3.8.24

Μέση Ανατολή: Τα πολεμικά πλοία που στέλνουν οι ΗΠΑ...


... και τα σενάρια επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ...
ην ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων στη Μέση Ανατολή ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνα των ΗΠΑ, υπό τον φόβο αντιποίνων της Χαμάς για τη δολοφονία των πολιτικού και στρατιωτικού ηγετών της, Ισμαήλ Χανίγια και Μοχάμεντ Ντέιφ...  


Οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ μια ομάδα κρούσης αερομεταφορέων, μια μοίρα μαχητικών και επιπλέον πολεμικά πλοία. Όπως σημειώνει το CNN, είναι ίσως η μεγαλύτερη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή από τις πρώτες μέρες του πολέμου στη Γάζα, όταν το Πεντάγωνο έστειλε δύο ομάδες κρούσης αερομεταφορέων προς τη Μέση Ανατολή σε μια δημόσια προειδοποίηση προς τις περιφερειακές μαχητικές ομάδες να μην επεκτείνουν τις μάχες.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, αφότου ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως θα βρεθεί στο πλευρό του Ισραήλ, βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό» σε ενδεχόμενη συνδυασμένη επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων με σκοπό να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της γειτνίασης με το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Απρίλιο το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι κατέρριψε σχεδόν 300 drones και πυραύλους με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του.


«Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ημέρα θρησκευτικής γιορτής»

Η Tisha B’Av, η μέρα που οι Εβραίοι θρηνούν για την πρώτη και τη δεύτερη καταστροφή του Ναού του Σολομώντα, είναι πιθανόν η ημέρα κατά την οποία το Ιράν θα χτυπήσει το Ισραήλ, σε αντίποινα για τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χαμάς. Αυτό υποστήριξαν δυτικές μυστικές υπηρεσίες που δήλωσαν στο δίκτυο Sky News Arabia ότι υπάρχουν αποδείξεις για τον σχεδιασμό της επίθεσης.

Η Tisha B’Av ξεκινά στις 12 και λήγει στις 13 Αυγούστου. Σύμφωνα με το Sky News Arabia, υπάρχουν πληροφορίες ότι η ιρανική επίθεση θα γίνει σε συντονισμό με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το Νο2 της οποίας, ο Φουάντ Σουκρ, σκοτώθηκε έπειτα από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό, μόλις μία ημέρα πριν από τον Χανίγια.

Η θρησκευτική γιορτή Tisha B’Av είναι πολύ σημαντική για τους Εβραίους, οι οποίοι την ημέρα εκείνη νηστεύουν σε ένδειξη πένθους. Συνεπώς, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες μπορεί να υπάρξει συναισθηματικός και ψυχολογικός αντίκτυπος αν γίνει επίθεση στο Ισραήλ την ιερή ημέρα πένθους.

Το Ιράν, μέσω του ηγέτη του, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει δηλώσει ότι θα εκδικηθεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, παρά το γεγονός ότι το Τελ Αβίβ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης εις βάρος του στην Τεχεράνη.

Ο Χαμενεΐ, σε ανάρτησή του στο Χ, έγραψε: «Μετά από αυτό το πικρό, τραγικό γεγονός που συνέβη εντός των συνόρων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, είναι καθήκον μας να πάρουμε εκδίκηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: