγουν όλα».
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου