28.8.24

Σοβαρά και ύποπτα ΜΜΕ...



Οταν διεθνή μέσα ενημέρωσης γράφουν επαινετικά σχόλια και αποθεωτικά ρεπορτάζ για την κυβέρνηση και τον επικεφαλής της, οι αρμόδιοι παράγοντες του συστήματος και τα ευθυγραμμισμένα μέσα ενημέρωσης τα παίζουν στην πρώτη θέση... Τα συγκεκριμένα ξένα μέσα είναι αντικειμενικά, είναι ανιδιοτελή, περιγράφουν την πραγματικότητα όπως είναι, χωρίς γλυκερές εξιδανικεύσεις και αποστομώνουν τους επικριτές του καθεστώτος, ντόπιους και ξένους. Αυτά πρέπει να υπολογίζουμε, αυτά πρέπει να αναδεικνύουμε, αυτά κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Υπαινιγμοί του τύπου ότι τα αποθεωτικά σχόλια και ρεπορτάζ είναι καθοδηγούμενα χαρακτηρίζονται απαράδεκτοι. Οταν όμως άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης επικρίνουν την κυβέρνηση για διάφορα θέματα, αφήνουν αιχμές για τις επιλογές της και εγκαλούν τον αρχηγό της, υπάρχει πρόβλημα. Οχι για την κυβέρνηση που τα κάνει όλα τέλεια, αλλά για τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν σαν βαποράκια συμφερόντων, σκοτεινών κέντρων, ύποπτων κύκλων.


Δεν είναι σοβαρά, κι ας έχουν βαρύ όνομα· δεν είναι αντικειμενικά, κι ας έχουν μεγάλη παράδοση στην ερευνητική δημοσιογραφία· δεν τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας, κι ας έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν, η οποία συνήθως –για να μην πω πάντα– αποφεύγει να ανταποκριθεί. Στην περίπτωση αυτή, όμως, επιτρέπονται υπαινιγμοί για προφανείς σκοπιμότητες, για περίεργες σχέσεις με αντιπάλους της κυβέρνησης, για συνωμοσίες, για ανθελληνικές πρακτικές που έχουν στόχο να βλάψουν την κυβέρνηση και να δυσφημήσουν τη χώρα. Εχουμε δει πολλές φορές να προβάλλεται στις οθόνες μας το ίδιο έργο. Κακά δημοσιεύματα; Είναι ηλίου φαεινότερο πως πρόκειται για χυδαία προπαγάνδα. Καλά δημοσιεύματα; Λάμπει εκτυφλωτικά η αλήθεια.

Μα υπάρχουν υποθέσεις που εκθέτουν την κυβέρνηση και δίνουν την αφορμή στα ξένα δίκτυα να ασχοληθούν με αρνητικό τρόπο μαζί της; Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τους πιο φλύαρους εκ των υπουργών, η κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμμα τους νόμους, υπηρετεί με θρησκευτική ευλάβεια το κράτος δικαίου, εφαρμόζει με αυστηρότητα τους κανονισμούς και όπου προκύπτουν ερωτήματα για πράξεις και παραλείψεις ή κενά, τον λόγο έχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Για το έγκλημα των Τεμπών όλα έγιναν σωστά κι ας φωνάζουν οι συγγενείς των θυμάτων, κι ας κατατίθενται στοιχεία που ακυρώνουν τα σαθρά επιχειρήματα της διοίκησης, κι ας έχει ξεσηκωθεί το σύμπαν με τις παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών, ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης με γαλάζιο πρόσημο και με τις προκλητικές δηλώσεις υψηλόβαθμων δικαστικών παραγόντων που έχουν διοριστεί στα νευραλγικά πόστα από την κυβέρνηση και συμπεριφέρονται όχι ως λειτουργοί της Δικαιοσύνης, αλλά ως υπάλληλοι του μεγάρου Μαξίμου.

Για το ναυάγιο στην Πύλο δεν υπάρχει θέμα. Χάθηκαν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά η κυβέρνηση και το λιμενικό δεν φταίνε σε τίποτα και όποιοι διαδίδουν φήμες ότι έχουν ευθύνες ρίχνουν νερό στον μύλο της ανθελληνικής προπαγάνδας. Ακόμη κι αν πρόκειται για τις υπηρεσίες του ΟΗΕ; Φυσικά. Αυτές οι υπηρεσίες είναι εύκολα θύματα της δράσης μη κυβερνητικών οργανώσεων που κάνουν την τρίχα τριχιά και μερικές συνεργάζονται με τις συμμορίες των διακινητών. Και εκεί που έχουμε καραμπινάτη σκευωρία είναι στις υποκλοπές. Δεν υπάρχει σκάνδαλο, παρά τις κραυγές κομμάτων, νομικών, δικηγορικών συλλόγων, οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου και των θυμάτων. Το είπε με κάθε επισημότητα η ηγεσία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Στο αρχείο ο φάκελος, οι παρακολουθούμενοι υπουργοί, δικαστικοί και αξιωματικοί στις θέσεις τους ή αναβαθμισμένοι, η ΚΥΠ συνεχίζει τη δουλειά της ανενόχλητη και ο πολιτικός προϊστάμενός της, που είναι και πρωθυπουργός γενναιόδωρος με τους πολιτικούς αντιπάλους του, δεν απαιτεί να του ζητήσουν συγγνώμη που τον ενέπλεξαν σε μια μη ιστορία. Τι να μας πουν τώρα τα λαθρόβια μέσα ενημέρωσης, ντόπια και ξένα;

Τασος Παππας (efsyn.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: