31.8.24

Δεν πέφτουν οι τόνοι στον ΣΥΡΙΖΑ...



Ο Ν. Παππάς καλεί σε ενότητα, όμως το κλίμα παραμένει εκρηκτικό και πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στην Κ.Ε. του κόμματος...
Με την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι προ των πυλών, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να πορεύεται διχασμένη, παρά τις φωνές που ακούγονται για να επικρατήσει ηρεμία και να βγει το κόμμα από την έντονη εσωστρέφεια.  


Ζήτημα αμφισβήτησης του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη έχει ήδη τεθεί, οπότε στη συνεδρίαση της Κ.Ε. (που θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο) όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. 

Οι παρεμβάσεις Πολάκη και η σχέση του με τον πρόεδρο

Ο Παύλος Πολάκης φέρεται αποφασισμένος να συμβάλει στη δρομολόγηση σημαντικών αλλαγών στο κόμμα, ακόμα και σε επίπεδο ηγεσίας. Με ανάρτησή του, τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Παρασκευής, δήλωσε ξεκάθαρα πως «ήρθε ο καιρός για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ», ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη «φωτιά» που έχει ανάψει στο κόμμα.



Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος η Αθηνά Λινού, η οποία έπεσε θύμα του ΣΥΡΙΖΑϊκού… Μινώταυρου, δηλαδή του Παύλου Πολάκη. Σημειώνεται επίσης ότι ο Στ. Κασσελάκης φέρεται να είπε πως «θεωρώ τον Παύλο δικό μου άνθρωπο», κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων, που είναι κλίματος Πολάκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος δήλωσε ότι απέπεμψε τον Π. Πολάκη, επειδή με τη συμπεριφορά του έπεσε σε δεύτερο πλάνο το θέμα που είχε σηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα.

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της σχέσης που έχει ο πρόεδρος Στ. Κασσελάκης με τον Π. Πολάκη. 

Η ανησυχία του Σ. Φάμελλου

Παράλληλα, νωπή είναι η αλλαγή στην προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την αιφνίδια πρόταση του Στ. Κασσελάκη. Η πρόταση αυτή έγινε κατά την πρόσφατη, θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ο., προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, με στελέχη του κόμματος να εξαπολύουν αιχμές αλλά και ξεκάθαρες βολές κατά του προέδρου.

Αιχμές άφησε και ο πρώην πρόεδρος της Κ.Ο., Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος δεν κρύβει πλέον την έντονη δυσφορία για την αντικατάστασή του. Λίγα 24ωρα μετά, ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι έχει ανοίξει «ξεκάθαρα θέμα πολιτικής ηγεσίας» στο κόμμα.


Τώρα, ο Σ. Φάμελλος, σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο», δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο κόμμα, λέγοντας ότι «οδηγούμαστε σε συρρικνωμένο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με αλλοίωση βασικών του χαρακτηριστικών». 

Πάντως, σημειώνει πως ο ίδιος δεν θα επέλεγε «έναν νέο διχασμό με μία πρόταση μομφής. Είναι ευθύνη όλων μας και πρώτα από όλα του προέδρου να τον αποφύγουμε. Υπάρχουν άλλες καταστατικές διαδικασίες και τρόποι επίλυσης που προηγούνται. Και φυσικά δεν έχουμε σε τίποτα να φοβηθούμε τη γνώμη των οργάνων και των μελών του κόμματος».

Οι υψηλοί τόνοι του Χρ. Σπίρτζη

Το θέμα του Χρήστου Σπίρτζη θα εξετάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα, στέλνοντας τη σχετική εισήγησή της προς την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός από την Πέμπτη έχει στείλει την απάντησή του, εξαπολύοντας δριμύ «κατηγορώ», τύποις προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, κατ’ ουσίαν όμως προς τον πρόεδρο του κόμματος.


Μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Σπίρτζης φέρεται να δηλώνει ότι η διαγραφή του αποτελεί προειλημμένη απόφαση, σημειώνοντας πως το μαρτυρούν «τα μέχρι σήμερα γεγονότα, που περιλαμβάνουν και τις πράξεις και τις αποφάσεις της επιτροπής δεοντολογίας», με κορυφαία, ίσως, απόδειξη, την παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου «σας υπέδειξε τις διαδικασίες και τη διαγραφή μου».


Σε ενότητα καλεί ο Ν. Παππάς 

«Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν. Εσωτερικοί εχθροί, όχι. Η όποια αντιπαράθεση θα πρέπει να γίνεται στη βάση διατύπωσης μιας διαφορετικής πλατφόρμας σε σχέση με όσα έχουμε συμφωνήσει σχεδόν ομόφωνα». 

Το παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο οποίος προτάσσει την ενότητα του κόμματος, σε άρθρο του στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο».


Όπως υπογραμμίζει, «υποχρέωση του καθενός και της καθεμίας από εμάς είναι να γίνουμε, εντός και εκτός Κοινοβουλίου, κομμάτι του παζλ των προσδοκιών του λαού. Και θα το πετύχουμε με συσπείρωση, σωφροσύνη, οργανωμένη εξωστρέφεια».

→ Μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σεπτεμβρίου, ακολουθεί το συνέδριο του κόμματος, στις αρχές του Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: