1.8.24

Σε επαγρύπνηση για τα κρούσματα πανώλης...


Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα...
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις αρμόδιες αρχές από τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων πανώλης στα αιγοπρόβατα και την επέκταση της νόσου σε διάφορες περιοχές της χώρας (ακόμα και στην Αττική)... 

Εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ότι επεκτείνονται για μια επιπλέον εβδομάδα, τα περιοριστικά μέτρα μεταφοράς και σφαγής των ζώων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ενεργοποιούνται δύο επιπλέον κτηνιατρικά εργαστήρια που θα συμβάλουν στις ταχύτερες αναλύσεις των δειγμάτων. Επιπλέον, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ξεκινήσει προανάκριση.


Ο κ. Τσιάρας δήλωσε επίσης πως –με επιστολή του προς τους ομολόγους του υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης– θα ζητήσει να συζητηθεί το ζήτημα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου, αφενός για την κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού  κεφαλαίου, όσο για να εξετασθούν κάθε δυνατές πρόσθετες λύσεις απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών για τους κτηνοτρόφους.

Επιπλέον, ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης θα γίνει εκ νέου σχεδιασμός όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. Θα αναζητηθούν όλες οι μέθοδοι και τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το μοντέλο, ώστε να περιορισθεί η πιθανότητα επανάληψης ανάλογων φαινομένων.


Η υπάρχουσα κατάσταση


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός στις ζώνες επιτήρησης και προστασίας, σε όλη την Επικράτεια, βρίσκονται 1.991 εκτροφές και ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί στις 1.723, ενώ εκκρεμούν οι έλεγχοι σε 208 ακόμη. Συνολικά στις ζώνες επιτήρησης βρίσκονται 506.285 αιγοπρόβατα. Από αυτά, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 467.535 ζώα. Επιπλέον μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των ελέγχων έχουν ενταχθεί 108 τυροκομικές επιχειρήσεις στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης από τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στις 106.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας –που είχε ευρεία σύσκεψη ενημερωτικού και απολογιστικού χαρακτήρα για το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη διαχείριση της κρίσης της πανώληςμε κτηνοτρόφους του Δήμου Τυρνάβου– ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του μέτρου των ζωνών επιτήρησης και ανέφερε πως ιχνηλατήθηκαν περισσότερα από 360.000 ζώα και θανατώθηκαν περίπου 14.000 ζώα.

« Η φάση της επιτήρησης πλέον ολοκληρώνεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε. Οι ιχνηλατήσεις θα συνεχιστούν καθημερινά, μέχρι το τέλος Αυγούστου, με δειγματοληψίες ακόμη και εκτός των ζωνών επιτήρησης», σημείωσε ο κ. Κουρέτας, προσθέτοντας ότι τα σφαγεία θα παραμείνουν κλειστά. 

Σημειώνεται ότι για τους κτηνοτρόφους προβλέπονται όλες οι σχετικές αποζημιώσεις που ορίζει η κοινοτική Οδηγία, ωστόσο ο χρονικός ορίζοντας της καταβολής των αποζημιώσεων παραμένει θολός.

→ Η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ και τα παράγωγα της αιγοτροφίας (γάλα - κρέας) διακινούνται μέχρι στιγμής χωρίς προβλήματα, εφόσον τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: