17.8.24

Κυβέρνηση του... κακού καιρού...




Η πρώτη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης μετά και τη νέα αποτυχία του «επιτελικού κράτους» να αποτρέψει ακόμα μία ανείπωτη καταστροφή -τη νέα πύρινη τραγωδία στην Αττική- ήταν και πάλι η προσπάθεια μετάθεσης των κυβερνητικών ευθυνών στα ακραία καιρικά φαινόμενα...Στην προ ημερών διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο πρωθυπουργός επέμεινε στο αφήγημα ότι όλα είναι κυβερνητικά καλώς καμωμένα και ότι φταίνε για όλα οι δύσκολες συνθήκες, λέγοντας ότι «προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, με τις συνθήκες δυστυχώς να γίνονται όλο και δυσκολότερες».

Μόνο που το αφήγημά του αυτό το έχει ο ίδιος αποδομήσει, ήδη από την περίοδο που ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν υποσχόταν μεγαλόστομα ότι διαθέτει όλες τις λύσεις για την Πολιτική Προστασία, ακόμα και για τα πιο ακραία φαινόμενα φυσικών καταστροφών που βρίσκονται ακόμα και «έξω από τη σφαίρα του εφικτού». Ειδικότερα, στις 10.12.2017 σε προσυνεδριακή ημερίδα της Ν.Δ. για το περιβάλλον στο Περιστέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ότι «είμαστε μια χώρα στην οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετά βεβαιότητας σεισμούς, φωτιές και πλημμύρες. Και είμαστε ασυγχώρητοι εάν δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα οποία ξέρουμε με βεβαιότητα ότι θα γίνουν κάποια στιγμή. Απλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς το πότε».

«Εξω από το κουτί»

Μάλιστα, επικαλούμενος λόγια του «πολύ καλού φίλου» του, Κωστή Συνολάκη, έλεγε ότι «η φυσική καταστροφή για την οποία πρέπει να σχεδιάσουμε είναι αυτή που ενδεχομένως δεν έχει γίνει ποτέ. Λοιπόν, αυτό το οποίο δεν περιμένουμε, αυτό το οποίο είναι έξω από τη σφαίρα του εφικτού και του λογικού. Να σκεφτούμε, δηλαδή, έξω από το κουτί για ενδεχόμενες καταστροφές, οι οποίες, αν, ο μη γένοιτο, συμβούν σήμερα -λυπάμαι που θα το πω- θα μας πιάσουν τελείως απροετοίμαστους. Κι αυτό δεν μπορώ να το δεχτώ».

Αλλά και μετά την τραγωδία στο Μάτι, την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά κόρον εκμεταλλεύτηκε πολιτικά προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός, έδινε τις πιο κατηγορηματικές υποσχέσεις για την Πολιτική Προστασία. Για την οποία, πάντως, το σχέδιό του, όπως το είχε περιγράψει, ήταν ουσιαστικά να δώσει τα κλειδιά σε κάποιον «υπεράνθρωπο» που θα λύσει ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα. Συγκεκριμένα στην ειδική συνέντευξη Τύπου που είχε διοργανώσει στις 31.7.2018, ο κ. Μητσοτάκης «εγγυόταν» ότι θα βάλει τους «πιο κατάλληλους ανθρώπους» στις «κρίσιμες θέσεις», ότι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας «ως μονοπρόσωπο όργανο, ειδικά την ώρα της κρίσης, θα παίρνει ο ίδιος αποφάσεις» και θα «είναι πάνω από υπουργούς και πάνω από τον πρωθυπουργό» και «εγγυόταν» επίσης ότι θα εφαρμόσει «άμεσα ένα συγκροτημένο σχέδιο».

Βέβαια το πόσο «συγκροτημένο» ήταν το σχέδιο αυτό το είδαμε τόσο με τις αλλεπάλληλες παταγώδεις αποτυχίες του «επιτελικού κράτους» στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών μέσα στην πενταετή θητεία της παρούσας κυβέρνησης, όσο και με τις αλλεπάλληλες αλλαγές από τον πρωθυπουργό στη δομή και τα πρόσωπα που τοποθετούνταν ως πολιτικοί επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας.

Αλλά αν ανατρέξουμε ακόμα πιο πίσω, είναι ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης που ήδη από το 2010 εμφανιζόταν να γνωρίζει τα προβλήματα στο ζήτημα της αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά ως πρωθυπουργός δεν θωράκισε τη χώρα απέναντι στο φαινόμενο αυτό.

Ο κ. Μητσοτάκης, ως απλός βουλευτής της Ν.Δ. το 2010, ασκούσε σφοδρή κριτική στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη λήψη μέτρων για τη δασοπροστασία στη χώρα μας. Αντίστοιχη με την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στη δική του κυβέρνηση, στα χρόνια της πενταετούς του θητείας.

Στις 20 Μαΐου 2010 συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επίκαιρη ερώτηση του Κυρ. Μητσοτάκη, στην οποία έλεγε: «Παρ’ όλο που η φετινή αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών εν όψει καλοκαιριού είναι εξαιρετικά ελλιπής».

Και συνέχιζε: «Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος για τη βελτίωση του μοντέλου δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Ειδικά στον νευραλγικό τομέα της πρόληψης δεν έχει υλοποιηθεί σχεδόν κανένα σχετικό έργο. [...] Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στους τομείς της καταστολής, της Πολιτικής Προστασίας, της ευαισθητοποίησης των πολιτών και του συντονισμού εθελοντικών ομάδων» και κατέληγε: «Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά απροετοίμαστοι εν όψει καλοκαιριού, γεγονός που μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό για τον δασικό πλούτο που έχει απομείνει στη χώρα μας».

Κι έπειτα στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να ξεκινήσει με «καρφιά» προς την κυβέρνηση Καραμανλή για τις πυρκαγιές του 2009: «Πέρυσι ζήσαμε όλοι μας τις τραγικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική. Και θυμάμαι την πολύ αυστηρή -και θα σας έλεγα και δικαιολογημένη- κριτική την οποία ασκήσατε ως προς τη συνολική αποτυχία ενός μοντέλου δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, επισημαίνοντας πολύ συγκεκριμένες ελλείψεις του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσαν και συντονίζονταν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες».

Εκρουε τον... κώδωνα

Για να συνεχίσει: «Φοβάμαι ότι χάσατε την ευκαιρία εν όψει της αντιπυρικής περιόδου του 2010 να προβείτε σε τέτοιες δραστικές παρεμβάσεις. Αρκεστήκατε σε μπαλώματα αμφίβολης αποτελεσματικότητας, με αποτέλεσμα σήμερα, κύριε πρόεδρε και κύριε υπουργέ, να βρισκόμαστε λίγο-πολύ στην ίδια κατάσταση που ήμασταν και πέρυσι και να ευχόμαστε ότι οι καιρικές συνθήκες και η τύχη θα είναι με το μέρος μας, για να μην υποστούμε άλλες δραματικές καταστροφές».

Και τόνισε: «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για το δάσος του Τατοΐου και τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Αποτελεί, κύριε πρόεδρε, τον τελευταίο εναπομείναντα πνεύμονα πρασίνου, ο οποίος προστατεύει σήμερα και διαμορφώνει συνθήκες επιβίωσης για όλο το Λεκανοπέδιο. Προσέξτε, κύριε υφυπουργέ, το Τατόι ως κόρη οφθαλμού. Το δάσος το επισκέφτηκα πριν από έναν μήνα. Είναι έτοιμο να καεί. Εχει τόση πολλή ύλη, που μια σπίθα αρκεί για να γίνει ένα παρανάλωμα».

Αλλά βέβαια ως πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν πρόσεξε «ως κόρη οφθαλμού» το δάσος του Τατοΐου και την Πάρνηθα που έγιναν παρανάλωμα στις πυρκαγιές του 2021 και του 2023. Κι ενώ είναι ο ίδιος που πριν γίνει πρωθυπουργός ασκούσε όλη αυτή την κριτική, τώρα που είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης, βαφτίζει την κριτική που δέχεται «τοξικότητα» και υποδεικνύει στα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης την «περισυλλογή».

Γιάννης Μπασκάκης

Efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: