Σε μια κίνηση που υλοποιεί στην πράξη την προτροπή Κασσελάκη σε ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας για συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όταν πρόκειται για μείζονα θέματα, προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ...
καταθέτοντας αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, καλώντας στην Βουλή την ηγεσία του Αρείου Πάγου.Σύμφωνα με πληροφορίες, για την κατάθεση αλλά και το περιεχόμενο της επιστολής που συνοδεύει το αίτημα, προηγήθηκε συνεννόηση ανάμεσα στην Κουμουνδούρου, την Χαρ.Τρικούπη και την Πλεύση Ελευθερίας. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν μάλιστα ότι η συνεννόηση ανάμεσα στα τρία κόμματα προοιωνίζεται και συνέχεια.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- μέλη της εν λόγω επιτροπής, Θεοδώρα Τζάκρη, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Ραλλία Χρηστίδου, κατέθεσαν το αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, ζητώντας να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών» και οπωσδήποτε μεταξύ των εγγράφων αυτής :
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητεί:
1.Το πολυσέλιδο (300 σελίδων) πόρισμα του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενήργησε την προκαταρτική εξέταση.
2. Τη σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί «αρχειοθέτησης της υπόθεσης».
3. Τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων, που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη.
Στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, οι βουλευτές υπογραμμίζουν ακόμη:
«Επειδή στην αρμοδιότητα της Επιτροπής κατά το άρθρο 43Α του ΚτΒ ανήκει «ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)», ενώ επιπλέον «Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους […] του Αρείου Πάγου για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας.»,
Επειδή το σκάνδαλο των υποκλοπών ΕΥΠ-Μαξίμου συντάραξε τα θεμέλια της Δημοκρατίας στη χώρα μας, συνιστάμενο σε παράνομες παρακολουθήσεις όχι μόνο πολιτικών προσώπων, Υπουργών, Ανώτατων Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, πρώην Υπουργών και στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του υποψήφιου τότε αρχηγού του τρίτου κόμματος κατά την κοινοβουλευτική τάξη, Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, δημοσιογράφων αλλά και ιδιωτών,
Επειδή θα έπρεπε το παραπάνω πόρισμα να έχει έλθει πάραυτα, δηλαδή εχθές, στη Βουλή των Ελλήνων και να έχει τουλάχιστον επιδοθεί στους Πολιτικούς Αρχηγούς και ιδίως στον κ. Ανδρουλάκη ως άμεσα θιγόμενο,
Επειδή σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πρέπει να λάβει γνώση των παραδοχών και αιτιολογιών επί τη βάσει των οποίων ερείδεται η δικανική κρίση των προαναφερόμενων εισαγγελικών λειτουργών για την πράξη αρχειοθέτησης της υποθέσεως.
Κατόπιν τούτων
Αιτούμαστε
Την σύγκληση της Επιτροπής για την συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τα ανωτέρω ζητήματα».
Το ίδιο αίτημα και από το ΠΑΣΟΚ
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείου) και των θυγατρικών της, κατέθεσε και στα πρακτικά το αίτημα του κόμματός του για την σύγκλιση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να συζητηθεί το εισαγγελικό πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές.
Ο κ. Γερουλάνος ανέγνωσε το αίτημα που απευθύνεται προς τον πρόεδρο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και αναφέρει: «Πληροφορηθήκαμε προσφάτως, μέσω σχετικής ανακοίνωσης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Γ. Αδειλίνη, την απόφασή της να προχωρήσει στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης των υποκλοπών, σε συμφωνία με το περιεχόμενο του πορίσματος της προκαταρκτικής εξέτασης του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Αχ. Ζήση, στον οποίο ‘προσωπικά’ ανατέθηκε η υπόθεση λόγω, όπως αναφέρει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ‘της μείζονος σημασίας της’. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, από την έρευνα που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της υπόθεσης ‘συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού».
Αντιθέτως, «προέκυψαν ‘επαρκείς ενδείξεις’ στο στάδιο αυτό για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων νομικών εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κλπ», οι οποίες «κρίθηκε ότι πρέπει να οδηγήσουν τη σχετική κατηγορία στο ακροατήριο για να ελεγχθεί η βασιμότητα αυτής ή όχι», δίχως, ωστόσο, να είναι σαφές σε τί ακριβώς έγκεινται αυτές και πώς, αντιθέτως, προκύπτει η έλλειψή τους στην περίπτωση των κρατικών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι «σε καμία άλλη χώρα δεν διεξήχθη τόσο ενδελεχής (δικαστική) έρευνα – με τη συμμετοχή μάλιστα και τριών Ανεξαρτήτων Αρχών – για παρόμοια υπόθεση, στις περισσότερες δε περιπτώσεις οι ανάλογες έρευνες κατέληξαν σε επιβολή απλών κυρώσεων και δη προστίμων σε βάρος των ανωτέρω εμπλεκομένων εταιρειών».
Η εξέλιξη αυτή, η οποία αποτελεί το πλέον πρόσφατο επεισόδιο στο σκάνδαλο των υποκλοπών, πυροδοτεί σειρά ερωτημάτων σχετικά, τόσο με το σκεπτικό της απόφασης αρχειοθέτησης, τις ‘επαρκείς ενδείξεις’ που οδήγησαν στην παραπομπή των ιδιωτών στο ακροατήριο, αλλά και το περιεχόμενο του αποδεικτικού υλικού, βάσει του οποίου ‘συνάγεται αναντίλεκτα’ η μη εμπλοκή με το predator κρατικών αξιωματούχων, δεδομένου μάλιστα, ότι οι στόχοι των παρακολουθήσεων σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζονταν. Στο μεταξύ, ούτε το πόρισμα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ούτε το υλικό της προκαταρκτικής εξέτασης που οδήγησε σε αυτό κοινοποιήθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων ή, έστω, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Νίκο Ανδρουλάκη, οι νομικές ενέργειες του οποίου ως άμεσα θιγόμενου έφεραν στο φως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης.
Σύμφωνα με το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής, «στην αρμοδιότητα της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ανήκει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα ζητήματα που αφορούν τη δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών», ενώ η επιτροπή «μπορεί να καλεί σε ακρόαση λειτουργούς του κράτους, καθώς και οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και της διαφάνειας, η προσέλευση των οποίων είναι υποχρεωτική. Η επιτροπή μπορεί να καλεί σε ακρόαση […] τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου […] για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας».
Ενόψει των ανωτέρω και προκειμένου να διερευνηθεί στο έπακρο ένα ζήτημα το οποίο τραυμάτισε και εξακολουθεί να τραυματίζει το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας, διασύροντάς την τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,, όπως καταμαρτυρά το από 7 Φεβρουαρίου 2024 σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και σε διεθνές επίπεδο, ζητούμε σύμφωνα με το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής:
1) Την άμεση σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση της αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών.
2) Την άμεση υποβολή από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αιτήματος για τη διαβίβαση της απόφασης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, του πορίσματος του αρμόδιου για τη διενέργεια της σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Αχ. Ζήση, των πορισμάτων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, καθώς και κάθε άλλου συναφούς εγγράφου, προκειμένου να διασαφηνιστούν οι λόγοι που οδήγησαν στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης, και
3) Την κλήση ενώπιον της επιτροπής, της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Γ. Αδειλίνη, με απόφαση της οποίας αρχειοθετήθηκε η υπόθεση.
Το αίτημα υπογράφουν οι βουλευτές – μέλη του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στην επιτροπή Διαφάνειας και είναι η Ευαγγελία Λιακούλη, ο Παναγιώτης Δουδωνής και ο Δημήτριος Μπιάγκης.
Η επιστολή του ΚΚΕ
Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και προς τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αθανάσιο Μπούρα, σχετικά με την άμεση σύγκληση της συγκεκριμένης Επιτροπής περί της υπόθεσης των υποκλοπών παρέδωσε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Η έκδοση του Πορίσματος και η ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα για την έρευνα που διεξήχθη, τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκε και τελικά για τη βασιμότητα των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξε. Αποτελεί πολύ σοβαρή εξέλιξη που παραπέμπει σε συγκάλυψη των κυβερνητικών και κρατικών ευθυνών για αυτή την δυσώδη υπόθεση.
Αναδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, η ύπαρξη ενός αντιδραστικού και επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου, που δίνει τη δυνατότητα στις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και σε άλλα κυκλώματα, να προχωρούν σε “νόμιμες” και παράνομες επισυνδέσεις -με βάση το δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”- οι οποίες μένουν στο “σκοτάδι” και τελικά στο απυρόβλητο.
Θυμίζουμε ότι παρόμοια ήταν η κατάληξη και στην υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.
Αναδεικνύονται, επίσης, τα όρια της “ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας”, η ηγεσία της οποίας διορίζεται απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση.
Κατόπιν των ανωτέρω, το ΚΚΕ ζητά τη διαβίβαση στη βουλή του Πορίσματος του Αρείου Πάγου, των στοιχείων της σχετικής δικογραφίας και την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να συζητηθούν και να εξεταστούν διεξοδικά όλα τα δεδομένα της υπόθεσης».
Η Πλεύση Ελευθερίας κατά της κυβέρνησης
Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε δήλωσή της τόνισε ότι όλα τα κόμματα υποστήριξαν την πρόταση, επισημαίνοντας ότι επικοινώνησε με Ανδρουλάκη, Χαρίτση, Κασσελάκη, Κουτσούμπα και όλοι συμφώνησαν ότι είναι κορυφαίας σημασίας η εξέταση του σκανδάλου.
«Κατατίθενται αιτήματα από τις 5 Κοινοβουλευτικές Ομάδες, προκειμένου να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών. Να κληθεί η κυρία Αδειλίνη. Εξαιρετικά ικανοποιημένη από τα δημοκρατικά αντανακλαστικά, τα οποία λειτούργησαν με τρόπο που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει στον δρόμο της συγκάλυψης.Ζητάμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής της Θεσμών. Μέχρι και την Παρασκευή παραμένει ανοιχτή η Βουλή. Να μην παίξουν καθυστερήσεις», είπε σε δήλωσή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.