5.8.24

Χειμάρρα - Εκλογές: Ούτε γάτα ούτε ζημιά...



Το ζητούμενο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν να χαϊδέψει την ψυχή της Δεξιάς στο κόμμα του, να… εξιλεωθεί μέσω Μπελέρη για την ψήφο του στην ισότητα στο γάμο...
Εάν το ζητούμενο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν η προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία τότε η ένταξη του εκλεγμένου - και ακόμη φυλακισμένου- δημάρχου Χειμάρρας στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ήταν αποτυχία.

Εάν το ζητούμενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν να πιέσει τον πρωθυπουργό της Αλβανίας να σεβαστεί τις αρχές του κράτους δικαίου, τις οποίες έχει (λέμε τώρα) κορώνα στο κεφάλι του, τότε η εκλογή του Φρέντυ Μπελέρη στο Ευρωκοινοβούλιο με τα χρώματα της ΝΔ ήταν λάθος.

Αλλά το ζητούμενο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν να χαϊδέψει την ψυχή της Δεξιάς στο κόμμα του, να… εξιλεωθεί μέσω Μπελέρη για την ψήφο του στην ισότητα στο γάμο, κι όχι να προσπαθήσει να λύσει προβλήματα με μια γειτονική χώρα. Γι αυτό και τα προβλήματα, τα οποία είναι ως γνωστόν ξεροκέφαλα, θα επιμείνουν. 

Αλλά αυτά θα τα λουστεί μια επόμενη κυβέρνηση.

Για την ώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και η κυβέρνηση του Έντι Ράμα στην Αλβανία, μπορούν να υποστηρίζουν ότι δεν έγινε και τίποτε. Και ο Μπελέρης θα τρέχει στην Ευρωβουλή υπέρ των συμφερόντων της μειονότητας, αφού αποφυλακιστεί. Και ο Ράμα θα δει δήμαρχο της Χειμάρρας έναν εκλεκτό του, αφού στις εκλογές της Κυριακής νίκησε ο Βαγγέλης Τάβος με τα χρώματα του σοσιαλιστικού (λέμε τώρα) κόμματός του. Ούτε γάτα ούτε ζημιά, δηλαδή.

Εάν όμως το ζητούμενο είναι να σεβαστεί η κυβέρνηση Ράμα πρώτον, το περιβάλλον στη γείτονα - και να μην τσιμεντοποιήσει την υπέροχη ακτογραμμή της Χειμάρρας-, δεύτερον, τις ιδιοκτησίες των μελών της μειονότητας - τις οποίες υποτίθεται ότι θα προστάτευε ως δήμαρχος ο Μπελέρης- και τρίτον το κράτος δικαίου, τότε η ζημιά που έχει ήδη γίνει είναι μεγάλη. Και ενδεχομένως μη αναστρέψιμη.   

Επί πάνω από ένα χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η υπόθεση Μπελέρη ήταν ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, το οποίο θα έπρεπε από κοινού να αντιμετωπίσουν, καθώς η Αλβανία είναι υπό ένταξη χώρα. Οι εταίροι το έβλεπαν ως πρόβλημα διμερές. Και τώρα, μετά την εκλογή του Μπελέρη στην Ευρωβουλή και την εκλογή του Τάβου στο Δήμο Χειμάρρας ίσως να μην το βλέπουν καν ως πρόβλημα. 

Κάκη Μπαλή

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: