15.8.24

Προκλητική δήλωση Μητσοτάκη: Λίγοι οι συμπολίτες που επλήγησαν από τη φωτιά...



Η κυβέρνηση επιχειρεί να αναστρέψει την πραγματικότητα και να «ξεφύγει» από την κατακραυγή για τη μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική που προκαλεί περιβαλλοντική «ασφυξία» στο λεκανοπέδιο... «Ευτυχώς λίγοι οι συμπολίτες μας που επλήγησαν από την πυρκαγιά», υποστήριξε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά τη φωτιά στην Αττική που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και μπήκε στα Βριλήσσια. 

Χθες, ο πρωθυπουργός έκανε μερικές γενικές και αόριστες διαπιστώσεις, ελπίζοντας «να πάρουμε τα μαθήματά μας» και παραβλέποντας πως κυβερνά πέντε χρόνια, πως κάθε χρόνο σημειώνεται μία μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή και πως δεν επιτρέπεται να μιλά για... μελλοντικά σχέδια και... ευχολόγια. 

Σήμερα, σε δήλωση του από τα Χανιά και το χωριό Στέρνες Ακρωτηρίου που βρίσκεται για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, διαβεβαίωσε «τους ευτυχώς λίγους συμπολίτες μας που επλήγησαν από την πυρκαγιά, ότι η πολιτεία θα κινηθεί τάχιστα ώστε να τους αποζημιώσει». 


Δεν διευκρίνισε τον αριθμό των «λίγων συμπολιτών» που επλήγησαν, αλλά τα στοιχεία μετά τη φωτιά είναι συντριπτικά, ανησυχητικά και δεν επιτρέπουν να μιλάμε για «ευτυχώς λίγους» πυροπαθείς, ούτε σαφώς να ξεχνάμε την εργαζόμενη γυναίκα που έχασε τη ζωή της. 


Σε 8 χρόνια κάηκε το 37% των δασών της Αττικής, της περιφέρειας που ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας και που -εδώ και δεκαετίες- αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης πρασίνου. 
Συνολικά μέχρι τώρα, διενεργήθηκαν 130 αυτοψίες σε πυρόπληκτα κτίρια. 34 κατοικίες χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») . 44 κατοικίες χαρακτηρίζονται προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση και απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»).
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης- Copernicus κάηκαν 104.090 στρέμματα κατά την τελευταία πυρκαγιά στην Βορειοανατολική Αττική. 
Τα ευρήματα του Αστεροσκοπείου αναφέρουν πως ήταν η δεύτερη χειρότερη πυρκαγιά στον νομό Αττικής μετά την φωτιά που έπληξε τις ίδιες περιοχές, το 2009
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υποτιμά την περιβαλλοντική καταστροφή, την ψυχική οδύνη των κατοίκων της περιοχής, αλλά και την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι πυρόπληκτοι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα- ψίχουλα. Τα ποσά που δρομολογούνται για τα καμένα σπίτια είναι ισχνά, από 5 έως 10 χιλιάδες ευρώ. Ενώ, για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί τα ποσά κυμαίνονται από 2 έως 4 χιλιάδες ευρώ... Σαφώς δεν είναι ξεκάθαρος και ο χρονικός ορίζοντας καταβολής αυτών των μικρο-ποσών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: