20.8.24

Η Κολομβία διακόπτει τις εξαγωγές άνθρακα στο Ισραήλ...


... ως απάντηση για τη γενοκτονία στη Γάζα...

Η Κολομβία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα προς το Ισραήλ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις εξαγωγές άνθρακα προς το Ισραήλ...Η κινητοποίηση της Κολομβίας κατά της γενοκτονίας στη Γάζα δείχνει στον κόσμο πώς μπορεί να ασκηθεί υλική πίεση στο Ισραήλ.

Στις 8 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναστείλει τις εξαγωγές άνθρακα προς το Ισραήλ μέχρι να σταματήσει η γενοκτονία. Ο κολομβιανός άνθρακας αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 60 τοις εκατό του συνολικού άνθρακα που προμηθεύτηκε το Ισραήλ το 2023, ενώ το ισραηλινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από τον κολομβιανό άνθρακα για το 22 τοις εκατό της παραγωγής του. Αυτό το δίκτυο τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια τους παράνομους οικισμούς και τα εργοστάσια όπλων του Ισραήλ, καθώς και τις υποδομές που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός για τη διάπραξη γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.


«Με τον κολομβιανό άνθρακα φτιάχνουν βόμβες για να σκοτώσουν τα παιδιά της Παλαιστίνης», δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο στον λογαριασμό του στο X, αναφερόμενος στο διάταγμα για την απαγόρευση των εξαγωγών.

Το διάταγμα υπογράφηκε στις 14 Αυγούστου και θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η απαγόρευση είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Κολομβίας ήδη από τον Ιούνιο. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς όπως υποστηρίζουν το διάταγμα παραβιάζει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (FTA) που έχει υπογράψει η Κολομβία με το Ισραήλ.

Με την Κολομβία να είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα στο Ισραήλ, η απόφαση αυτή δεν είναι μόνο μια συμβολική νίκη, αλλά δείχνει τον τεράστιο αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ένα ευρύτερο ενεργειακό εμπάργκο στον τερματισμό της γενοκτονίας του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και τη δύναμη της υπερεθνικής οργάνωσης.

Tο μεγαλύτερο συνδικάτο των εργαζομένων στα ορυχεία της Κολομβίας, το Sintracarbón, ανταποκρίθηκε σε έκκληση αλληλεγγύης από το παλαιστινιακό συνδικαλιστικό κίνημα, εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία ζητούσε τη διακοπή των εξαγωγών άνθρακα από την Κολομβία προς το Ισραήλ. Θέτοντας αυτό το αίτημα, οι ανθρακωρύχοι τόνισαν τον άθλιο ρόλο του Ισραήλ στην εκπαίδευση παραστρατιωτικών και μισθοφόρων υπεύθυνων για εκτεταμένες θηριωδίες στην Κολομβία, και κάλεσαν τους εργαζόμενους παγκοσμίως να «σταματήσουν την παραγωγή μετάλλων, ορυκτών και καυσίμων που χρησιμοποιούνται σε αυτούς τους πολέμους… ο πλανήτης βρίσκεται στα πρόθυρα ενός νέου παγκόσμιου πολέμου και είναι οι εργαζόμενοι που μπορούν και έχουν την υποχρέωση να σταματήσουν αυτή την απειλή κατά του ανθρώπινου γένους».


Με βάση αυτό το κάλεσμα, ένας συνασπισμός παλαιστινιακών ομάδων, υπό τη σημαία του Παγκόσμιου Ενεργειακού Εμπάργκο για την Παλαιστίνη, ξεκίνησε ένα ευρύτερο κάλεσμα για ένα πολυεπίπεδο εμπάργκο ενάντια στις μεταφορές που τροφοδοτούν την ισραηλινή γενοκτονία και το απαρτχάιντ σε βάρος των Παλαιστινίων. Το κάλεσμα περιλαμβάνει αιτήματα για τον τερματισμό της μεταφοράς ενέργειας στο Ισραήλ, τη διακοπή αγοράς ισραηλινού φυσικού αερίου και τη διακοπή της συνεργασίας των ενεργειακών εταιρειών σε ισραηλινά ενεργειακά έργα.

Ένα ενεργειακό εμπάργκο μπορεί να ασκήσει άμεση και μακροπρόθεσμη πίεση στο Ισραήλ, ιδίως μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού άνθρακα. Το μεγαλύτερο μέρος του άνθρακα του Ισραήλ προέρχεται από την Κολομβία και τη Νότια Αφρική, δύο κράτη που έχουν δεσμευτεί να σταθούν στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Νότια Αφρική κίνησε πρώτη την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ, ενώ και η Κολομβία απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη, οι εξαγωγές άνθρακα και από τα δύο κράτη συνεχίζονταν μ΄έχρι τώρα αμείωτες.

Η εκστρατεία «Παγκόσμιο ενεργειακό εμπάργκο για την Παλαιστίνη» γεννήθηκε από τη συμμαχία των κολομβιανών συνδικάτων και τις ομάδες ιθαγενών, οι οποίες έχουν -με πολύ διαφορετικούς τρόπους- μια μακρά ιστορία αγώνων κατά της βιομηχανίας άνθρακα στην Κολομβία. Αυτή η συνάντηση αποδεικνύει ότι ο παλαιστινιακός αγώνας δεν είναι απομονωμένος, αλλά μέρος ενός ευρύτερου παγκόσμιου κινήματος για συλλογική δράση και απελευθέρωση.


infowar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: