30.8.24

ΠΑΣΟΚ: «Κόντρες» και «πυρά» έναν μήνα πριν από τις εκλογές...



Στη χειρότερη φάση, από τη στιγμή που άρχισε η προεκλογική μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται οι σχέσεις των υποψήφιων προέδρων. Λίγες μέρες πριν από τη γιορτή για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος, συνεργάτες των διεκδικητών της ηγεσίας – δημόσια και παρασκηνιακά – ανταλλάσσουν «πυρά» και βολές, δείχνοντας πως ο μήνας που αρχίζει...

θα είναι πολύ δύσκολος για την ενότητα του κόμματος.

Αφορμή για τη νέα κόντρα ήταν το γεγονός ότι ο Χάρης Δούκας, σε βίντεο που ανήρτησε για τα 50 χρόνια του Κινήματος, «έκοψε» τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ υπάρχουν ακόμα κόντρες για τα διαδικαστικά και τις κάλπες διότι πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις βλέπουν πως οι υποψήφιοι πρόεδροι επενδύουν σ’ αυτό που ξορκίζει το ΠΑΣΟΚ: «το κόμμα της περιφέρειας».

Άρχισαν οι «εχθροπραξίες»

Έτοιμοι να… μη γιορτάσουν με το καλύτερο δυνατό κλίμα τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του φαίνεται πως είναι στο ΠΑΣΟΚ, καθώς απομένει κάτι περισσότερο από έναν μήνα για την πρώτη εσωκομματική κάλπη, αλλά οι κόντρες, οι οποίες αγγίζουν και προσωπικές αψιμαχίες, έχουν ξεσπάσει.

Όλα ξεκίνησαν από το βίντεο που ανήρτησε ο Δούκας με τίτλο: «Μπορείς να φανταστείς την Ελλάδα χωρίς το ΠΑΣΟΚ;». Υποστηρικτές του Ανδρουλάκη παρατήρησαν ότι από το βίντεο λείπει ο εν ενεργεία πρόεδρος του κόμματος, ενώ αναφέρονται όλοι οι προηγούμενοι. Επικράτησε μία αναστάτωση, όχι σε τραπέζια ή όργανα, αλλά εκεί όπου συνήθως ξεσπούν αυτές οι συγκρούσεις: στα social media.

Σε ανάρτησή της η Άννα Παπαδοπούλου, γραμματέας του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ και υποστηρίκτρια του Δούκα, πρόσωπο που εμπιστεύεται πολύ ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, έγραψε απαντώντας στους «ανδρουλακικούς», οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το «κόψιμό» του από το βίντεο:

«Γιατί η συζήτηση αυτή δεν άνοιξε όταν δημοσιοποίησε πριν λίγες ημέρες το βίντεο με τίτλο “Νίκη Αξιών” ο έτερος υποψήφιος για τη προεδρία του κόμματος, Παύλος Γερουλάνος. Στο βίντεο αυτό απεικονίζονται, ομοίως, όλοι οι απερχόμενοι πρόεδροι. (…) Απών, ωστόσο, και σε αυτό το βίντεο ο νυν πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης. Υποθέτω για τον ίδιο λόγο, της ιστορικότητας. Είναι και ο Παύλος Γερουλάνος αλαζόνας, μικροπρεπής, μικρόψυχος και λίγος; Γιατί, αν κριτήριο της σημερινής επίθεσης στον Χάρη Δούκα είναι μόνο το συγκεκριμένο βίντεο, τότε αναμένουμε να πείτε τα ίδια και για τον κ. Γερουλάνο, σύντροφοι και συντρόφισσες».

Την ανάρτηση της Παπαδοπούλου διακίνησε μέσω των ΜΚΔ – μεταξύ άλλων – και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Υποστηρικτές του Ανδρουλάκη απάντησαν σ’ αυτά τα επιχειρήματα λέγοντας πως το βίντεο του Γερουλάνου δεν αφορούσε τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ αλλά τις αξίες που διαμόρφωσαν οι ηγέτες του ιστορικά και ότι ο Δούκας θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός με τους θεσμούς επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που τους παρακάμπτει.

Πρόσωπα από το περιβάλλον του Ανδρουλάκη, στις συζητήσεις που κάνουν με στελέχη του Κινήματος, υποστηρίζουν ότι ο Δούκας κινείται πολλές φορές «αντιθεσμικά» θυμίζοντας ότι πριν από λίγες ημέρες προσπάθησε να ακυρώσει την ηγεσία του κόμματος και την Κοινοβουλευτική Ομάδα ζητώντας από τους υποψήφιους προέδρους – που ακόμη δεν είναι και τυπικά υποψήφιοι – να διαμορφώσουν σχέδιο για την Αττική σαν να μην υπάρχει δομημένο κόμμα.

Πού θα στήσουν κάλπες;

Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να ξορκίζουν και να μη θέλουν να χαρακτηρίζονται «κόμμα της περιφέρειας», αλλά τόσο τα εκλογικά ποσοστά των ευρωεκλογών όσο και η δράση των υποψηφίων δείχνουν ότι κινούνται σ’ αυτά τα μονοπάτια. Και αυτό επειδή οι διαφωνίες για τα διαδικαστικά υπάρχουν, με στελέχη του χώρου να παρατηρούν αντιπαλότητες για το πού θα στηθούν κάλπες.

Όπως εξηγούν, ο κάθε υποψήφιος θέλει όσο το δυνατόν περισσότερες στις εκλογικές περιφέρειες όπου πιστεύει ότι θα πάει καλύτερα από τον αντίπαλό του. 

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη γεωγραφία, από το Λεκανοπέδιο είναι πολλοί οι διεκδικητές που αναζητούν σταυρό:

● Ο Δούκας, ως δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος κατάφερε να νικήσει τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Μπακογιάννη. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος τον στηρίζει, αναμένεται να φέρει σταυρούς από την Ανατολική Αττική.

● Ο Παύλος Γερουλάνος, βουλευτής της Α’ Αθήνας, έχει σημαντική βάση υποστηρικτών στην πρωτεύουσα.

● Δυνάμεις από τον Δυτικό Τομέα αντλεί η βουλευτής και υποψήφια πρόεδρος Νάντια Γιαννακοπούλου.

● Επιπλέον, όπως είναι φυσικό, στόχο να τα πάνε καλά στην Αττική έχουν τόσο ο Ανδρουλάκης όσο και η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία λαμβάνει στήριξη από αστικά κοινά της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με παρατηρητές του χώρου, πάντως, οι μέχρι τώρα κινήσεις των υποψηφίων δείχνουν ότι «επενδύουν» περισσότερο εκεί όπου υπάρχει η δύναμη του ΠΑΣΟΚ παρά στα αστικά κέντρα. Οι ίδιοι παρατηρητές είχαν εντοπίσει παρόμοιο «πρόβλημα» και στη δράση των υποψήφιων ευρωβουλευτών...

Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: