3.8.24

Τραυματισμοί και συλλήψεις σε ρατσιστική διαμαρτυρία ακροδεξιών στην Αγγλία...


ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ...
Νύχτα ταραχών ήταν η χθεσινή σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω διαμαρτυριών από ακροδεξιούς. Οι βρετανικές αρχές να συλλαμβάνουν οκτώ άτομα σε επεισόδια στο Σάντερλαντ κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί... 

Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και κουτάκια μπύρας κατά των αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της πόλης και σε ένα κοντινό τζαμί. Ορισμένοι φορούσαν μπαλακλάβες και άλλοι ήταν ντυμένοι με τη σημαία της Αγγλίας. Τουλάχιστον ένα κτίριο και ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκαν.

«Μια ακροδεξιά και ρατσιστική διαμαρτυρία κατέληξε σε αυτό. Ντροπή σε όλους εκείνους που συνεχίζουν να δικαιολογούν αυτές τις διαμαρτυρίες» δήλωσε ο Nick Lowles από την αντιφασιστική οργάνωση Hope Not Hate.


Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν νεαρούς άνδρες να φωνάζουν ισλαμοφοβικά συνθήματα και άλλα, όπως «Ποιανού οι δρόμοι; Οι δικοί μας δρόμοι».

Οι συγκεντρώσεις έγιναν μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ, όπου την περασμένη Δευτέρα σκοτώθηκαν δύο παιδιά, εν μέσω παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το ιστορικό και τη θρησκεία του 17χρονου υπόπτου, καθώς ψευδείς ανέφεραν πως ο συλληφθείς ήταν εξτρεμιστής μουσουλμάνος που είναι παράνομα στη Βρετανία.

Στο Λίβερπουλ, οι ακροδεξιοί υπερτερούσαν αριθμητικά από τις αντιφασιστικές ομάδες. Μετά από λίγη ώρα είχε μείνει μόνο μια μικρή ομάδα φασιστών, που βρισκόταν απέναντι από τζαμί αλλά δεν τολμούσε να παραδεχτεί ότι ήταν ακροδεξιά λέγοντας στον Guardian ότι είχαν έρθει μόνο «για μια ματιά», αν και φορούσαν μπαλακλάβες.

«Οι εγκληματίες που επιτίθενται στην αστυνομία και υποδαυλίζουν την αναταραχή στους δρόμους μας θα πληρώσουν το τίμημα για τη βία και την τραμπούκικη συμπεριφορά τους. Η αστυνομία έχει την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης για να λάβει τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα και να διασφαλίσει ότι θα αντιμετωπίσει την πλήρη ισχύ του νόμου» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ.

Σύμφωνα με την Hope Not Hate, έως και 35 ρατσιστικές διαμαρτυρίες έχουν προγραμματιστεί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Στίβεν Πάρκινσον από την εισαγγελία δήλωσε ότι «λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη τα πρόσφατα περιστατικά βίαιων διαταραχών και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε γρήγορα εάν υπάρξει νέα έξαρση». «Εισαγγελείς είναι έτοιμοι να λάβουν άμεσες αποφάσεις απαγγελίας κατηγοριών, ώστε να αποδοθεί γρήγορα δικαιοσύνη» πρόσθεσε.

Η δήμαρχος Κιμ ΜακΓκίνες δήλωσε: «Αν η απάντησή σας στην τραγωδία είναι να τη χρησιμοποιήσετε για να ασκήσετε βία, να κακοποιήσετε τους άλλους, να επιτεθείτε στην αστυνομία και να καταστρέψετε περιουσίες, δεν αντιπροσωπεύετε τίποτα άλλο παρά την κακοποίηση. Αυτό δεν είναι διαμαρτυρία. Είναι έγκλημα (...). Αυτοί που πενθούν στο Σάουθπορτ δεν θα παρηγορηθούν από αυτό. Πιστεύουμε ότι η κοινότητα εδώ στο Σάουθπορτ, και η χώρα στο σύνολό της, πρέπει τώρα να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν το μίσος».

«Η πόλη μας δεν εκπροσωπείται από μια μειοψηφία που προκαλεί προβλήματα» σημείωσε ο βουλευτής Λιούις Άτκινσον συμπληρώνοντας πως «αύριο οι κάτοικοι του Σάντερλαντ θα ενωθούν και θα συνεχίσουν να οικοδομούν το λαμπρό μέλλον».



 









Δεν υπάρχουν σχόλια: