16.8.24

Ουκρανία: Γιατί εισβάλαμε στη Ρωσία...



Το Κίεβο επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες;...
Σφοδρές μάχες στα πεδία, σε επίπεδο δηλώσεων, αλλά και σε επίπεδο προπαγάνδας συνεχίζονται ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία με αφορμή την εισβολή των δυνάμεων του Κιέβου στην περιοχή του Κούρσκ.

Η Μόσχα δεν κρύβει, πλέον, την μεγάλη της δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις και κατηγορεί ευθέως τη Δύση, όμως σήμερα ήρθε η σειρά του Κιέβου να ρίξει λίγο περισσότερο φως στην απόφαση για εισβολή στα ρωσικά εδάφη.

Ο στενός σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, επιβεβαίωσε αυτό που είχε γραφτεί ως σενάριο εδώ και μερικές ημέρες, ότι η Ουκρανία προσπαθεί να δημιουργήσει μια «ουδέτερη ζώνη» προκειμένου να αποκτήσει ένα διαπραγματευτικό χαρτί για ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σύμφωνα με τον συνεργάτη του Ουκρανού προέδρου, λοιπόν, η απόφαση ήταν αναγκαία για να πειστεί η Μόσχα να αρχίσει «δίκαιες ειρηνευτικές συνομιλίες».

«Πρέπει να προκαλέσουμε σημαντικές τακτικές ήττες στην Ρωσία», έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση του στην εφαρμογή Telegram. «Στην περιοχή του Κουρσκ, βλέπουμε καθαρά πως το στρατιωτικό εργαλείο χρησιμοποιείται αντικειμενικά για να πείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να μπει μέσα σε μια δίκαιη διαπραγματευτική διαδικασία».

Προπαγανδιστικά βίντεο από την εισβολή

Την ίδια στιγμή η Ουκρανία επιχειρεί να κερδίσει τις εντυπώσεις και σε επίπεδο προπαγάνδας, με το Κίεβο να δίνει σήμερα στη δημοσιότητα βίντεο που καταγράφουν τις πρώτες ώρες από την αιφνιδιαστική εισβολή στην περιφέρεια του Κούρσκ.


Ένα από τα βίντεο δείχνει πυραυλικές επιθέσεις και τεθωρακισμένα να μπαίνουν σε χωράφια και κατοικημένες περιοχές, αλλά και Ρώσους αιχμαλώτους. 


Σε άλλο βίντεο αποτυπώνεται η εισβολή στο συνοριακό πέρασμα της Σούντζα τις πρώτες ώρες της επίθεσης. 


Η ρωσική απάντηση

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα ευθέως το ΝΑΤΟ για την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο με σύμβουλο του προέδρου να υπογραμμίζει ότι η Δύση και η Συμμαχία είναι άμεσα αναμεμειγμένες στον σχεδιασμό της αιφνιδιαστικής ουκρανικής επίθεσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν, βέβαια, πως δεν είχαν καμία ενημέρωση από την πλευρά Ζελένσκι για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης επιχείρησης, αλλά θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο οι στενοί σύμμαχοι του Κιέβου να μην γνώριζαν για αυτή την τολμηρή και ριψοκίνδυνη κίνηση. 

 

Πάντως, όσο κι εάν η Ρωσία προσπαθεί να υποβαθμίσει την κατάσταση, είναι εμφανές ότι οι προετοιμασίες εντείνονται, καθώς, μετά τις αναφορές για μετακίνηση δυνάμεων σήμερα έγινε γνωστό ότι πραγματοποιείται και κατασκευή αμυντικών έργων στην περιοχή του Κουρσκ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: