13.8.24

Πώς η φωτιά έφτασε από τον Βαρνάβα στο Χαλάνδρι...



Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οφείλει να απαντήσει πώς και γιατί ενώ όπως ισχυρίζεται εντός πενταλέπτου εντοπίστηκε η πρώτη εστία της φωτιάς στον Βαρνάβα και έγινε η πρώτη επιχείρηση κατάσβεσης, το πύρινο μέτωπο γιγαντώθηκε διήνυσε μια τεράστια απόσταση και έφτασε στην Πεντέλη, τα Βριλήσσια και... το Χαλάνδρι καταστρέφοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων και προκαλώντας τον θάνατο μιας 60χρονης εργαζόμενης, μητέρας δύο παιδιών.

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Το πρώτο πύρινο μέτωπο που ξέσπασε στον Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής (11/8) στη συνέχεια διασπάστηκε σε δύο προς τη λίμνη του Μαραθώνα και τον Βόθωνα. 

Και το ερώτημα είναι εάν το Συντονιστικό Κέντρο υποτίμησε το πύρινο μέτωπο στον Βαρνάβα και οι δυνάμεις που έριξε στη μάχη δεν ήταν ικανές να αναχαιτίσουν τη φωτιά.
Ένα ακόμα ερώτημα είναι εάν στην υποτίμηση συνέβαλε και το γεγονός ότι κατά την πρώτη φάση εκδήλωσης η φωτιά ήταν μακριά από σπίτια.

Η συνέχεια ήταν απόλυτα καταστροφική καθώς το πύρινο μέτωπο πέρασε και από τη Ραπεντώσα χωρίς να αναχαιτιστεί με αποτέλεσμα να περάσει στο Πεντελικό, σε Παλαιά και Νέα Πεντέλη, Βριλήσσια και Χαλάνδρι ενώ από την άλλη πλευρά προς Νέα Μάκρη και Μαραθώνα.

Το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα αφορά στις συνεχείς αναζωπυρώσεις στις ίδιες περιοχές απ΄όπου θεωρητικά και μόνο το πύρινο μέτωπο είχε τεθεί υπό έλεγχο. 

Η φωτιά επέστρεφε συνεχώς σε περιοχές που είχαν βγει από το μικροσκόπιο της πυροσβεστικής ή είχαν μείνει με ελάχιστες δυνάμεις πυρόσβεσης με αποτέλεσμα το πύρινο μέτωπο να γιγαντώνεται συνεχώς.

Από εκεί και πέρα ο συντονισμός διαλύθηκε εντελώς με τους κατοίκους των περιοχών από όπου περνούσε να καταγγέλλουν ότι δεν μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με πυροσβεστικά οχήματα και ότι είχαν αφεθεί να προστατεύσουν μόνοι τους σπίτια και επιχειρήσεις με μάνικες.

Avgi.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: