1.8.24

Τα επτά πρόσωπα της Χαμάς...



Οι περισσότεροι είναι «παιδιά» της πρώτης Ιντιφάντα (1987-1993), που πετροβολούσαν Ισραηλινούς στρατιώτες και εξακοντίστηκαν στην ενηλικίωσή τους μέσα στην απελπισία, στο απαρτχάιντ, την ταπείνωση και το αίμα. Η πινακοθήκη των βασικών στελεχών της οργάνωσης Χαμάς –δεν είναι άγγελοι, είναι προϊόντα χαλεπών καιρών– φωτίζεται απ’ τις φλόγες του πολέμου στη Μέση Ανατολή και την ιστορική συγκυρία της εκτέλεσης του Ισμαήλ Χανίγια...

● Γιαχία Σινουάρ: Ο αμείλικτος αρχηγός


Το νούμερο ένα της Χαμάς σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας. Ο 62χρονος πολιτικός και στρατιωτικός πέρασε 23 χρόνια στις φυλακές, έμαθε τα εβραϊκά… φαρσί, διάβαζε ισραηλινές εφημερίδες «για να καταλάβει πώς σκέφτεται ο εχθρός» και έδωσε το τελικό ΟΚ για την εισβολή της αποφράδας 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ. Δεν τον λες μετριοπαθή, έχτισε τη φήμη του ιδρύοντας την Υπηρεσία Ασφαλείας της Χαμάς, γνωστή ως Majd, «τιμωρό χέρι» εναντίον των υπόπτων για συνεργασία με τους κατακτητές. Οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι ελάχιστες. Υπήρξε νεαρός συνεργάτης του ιδρυτή της Χαμάς, του τυφλού σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, τον οποίο δολοφόνησαν οι Ισραηλινοί το 2004.

● Μαχμούντ Ζαχάρ: Ο γέροντας ισλαμιστής


Στο κατώφλι των 80 ετών του, ο γεννημένος το 1945 Μαχμούντ Ζαχάρ είναι γιατρός, ιδρυτικό μέλος της Χαμάς και ονομαστός για την εκρηκτικότητα του χαρακτήρα του. Παρουσιάζεται σαν «οραματιστής»: είπε ότι η «Επιχείρηση Πλημμύρα του αλ Ακσά» του περασμένου Οκτωβρίου «ήταν μόνο η αρχή», γιατί ο τελικός στόχος είναι «να επεκταθεί η κυριαρχία του ισλάμ σε ολόκληρο τον πλανήτη». Το 2006 χρημάτισε για λίγο υπουργός Εξωτερικών στην ενιαία κυβέρνηση της τότε Παλαιστινιακής Αρχής, με πρωθυπουργό τον Χανίγια, πριν ο παλαιστινιακός εμφύλιος τινάξει στον αέρα τις σχέσεις των οργανώσεων Χαμάς (στη Γάζα) και Φατάχ (στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη του ποταμού Ιορδάνη).

● Ζαχέρ Τζαμπαρίν: Ο οικονομικός μάνατζερ


Στα 55 του χρόνια, είναι ο υπεύθυνος του ταμείου της οργάνωσης. Ενας άτυπος CEO. Ο πόλεμος κοστίζει και δεν είναι τυχαίο ότι τον Αύγουστο του 2017 ο Ζαχέρ Τζαμπαρίν ήταν επικεφαλής αντιπροσωπείας που ταξίδεψε στην Τεχεράνη για επαφές με τους εκεί Φρουρούς της Επανάστασης και θέμα τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση της Χαμάς από το Ιράν. Αποφυλακίστηκε το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων, εγκαταστάθηκε για λίγο στην Τουρκία και επέστρεψε στη Γάζα, απ’ όπου συμμετείχε σε επιθέσεις εναντίον παράνομων εβραϊκών οικισμών και στρατευμάτων Κατοχής στη Δυτική Οχθη. Δυτικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι «διαχειρίζεται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια» – κανείς δεν ξέρει πόσα και πώς.

● Μοχάμεντ Ντέιφ: Ο μυστηριώδης «μουσαφίρης»

Οι Παλαιστίνοι τον αποκαλούν «ο Εγκέφαλος», για τον σχεδιασμό στρατιωτικών επιχειρήσεων. Οι Ισραηλινοί το λένε «Γάτα με εννιά ζωές», γιατί γλιτώνει συνεχώς απ’ τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Και οι στενοί συνεργάτες του «Μουσαφίρη», γιατί κοιμάται σε πολλά σπίτια για λόγους ασφαλείας και δεν ξέρεις πότε θα σου χτυπήσει την πόρτα. Ή θα σου χτυπούσε, γιατί τον περασμένο Ιούνιο ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «πιθανώς» τον εξουδετέρωσε – ο Νετανιάχου κράτησε κι αυτός αποστάσεις από την ανεπιβεβαίωτη πληροφορία. Εχει χάσει ένα μάτι από τις απόπειρες, κινείται, λένε, με αναπηρικό αμαξίδιο και κυκλοφορούν μόλις τρεις φωτογραφίες του: μία κανονική, μία με μάσκα και μία με το περίγραμμα μέρους του σώματός του.

● Μαρουάν Ισα: Ο «άνθρωπος-σκιά»


Ζει Ή πέθανε; Ο 59χρονος Μαρουάν Ισα ήταν το νούμερο δύο του «μουσαφίρη» Μοχάμεντ Ντέιφ στη διοίκηση των Ταξιαρχιών του αλ-Κασάμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, πόστο το οποίο ανέλαβε το 2012. Φέτος τον Μάρτιο το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τον σκότωσε στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς δεν επιβεβαιώνει τον θάνατό του. Από τους κεντρικούς στρατιωτικούς επιτελείς της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, ο Ισα έχει το παρατσούκλι «άνθρωπος-σκιά», γιατί μέχρι το 2011 κανείς δεν ήξερε το πρόσωπό του. Εκείνη τη χρονιά ταυτοποιήθηκε σε ομαδική φωτογραφία υποδοχής αποφυλακισθέντων Παλαιστινίων. Το σπίτι του έχει ισοπεδωθεί δύο φορές από ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα.

● Μοχάμεντ Σινουάρ: Ο επικηρυγμένος αδελφός


Τριακόσιες χιλιάδες δολάρια προσφέρει η κυβέρνηση Νετανιάχου σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην εξόντωση (για σύλληψη δεν τίθεται θέμα…) του 48χρονου Μοχάμεντ Σινουάρ, αδελφού του Γιαχία Σινουάρ. Στη δεκαετία του 1990 συμμετείχε σε τυφλές βομβιστικές επιθέσεις εναντίον λεωφορείων στο Ισραήλ. Ο θρύλος λέει ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ζει στo, κατ’ ευφημισμόν, «Μετρό της Γάζας», στα χιλιάδες τούνελ που έχουν σκάψει οι Παλαιστίνιοι για στρατιωτικούς και οικονομικούς σκοπούς. Το 2014 πολλοί νόμισαν ότι σκοτώθηκε, καθώς η Χαμάς δημοσίευσε φωτογραφίες της διάτρητης, υποτίθεται, από ισραηλινά πυρά σορού του. Πριν από λίγους μήνες εμφανίστηκε σε βίντεο να καθοδηγεί μαχητές στον φυσικό του χώρο, τις υπόγειες στοές.

● Χαλέντ Μεσάλ: Ο αποδυναμωμένος πολιτικός


Γεννήθηκε στη Δυτική Οχθη, αλλά μετά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών (1967) η εύπορη οικογένειά του μετακόμισε στην Ιορδανία και κατόπιν στο Κουβέιτ και τη Συρία. Μετά τον δολοφονηθέντα Χανίγια ο 67χρονος Μεσάλ είναι ίσως η δεύτερη πιο γνωστή φυσιογνωμία της, ας πούμε, «Χαμάς εξωτερικού». Ηταν ο προκάτοχος του Χανίγια, ως επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της οργάνωσης μέχρι το 2017. Διαμένει στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, έχει διαπραγματευτικές ικανότητες, αλλά στον εμφύλιο της Συρίας κράτησε αποστάσεις από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ και στήριξε ομάδες της αντιπολίτευσης, γεγονός που ψύχρανε τις σχέσεις του με το σιιτικό ιερατείο του Ιράν. Αν και «παλαιά φρουρά», διαθέτει ακόμη πολιτικό κεφάλαιο.

Γιώργος Ι. Αλλαμανής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: