14.8.24

«Η Νάντια ήταν πολύ έξυπνη, δεν θα καθόταν μέσα στις φλόγες να κλειστεί»...



Το όνομά της ήταν Νάντια Ποντουμπνάια. Καταγόταν από τη Μολδαβία. Ηταν μητέρα δύο παιδιών, τα οποία ζουν στον τόπο καταγωγής της. Ηρθε στην Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον... Για περισσότερα από 20 χρόνια εργαζόταν στην ίδια επιχείρηση και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στους συναδέλφους της. Λίγο μετά τα 60 της χρόνια, βρήκε αδόκητο και σκληρό θάνατο στον χώρο που εργαζόταν, ο οποίος κατακάηκε από μια πρωτοφανή πυρκαγιά που μετέτρεψε σε στάχτη περισσότερα από 100.000 στρέμματα στη βορειοανατολική Αττική και διείσδυσε βαθιά στον αστικό ιστό της ελληνικής πρωτεύουσας.


Ο λόγος για την εργαζόμενη της οποίας η απανθρακωμένη σορός βρέθηκε προχθές αργά το βράδυ σε μια επιχείρηση (με δραστηριότητα το χονδρεμπόριο λουλουδιών) στην οδό Στρατονίκης, στο Πάτημα Βριλησσίων. Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Η πυρκαγιά κατέβηκε με μεγάλη ταχύτητα από τα μεγαλύτερα υψόμετρα των Βριλησσίων και της Πεντέλης προς τη βιοτεχνική περιοχή που εκτείνεται κατά μήκος της οδού Αναπαύσεως. Εξω από την επιχείρηση που εργαζόταν η 60χρονη Νάντια βρισκόταν ένα πεύκο.

Το δέντρο άρπαξε φωτιά κι από εκεί οι φλόγες έκαναν άλμα προς την οροφή του κτιρίου της επιχείρησης. Η κεντρική είσοδος του κτιρίου δεν μπορούσε να αποτελέσει έξοδο διαφυγής. Ετσι, όσοι (λίγοι εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με μαρτυρίες) εργαζόμενοι βρίσκονταν στο κτίριο, έφυγαν από τα παράθυρα που βρίσκονταν στην πίσω πλευρά του. Οχι όμως η Νάντια, της οποίας η σορός βρέθηκε στις τουαλέτες που βρίσκονταν επίσης στην πίσω πλευρά του κτιρίου.

Από δω και πέρα ξεκινούν οι εικασίες. Εχασε, άραγε, η Νάντια τις αισθήσεις της από τις αναθυμιάσεις και δεν πρόλαβε να φύγει; Ή μήπως υποεκτίμησε την επικίνδυνη κατάσταση;

«Θεωρώ ότι δεν πρόλαβε να βγει. Κάποιοι τελευταίοι εργαζόμενοι είχαν μείνει. Οι άλλοι είχαν φύγει μέχρι τις 13.00-13.30, οπότε τελειώνει η περισσότερη δουλειά. Της είπαν δυο συνάδελφοι να φύγουν. Ετσι λένε. Ζήτησε δυο λεπτά. Ηθελε να μαζέψει τα πράγματά της;» αναρωτιέται η Δέσποινα Λεβ, εργαζόμενη στην ίδια επιχείρηση, που ωστόσο προχθές απουσίαζε με άδεια και μετέφερε στην «Εφ.Συν.» μαρτυρίες συναδέλφων της.

Αδυνατεί να δώσει εξήγηση και ο Θανάσης Γεωργόπουλος, συνάδελφος της Νάντιας, για τον θάνατο της γυναίκας. «Λιποθύμησε; Δεν ξέρω... Φοβήθηκε; Δεν ξέρω τι έγινε. Ηρθανε και φωνάζανε “φωτιά, φωτιά, βγείτε έξω”... Εγώ ήρθα κατά τις 3 μ.μ. να πάρω το αμάξι. Την πήρα τηλέφωνο. Κλειστό. Και δεν ξαναμίλησα. Το βράδυ έμαθα ότι κάηκε ζωντανή», μας είπε.

Αμφότεροι οι συνάδελφοί της μάς τόνισαν ότι η Νάντια ήταν μια φιλότιμη και εργατική γυναίκα. «Να ζαλίστηκε και να μην πρόλαβε να βγει; Ηταν πολύ έξυπνη γυναίκα. Δεν θα καθόταν μέσα στις φλόγες να κλειστεί» σχολιάζει η κ. Λεβ.

Η τραγωδία σκόρπισε θλίψη στους συναδέλφους της Νάντιας. Στο σημείο όπου βρέθηκε απανθρακωμένη, άφησαν λίγα λουλούδια. Στη μνήμη της και με την ευχή να μην ξανασυμβεί άλλη τέτοια τραγωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: