18.8.24

Σε συναγερμό οι Φούρνοι Ικαρίας...


Δεύτερη μέρα στις φλόγες...

Αισιοδοξία στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που κάνουν λόγο πλέον μόνο για διάσπαρτες εστίες και όχι ενεργό μέτωπο, καθώς με το πρώτο φως της ημέρας επαναλαμβάνονται οι ρίψεις νερού από ελικόπτερο...
Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν στη χώρα 49 πυρκαγιές, με αυτές σε Εύβοια, Φούρνους Ικαρίας και Κορινθία να χαρακτηρίζονται ως οι πιο επικίνδυνες.


Στους Φούρνους, όλη τη νύχτα πυροσβέστες, ΕΜΟΔΕ, εθελοντές και κάτοικοι κράτησαν τη φωτιά μακριά από τους οικισμούς Καμάρι και Μπαλί. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή και οι οποίοι άλλαζαν διαρκώς κατεύθυνση, δημιουργούσαν αναζωπυρώσεις με αποκορύφωμα αυτής στις τέσσερις τα ξημερώματα, πάνω από το Καμάρι. Με το πρώτο φως της ημέρας ελικόπτερο άρχισε ξανά ρίψεις και κατάφερε να την περιορίσει, με τις αρχές να εκφράζουν αισιοδοξία, κάνοντας λόγο μόνο για διάσπαρτες εστίες και όχι ενεργό μέτωπο.


Στο σημείο επιχειρούν 27 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και το ελικόπτερο. Για να συνδράμουν το δύσκολο έργο της κατάσβεσης, στο νησί έχουν μεταβεί επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν και ξέσπασε η πυρκαγιά στο νησί, από την περιοχή Σκάφη, εκδόθηκε μήνυμα απομάκρυνσης για τους κατοίκους από το «112». Το Λιμενικό απομάκρυνε 19 άτομα από την παραλία στο Καμάρι, ενώ τρία άτομα απομακρύνθηκαν με ιδιωτικό σκάφος. Σε ετοιμότητα είναι δύο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς αλιευτικά σκάφη.

Η φωτιά εκτιμάται ότι έχει κάψει περίπου 7.000 στρέμματα, κυρίως εκτάσεις φρυγάνων των ψευδοστεπών, που είναι ένας από τους σημαντικότερους οικοτόπους πρώτης προτεραιότητας και απολύτου προστασίας του Natura για την άγρια πανίδα του Αιγαίου. 

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Κυριακή 18 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

Περιφέρεια Κρήτης

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: