31.8.24

Έρχεται νέο περιβαλλοντικό χαράτσι για πλαστικά μπουκάλια και κουτιά αναψυκτικών...



Για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση αναγκάζει τους πολίτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη, επικαλούμενη περιβαλλοντικούς λόγους...

Αυτή τη φορά, το χαράτσι περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά τα πλαστικά μπουκάλια νερού και τα κουτάκια αλουμινίου των αναψυκτικών. 

Πρόκειται δηλαδή για ένα «πράσινο τέλος», παρόμοιου με αυτού που έχει εφαρμοστεί για την αγορά της πλαστικής σακούλας από τα σούπερ μάρκετ. Στην περίπτωση αυτή, ο καταναλωτής θα πληρώνει το ειδικό τέλος κάθε φορά που αγοράζει εμφιαλωμένο νερό σε πλαστικό μπουκάλι ή αναψυκτικό σε κουτί αλουμινίου. 


Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα των Νέων, το νομοσχέδιο προβλέπει την εφαρμογή ενός ενιαίου, πανελλαδικού «συστήματος εγγυοδοσίας» για τις πλαστικές φιάλες και τις φιάλες από αλουμίνιο έως 3 λίτρων. 

Σημειώνεται ότι ο πολίτης, εάν θέλει να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε για το τέλος, θα πρέπει να επιστρέφει τα πλαστικά μπουκάλια ή τα κουτάκια αλουμινίου σε ειδικά σημεία. Σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο («Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων»), προβλέπεται να αναπτυχθούν 15.000 σημεία επιστροφής των φιαλών.


Το νομοσχέδιο μπήκε την Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Όλα αυτά τη στιγμή που η συνεχιζόμενη ακρίβεια έχει γονατίσει τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν να εξανεμίζεται καθημερινά η αγοραστική τους δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: