1.8.24

Η βόμβα που σκότωσε τον Χανίγια είχε «φυτευτεί» στο δωμάτιό του...


... πριν από δύο μήνες...
Η βόμβα πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως μόλις επιβεβαιώθηκε ότι βρισκόταν μέσα στο δωμάτιό του στον ξενώνα, σύμφωνα με πέντε αξιωματούχους...
ΟΙσμαήλ Χανίγια, κορυφαίος ηγέτης της Χαμάς, δολοφονήθηκε την Τετάρτη από εκρηκτικό μηχανισμό που μπήκε κρυφά στον ξενώνα της Τεχεράνης όπου διέμενε, σύμφωνα με επτά αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων δύο Ιρανοί, και έναν Αμερικανό αξιωματούχο.


Η βόμβα είχε κρυφτεί πριν από περίπου δύο μήνες στον ξενώνα, σύμφωνα με πέντε αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής.

Ο ξενώνας διευθύνεται και φυλάσσεται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και αποτελεί μέρος ενός μεγάλου συγκροτήματος, γνωστό ως Neshat, σε μια πολυτελή γειτονιά της βόρειας Τεχεράνης.

Ο κ. Χανίγια βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράν για την προεδρική ορκωμοσία.

Η βόμβα πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως μόλις επιβεβαιώθηκε ότι βρισκόταν μέσα στο δωμάτιό του στον ξενώνα, σύμφωνα με πέντε αξιωματούχους.


Από την έκρηξη σκοτώθηκε και ένας σωματοφύλακας. Η έκρηξη ταρακούνησε το κτίριο, έσπασε μερικά παράθυρα και προκάλεσε τη μερική κατάρρευση ενός εξωτερικού τοίχου, σύμφωνα με τους δύο Ιρανούς αξιωματούχους, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης που ενημερώθηκαν για το περιστατικό. Τέτοιες ζημιές ήταν επίσης εμφανείς σε μια φωτογραφία του κτιρίου που κοινοποιήθηκε στους New York Times.

Όπως αποδεικνύεται, οι δολοφόνοι κατάφεραν να εκμεταλλευτούν ένα διαφορετικό είδος κενού στην άμυνα του Ιράν: ένα χάσμα στην ασφάλεια ενός υποτιθέμενου αυστηρά φυλασσόμενου συγκροτήματος που επέτρεπε να τοποθετηθεί μια βόμβα και να παραμείνει κρυμμένη για πολλές εβδομάδες πριν τελικά γίνει η πυροδότησή της. Μια τέτοια παραβίαση, είπαν τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, ήταν μια καταστροφική αποτυχία των πληροφοριών και της ασφάλειας για το Ιράν και μια τεράστια αμηχανία για τους Φρουρούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν το συγκρότημα για μυστικές συναντήσεις και στέγαση επιφανών προσκεκλημένων όπως ο κ. Χανίγια.

Το πώς ήταν κρυμμένη η βόμβα στον ξενώνα παρέμεινε ασαφές. Οι αξιωματούχοι της Μέσης Ανατολής δήλωσαν ότι ο σχεδιασμός για τη δολοφονία κράτησε μήνες και απαιτούσε εκτεταμένη επιτήρηση του συγκροτήματος.

Οι δύο Ιρανοί αξιωματούχοι που περιέγραψαν τη φύση της δολοφονίας δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν πώς και πότε τοποθετήθηκαν τα εκρηκτικά στο δωμάτιο.

Σήμερα το πρωί έγινε γνωστό από τη Μοσάντ ότι στις 13 Ιουλίου του 2024 μαχητικά αεροσκάφη των IDF έπληξαν την περιοχή της Χαν Γιούνις και ύστερα από αξιολόγηση των μυστικών πληροφοριών μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι ο Μοχάμεντ Ντέιφ, επικεφαλής των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, εξουδετερώθηκε στο χτύπημα».

Κατάρ: Έφθασε στη Ντόχα η σορός του ηγέτη της Χαμάς

Έφθασε σήμερα στη Ντόχα το αεροπλάνο που μετέφερε τη σορό του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε την Τετάρτη στην Τεχεράνη, μετέδωσε το κανάλι του Κατάρ Al Jazeera.

Ο αρχηγός του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο οποίος ζούσε στο Κατάρ, αναμένεται να ταφεί σε αυτή τη χώρα του Κόλπου αύριο, Παρασκευή, μετά τις προσευχές στο τέμενος Ιμάμ Μοχάμαντ μπεν 'Αμπντελ Ουαχάμπ, το μεγαλύτερο της πρωτεύουσας Ντόχα.

Ο Χαμίγια και ένας σωματοφύλακάς του σκοτώθηκαν σε επίθεση, που αποδόθηκε στο Ισραήλ, εναντίον της κατοικίας που διέμενε στην Τεχεράνη όπου είχε μεταβεί για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν.

Πλήθος κόσμου παρέστη σήμερα στην κηδεία του στην Τεχεράνη, κατά τη διάρκεια μιας τελετής που σημαδεύτηκε από το πένθος και τις εκκλήσεις για εκδίκηση για τον θάνατό του.

Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά τον θάνατο ενός ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, του Φουάντ Σουκρ, σε στοχευμένο πλήγμα εναντίον του, στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Παρότι το Ισραήλ αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, επιβεβαίωσε ότι "εξόντωσε" τον Φουάντ Σουκρ, τον οποίο θεωρούσε υπεύθυνο για τον θάνατο στις 27 Ιουλίου 12 παιδιών που επλήγησαν από ρουκέτα στο κατεχόμενο από το Ισραήλ συριακό Υψίπεδο του Γκολάν. Η Χεζμπολάχ αρνείται κάθε εμπλοκή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: