3.8.24

Περιφερειακά κανάλια: Αδειοδότηση για τα μάτια του κόσμου...


Ενα είδος «νοικοκυρέματος» του τηλεοπτικού χάρτη της χώρας βάζει μπροστά η κυβέρνηση, πέντε χρόνια μετά την εκλογή της και έπειτα από είκοσι πέντε χρόνια τηλεοπτικής αναρχίας. Ο σχεδιασμός αφορά τα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας ανά την επικράτεια, τα οποία φαίνεται ότι με κάποιον τρόπο θα ελεγχθούν -άγνωστο ακόμη ως προς τι- προκειμένου να νομιμοποιηθεί η λειτουργία τους με μια διαδικασία που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο...


Παρότι οι κυβερνητικοί μεταξύ τους την ονομάζουν αδειοδότηση, στην πραγματικότητα το όλο πρότζεκτ δεν έχει σχέση ούτε με προκήρυξη ούτε με διαγωνιστική διαδικασία. Κάτι τέτοιο χρειάζεται πολλή δουλειά και προετοιμασία ιδίως από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, την ΕΕΤΤ, αλλά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου (Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.ά.). Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόκειται για έναν τυπικό έλεγχο από τον οποίο θα προκύψει ενός είδους μοριοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών βάσει κάποιων κριτηρίων. Προσωπικού; Τεχνικής υποδομής; Παλαιότητας ίσως; Δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης να καλέσει την περασμένη Τρίτη σε ακρόαση 12 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς από όλη την Ελλάδα με το ερώτημα της διακοπής της λειτουργίας τους. Τα κανάλια της περιφέρειας εκλήθησαν να δώσουν διευκρινίσεις σχετικά με την έγκριση για ψηφιακή μετάδοση προγράμματος που τους έχει δοθεί και η οποία εξετάζεται να ανακληθεί, καθώς ποτέ δεν εξέπεμψαν ψηφιακά, ούτε άλλωστε με άλλη τεχνολογία. Πρόκειται για κανάλια που δηλώνουν έδρα σε περιοχές από τη Ρόδο έως την Πάτρα και από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη, το Άργος και τα Γρεβενά.

Στην Ελλάδα λειτουργούσαν 105 τηλεοπτικοί σταθμοί, στη συνέχεια και με την κρίση μειώθηκαν σε 93 και σήμερα εκπέμπουν 86 σε όλη τη χώρα, οι 2 από αυτούς τις τελευταίες ημέρες, όταν έγινε γνωστή η πρωτοβουλία του ΕΣΡ να ελέγξει τους 12 σταθμούς. Όμως μπορεί μεν οι 86 να ονομάζονται συνολικά περιφερειακοί (ως προς την εμβέλεια), έχουν ωστόσο τεράστιες διαφορές στη δυναμική, στις δυνατότητες, συνεπώς και στις προοπτικές. Οι περιφερειακοί σταθμοί έχουν μεγάλη ανομοιογένεια, διαφορετική δυναμική και στην πραγματικότητα τρέχουν με διαφορετικές ταχύτητες. Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:



1. Τους σταθμούς με ισχυρούς μετόχους, εκσυγχρονισμένους, με προσωπικό και τοπική ειδησεογραφία, καλή τεχνική υποδομή. Όπως, για παράδειγμα, το Κρήτη TV, το Star Κεντρικής Ελλάδας, το Ionian TV Δυτικής Ελλάδας και στην Αττική το Action 24, το Attica TV, το One.

2. Τους μεσαίας δυναμικής σταθμούς, οι οποίοι στην πραγματικότητα επιβιώνουν με δυσκολία, «μεροδούλι-μεροφάι», με πολύ telemarketing και παραχώρηση (ενοικίαση) τηλεοπτικού χρόνου.

3. Τους μικρούς σταθμούς, που εκπέμπουν με ερασιτεχνικά μέσα.

Την ώρα που κάποιοι σταθμοί προσπαθούν να επιβιώσουν, άλλοι επιχειρούν να εκσυγχρονιστούν και διεκδικούν μετάδοση σε High Definition (HD) προκειμένου να αναβαθμίσουν την ποιότητα της εικόνας που εκπέμπουν. Η διερεύνηση αυτής της δυνατότητας ήταν, εξάλλου, και το θέμα της συνάντησης προ ημερών κυβερνητικών στελεχών (Π. Μαρινάκης, Δ. Παπαστεργίου και Κ. Κυρανάκης) με στελέχη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) και του φορέα μετάδοσης του σήματος (Digea). Όπως διαπιστώθηκε στη συνάντηση, αφενός μεν δεν υπάρχει προς το παρόν δυνατότητα για HD στα περιφερειακά κανάλια, καθώς δεν επαρκεί το φάσμα (δεδομένου ότι τα μεγάλα πανελλαδικά κανάλια συνεχίζουν να εκπέμπουν σε SD -Standard Definition- παράλληλα με το HD). Αφετέρου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Digea πρώτη φορά δηλώνει «ανοιχτή» στο να αλλάξει τον τρόπο τιμολόγησης των υπηρεσιών μεταφοράς σήματος των περιφερειακών καναλιών. Τρόπος, που στο παρελθόν είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τα περιφερειακά κανάλια και σήμερα ακόμη παραμένει «θηλιά» για πολλούς περιφερειακούς σταθμούς.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: