27.8.24

Πόλεμος προπαγάνδας για το Κουρσκ...


Τι ισχυρίζεται το Κίεβο, τι απαντά η Μόσχα...
 
 «Θολό» παραμένει ως ένα σημείο το τοπίο γύρω από την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ, παρότι τις τελευταίες ημέρες ήταν εμφανές ότι η επίθεση έχει φρενάρει, ενώ οι απώλειες της ουκρανικής πλευράς είναι αρκετά μεγάλες...


Ο επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρκι, πάντως, σήμερα, μετά από ένα διήμερο σφοδρών ρωσικών χτυπημάτων εντός ουκρανικών εδαφών, πως ο στρατός ελέγχει περίπου 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους.

 Παράλληλα, το Κίεβο διατείνεται ότι έχει καταλάβει 100 οικισμούς και πως έχει πάρει αιχμαλώτους 594 Ρώσους στρατιώτες. 

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να αποκρούσουν τις επιθέσεις και να κυκλώσουν τους Ουκρανούς, όμως δεν το έχουν καταφέρει.

Ο στρατηγός, πάντως παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στα ανατολικά της Ουκρανίας και στην περιοχή του Ποκρόσφκ είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς «ο εχθρός εκμεταλλεύεται το πλεονέκτημά του σε προσωπικό, όπλα και εξοπλισμό και χρησιμοποιεί πυροβολικό και αεροπορία».

«Κερδίζουμε συνεχώς εδάφη»

Στον αντίποδα η ρωσική ενημέρωση αναφέρει ότι ο στρατός ανακαταλαμβάνει συνεχώς εδάφη και πιέζει τους Ουκρανούς για οπισθοχώρηση. 

Σήμερα ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι πήρε τον έλεγχο δύο ακόμη οικισμών στην περιφέρεια, ενώ απέκρουσε και τις ουκρανικές προσπάθειες. 

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Μόσχας « εχθρός έχει υποστεί τεράστιες απώλειες σήμερα. Επιτίθενται όλη την ημέρα και για τον λόγο αυτό έχουν μεγάλες απώλειες». 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι το Κίεβο έχει χάσει περισσότερους από 6.600 στρατιώτες, αλλά και 73 τανκ από την έναρξη των εχθροπραξιών. 

Σχέδιο για το τέλος του πολέμου

Μέσα στο γενικότερο χάος ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι έχει σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου και το οποίο θα παρουσιάσει στους Τζο Μπάιντεν, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι εκτός από την εισβολή στην περιφέρεια Κούρσκ της Ρωσίας, το σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερα βήματα στο διπλωματικό και οικονομικό μέτωπο. 

Επανέλαβε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μέσω διαλόγου, αλλά το Κίεβο πρέπει να είναι σε ισχυρή θέση σε μια σύνοδο κορυφής που ελπίζει να πραγματοποιηθεί μέσα σε αυτή τη χρονιά. 

Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή ενός δικής της κατασκευής βαλλιστικού πυραύλου.

Διέψευσε, τέλος, δημοσίευμα μέσου ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο η εισβολή της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας εκτροχίασε τις συνομιλίες στο Κατάρ με θέμα τον τερματισμό των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές.

Δεν τσιμπάμε η απάντηση Λαβρόφ

Από την ρωσική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι μόνο οι αφελείς στη Δύση θα φάνε το δόλωμα του Ζελένσκι, ξεκαθαρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανές μόνο χωρίς τελεσίγραφα. 

Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε για τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου ότι «πρόκειται για παιχνίδια, θέλουν να μας βάλουν σε μια θέση από την οποία θα υποχωρήσουμε για κάτι που εξυπηρετεί τον Ζελένσκι. Όπως έχει πει ο πρόεδρος μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μόνο εκεί που δεν υπάρχουν τελεσίγραφα».

«Εάν η Δύση ενδιαφέρεται, γιατί ο Ζελένσκι δεν έχει καμία σημασία, εάν η Δύση πραγματικά ενδιαφέρεται για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ευρώπη, από την οποία οι Ευρωπαίοι ήδη υποφέρουν, τότε πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι τον διαπραγματεύσεων χωρίς “σχέδια Ζελένσκι” και να αρχίσουμε ειλικρινείς συνομιλίες» συμπλήρωσε.

Μυστήριο και με το Μπέλγκοροντ

Την ίδια στιγμή οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται να προσπαθούν να «σπάσουν» τη γραμμή του Μπέλγκοροντ και να περάσει και από εκεί σε ρωσικά εδάφη.

Οι αναφορές για μάχες δεν επιβεβαιώνονται επισήμως από την Ουκρανία, όμως ο κυβερνήτης της περιοχής, Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, δηλώνει πως η κατάσταση στα σύνορα παραμένει δύσκολη, αλλά ελεγχόμενη. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 500 Ουκρανούς στρατιώτες που επιτίθενται σε δύο φυλάκια.

«Προέκυψαν πληροφορίες ότι ο εχθρός προσπαθεί να διασπάσει τα σύνορα της περιοχής Μπέλγκοροντ. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η κατάσταση στα σύνορα παραμένει δύσκολη αλλά ελεγχόμενη. Ο στρατός μας εκτελεί επιχειρήσεις ρουτίνας», έγραψε στο Telegram.

Ο κυβερνήτης ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να εμπιστεύονται μόνο τις επίσημες πηγές πληροφόρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: