16.8.24

Κλείνει τα μάτια και συνεχίζει τις διακοπές...



Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται για άλλη μία φορά η κυβέρνηση μετά και τη νέα αποτυχία του «επιτελικού κράτους» να αποτρέψει ακόμα μία καταστροφή, αυτή τη φορά την πύρινη τραγωδία στην Αττική...

Μια νέα αποτυχία που έρχεται σε μια περίοδο όπου ο πρωθυπουργός προσπαθούσε, εν όψει και της ΔΕΘ, να δώσει μια εικόνα επανεκκίνησης της κυβέρνησης μετά το κακό για τη Ν.Δ. αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. 

Τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται ξανά εκτεθειμένη και απολογούμενη και πρώτη γραμμή άμυνάς της ήταν η μετάθεση των κυβερνητικών ευθυνών στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεύτερη γραμμή άμυνάς της, όπως καταγράφηκε και από τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού για τον Δεκαπενταύγουστο, είναι η προσπάθεια υποβάθμισης της τραγωδίας και του μεγέθους της καταστροφής, αλλά και μια επιχείρηση απαξίωσης της κριτικής η οποία βαφτίζεται από τα πρωθυπουργικά χείλη «τοξικότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκοντας «λίγους» τους πολίτες που επλήγησαν από την τραγωδία στην Αττική, δήλωσε από τις Στέρνες των Χανίων ότι «θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, αλλά και όλους τους εθελοντές μας που έδωσαν τις τελευταίες μέρες πολύ δύσκολες μάχες με τις φλόγες στην Αττική και να διαβεβαιώσω τους ευτυχώς λίγους συμπολίτες μας οι οποίοι επλήγησαν από την πυρκαγιά ότι η πολιτεία θα φροντίσει να κινηθεί τάχιστα ώστε να τους αποζημιώσει».

 Και υποστήριξε ότι «ο Δεκαπενταύγουστος, όπως κάθε μεγάλη θρησκευτική γιορτή, θα πρέπει να είναι μια στιγμή περισυλλογής και αυτογνωσίας και αναγνώρισης ότι ο τόπος προχωράει μπροστά μόνο μέσα από την ενότητα και αντιπαλεύοντας την πόλωση και την τοξικότητα, η οποία δυστυχώς δεν έκανε καλό στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω οι στιγμές αυτές περισυλλογής με τον τρόπο τους να μας κάνουν όλους μας να αναλογιστούμε πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και πώς ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά για να αντιμετωπίσουμε και πάλι επιτυχημένα τις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες βλέπουμε να έρχονται στο μέλλον».

Με άλλα λόγια, κατά την κυβερνητική γραμμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να επιλέγουν την... περισυλλογή αντί να υποδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την πύρινη καταστροφή. Και όλα αυτά όταν είναι ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης που εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 2019 εκμεταλλευόμενος πολιτικά την τραγωδία στο Μάτι και έχοντας υποσχεθεί πως έχει τη λύση για την Πολιτική Προστασία στο τσεπάκι του και μάλιστα θα τοποθετούσε ως υπεύθυνο στη θέση αυτή κάποιον «υπεράνθρωπο» που θα ήταν πάνω και από τον πρωθυπουργό και θα έλυνε όλα τα προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ζήτημα των ευθυνών της τραγωδίας αναμένεται να κορυφωθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο μετά το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης και την απάντηση κυβερνητικών πηγών ότι «όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η κυβέρνηση θα ζητήσει να γίνει συζήτηση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο».

Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης «δεν δίστασε να προχωρήσει στον άκρως προκλητικό ισχυρισμό ότι οι πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται είναι «ευτυχώς λίγοι»», προσθέτοντας πως «τα 100.000 και πλέον στρέμματα, αλλά και τα δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις που κάηκαν, δεν είναι αρκετά ώστε ο κ. Μητσοτάκης να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει η πολιτική της κυβέρνησής του». 

Ο Ν. Ανδρουλάκης σημείωσε χθες ότι «έχουμε χρέος για τις επόμενες γενιές να προστατεύσουμε τον φυσικό μας πλούτο. Εχουμε χρέος να δημιουργήσουμε ένα κράτος λειτουργικό, αξιοκρατικό, ανθεκτικό, που θα προστατεύει τη φύση και τον άνθρωπο»...

Εφ.Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: