1.8.24

Αυξήθηκε η τιμή της κιλοβατώρας παρά την κρατική επιδότηση...



Tο «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Αύγουστο διαμορφώνεται στα 16,391 σεντς ανά κιλοβατώρα που ακόμα και μετά την επιδότηση (1,6 σεντς) παραμένει υψηλότερο από τα 13,557 σεντς του Ιουλίου.
Μπορεί η κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες να ανέφερε πως θα στηρίξει τους πολίτες από την αύξηση των τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας, ωστόσο η αλήθεια είναι πως για ακόμα έναν μήνα οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη τους... 


Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η έκτακτη στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος για τις καταναλώσεις του Αυγούστου διαμορφώνεται στο 1,6 λεπτό ανά κιλοβατώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

- Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 16 ευρώ/MWh ή 1,6 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

- Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 50 ευρώ/MWh ή 5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση θα βρίσκεται σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι «με βάση τις τιμές των παρόχων που έχουν γίνει γνωστές (και καλύπτουν άνω του 80% της αγοράς), η τελική τιμή για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται κάτω των 15 λεπτών/kWh, μετά την έκτακτη στήριξη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώνουμε».

Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια

Σημειώνεται ωστόσο ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι το «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Αύγουστο διαμορφώνεται στα 16,391 σεντς ανά κιλοβατώρα, έναντι 13,557 σεντς τον Ιούλιο. Η τιμή αυτή ισχύει για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα ενώ για την υπερβάλλουσα κατανάλωση η χρέωση είναι 16,955 σεντς ανά κιλοβατώρα, από 14,385 σεντς. Το τιμολόγιο για το νυχτερινό ρεύμα, για όσους έχουν τον αντίστοιχο μετρητή διαμορφώνεται στα 14,934 σεντς ανά κιλοβατώρα από 11,418 σεντς τον Ιούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και με την κυβερνητική επιδότηση, η τιμή των τιμολογίων ρεύματος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα είναι αυξημένη τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Ιούλιο: με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές που βλέπουν καθημερινά την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται όλο και περισσότερο. 

Από την πλευρά της, πάντως, η Protergia ανακοίνωσε πως διατηρεί για τον μήνα Αύγουστο αμετάβλητες τις τελικές τιμές της στα ίδια επίπεδα με τον Ιούλιο, για οικιακούς και μικρούς επαγγελματικούς πελάτες, απορροφώντας τις αυξήσεις των τιμών χονδρεμπορικής αγοράς. Τόνισε επίσης, πως σε περίπτωση που το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφασίσει την επιδότηση των καταναλωτών έως 500 kWh, το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί αυτούσιο από τις τιμές αυτές.

Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές θα επωφεληθούν για ακόμη μια φορά από ανακυκλωμένα δικά τους χρήματα. Η έκτακτη εισφορά θα μαζεύει χρήματα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να πληρώνονται οι επιδοτήσεις. Αλλά την ίδια στιγμή, λόγω της έκτακτης εισφοράς, θα αυξάνεται η χονδρεμπορική τιμή που ανεβάζει τα τιμολόγια του επόμενου μήνα.

Την ίδια ώρα, η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται μόνο στους παραγωγούς ρεύματος από φυσικό αέριο και όχι στα υδροηλεκτρικά που διαχειρίζεται η ΔΕΗ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: