2.8.24

Υποκλοπές: Ο Αχιλλέας Ζήσης τίναξε το πόρισμα στον αέρα...



Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, πρόλαβε να διαβάσει σε τρεις εργάσιμες ημέρες το πόρισμα των 300 σελίδων που συνέταξε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος διενεργούσε τους τελευταίους εννέα μήνες την προκαταρκτική εξέταση για τις υποκλοπές...

μετά την ξαφνική και αναιτιολόγητη αφαίρεση της έρευνας από τους εισαγγελείς πρωτοδίκες.

Από ό,τι φαίνεται η έμπειρη ανώτατη δικαστική λειτουργός δεν διάβασε(;) επαρκώς τα συμπεράσματα της έρευνας του κ. Ζήση στο τέλος του πορίσματος, εκεί που διατυπώνονται αδιανόητοι ισχυρισμοί. Η «Εφ.Συν.», έχοντας διαβάσει το πόρισμα, αποκαλύπτει σήμερα γιατί μόνος του ο αντεισαγγελέας τινάζει το πόνημά του στον αέρα και γιατί η υπόθεση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αρχειοθετηθεί, καθώς πλέον εγείρονται σοβαρά ζητήματα ακυρότητας του πορίσματος.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο τέσσερις (4) μηνυόμενοι επιχειρηματίες, Φέλιξ Μπίτζιος, Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου, Ταλ Ντίλιαν και Γιάννης Λαβράνος «εγκατέστησαν σε δύο περιπτώσεις τηλεφωνικών αριθμών (της Αρτεμις Σίφορντ και του Θανάση Κουκάκη) και επιχείρησαν να εγκαταστήσουν το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator σε άλλους 114 τηλεφωνικούς αριθμούς που ανήκουν σε διάφορα φυσικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χρήστος Σπίρτζης κα, με σκοπό οι ίδιοι ή άλλοι να πληροφορηθούν το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ αυτών και τρίτων [...]

»Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα links που είχαν λάβει και είχαν ανοίξει οι Αρτεμις Σίφορντ και Θανάσης Κουκάκης ήταν το “emvolio.gov.gr” και blogspot.edolio.gr. ενώ οι υπόλοιποι αποδέκτες δεν άνοιξαν τα links που έλαβαν. Με την πράξη τους αυτοί οι κατηγορούμενοι είχαν σκοπό οι ίδιοι ή άλλοι να πληροφορηθούν το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ των παθόντων Αρτεμις Σίφορντ και Θανάση Κουκάκη με τρίτους ενώ στις λοιπές 114 περιπτώσεις επιχείρησαν να πληροφορηθούν το ίδιο, το έγκλημά τους ωστόσο στην τελευταία περίπτωση δεν ολοκληρώθηκε για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους ενόψει του ότι οι υπόλοιποι πλην των ανωτέρω δύο-αποδέκτες δεν άνοιξαν ποτέ τα links που έστειλαν»! (σελ. 284-286 του πορίσματος)

Τι ισχυρίζεται εδώ ο κ. Ζήσης; Οτι στην Ελλάδα με Predator μολύνθηκαν μόνο οι Θανάσης Κουκάκης και Αρτεμις Σίφορντ! Ολοι οι άλλοι (υπουργοί της κυβέρνησης, αρχηγός ΓΕΕΘΑ, γενικοί γραμματείς, γενικοί διευθυντές υπουργείων, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, εισαγγελείς) δεν άνοιξαν τα λινκ επιμόλυνσης. Το προφανές ερώτημα είναι πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει ο κ. Ζήσης ότι όλοι αυτοί (μιλάμε για 87 φυσικά πρόσωπα) δεν πάτησαν τα λινκ; Η απάντηση είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί. Ο κ. Ζήσης ως γνωστόν δεν κάλεσε τους στόχους του Predator να καταθέσουν σε μια από τις πολλές παραλείψεις της έρευνάς του. Οι μοναδικοί για τους οποίους επιβεβαιώνει ότι μολύνθηκαν με Predator είναι αυτοί που κατέθεσαν αυτοβούλως.

Επιπλέον, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει στα χέρια του το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων το οποίο αναφέρει ξεκάθαρα πως τουλάχιστον σε 16 τηλέφωνα (burner phones) υπήρξε επιμόλυνση. Ηταν τα δοκιμαστικά τηλέφωνα στα οποία χρησιμοποιήθηκε το Predator από τους υπαλλήλους της Ιntellexa πριν σταλεί στους πραγματικούς στόχους.
Τα θύματα

Οπως ανέφερε εκείνο το πόρισμα, «πάνω από 120 μηνύματα πιθανολογείται ότι έχουν σταλεί για λόγους δοκιμής προς αταυτοποίητα κινητά προσωρινής, σύντομης χρήσης (“burner phones”)». Αυτοί οι 16 τηλεφωνικοί αριθμοί περιλαμβάνονται στους 114 αριθμούς που αναφέρει το πόρισμα του Αρείου Πάγου. Είχαν επιμολυνθεί. Το «έγκλημα» έχει τελεστεί.

Σύμφωνα με έγγραφα της ΑΠΔΠΧ, θύμα του Predator έπεσε πληθώρα πολιτειακών παραγόντων, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων κ.ά. Μέσα σε αυτούς συγκαταλέγονται πρόσωπα όπως ο νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χρήστος Μπαρδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, πλήθος υπουργών (Δένδιας, Χατζηδάκης, Θεοδωρικάκος, Χρυσοχοΐδης, Γεραπετρίτης, Γεωργιάδης, Πλεύρης κ.ά.), ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., γενικοί διευθυντές υπουργείων κ.ά. Δεν κλήθηκε κανένας τους (ούτε από τον κ. Ζήση ούτε από τους πρωτοδίκες), ενώ όλοι διαχειρίζονταν και διαχειρίζονται υψίστης σημασίας θέματα.

Πώς ξέρει ο κ. Ζήσης τι έγινε με όλους αυτούς; Ποιος του το έχει εισφέρει επίσημα; Οι μόνοι που το γνωρίζουν είναι οι στόχοι του Predator και οι χειριστές του λογισμικού και βέβαια όσοι βρίσκονται πίσω από το σκάνδαλο. Διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν πως τουλάχιστον δύο υπουργοί της Ν.Δ. και οι σύζυγοί τους έπεσαν θύματα του Predator, όπως προέκυψε μετά από έλεγχο των κινητών τους. Ο κ. Ζήσης δεν τους κάλεσε ενώ οι ίδιοι ακολούθησαν τον δρόμο της σιωπής.

Ας μην ξεπεράσουμε όμως γρήγορα τον ισχυρισμό του κ. Ζήση, πως το έγκλημα «δεν έχει ολοκληρωθεί» γιατί δεν έχει γίνει η επιμόλυνση των κινητών. Το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα με τίτλο «Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας» αναφέρει πως «όποιος με πρόθεσή του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών».

Είναι προφανές πως η παραβίασή ιδιωτικών συνομιλιών υπουργών της κυβέρνησης ή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ αποτελούν παραβίαση μυστικών της Πολιτείας και διώκονται ως κακούργημα, ενώ επιβαρυντικές είναι και οι διατάξεις του άρθρου 148 του Π.Κ. περί κατασκοπίας.

Η επιμόλυνση

Αν είχαν εξεταστεί όλοι οι στόχοι του Predator και βέβαια τα κινητά τους, όπου θα αποδεικνυόταν η επιμόλυνση ορισμένων εξ αυτών με το παράνομο λογισμικό, τότε οι κατηγορούμενοι επιχειρηματίες Λαβράνος, Μπίτζιος, Ντίλιαν και Χάμου πιθανότατα δεν θα αντιμετώπιζαν σήμερα πλημμελήματα αλλά πολύ σοβαρά κακουργήματα (με ποινές κάθειρξης έως 10 ετών και πρόστιμο ύψους έως 350.000 ευρώ).

Με απλά λόγια, ο κ. Ζήσης υποστηρίζει πως οι παραπάνω στάθηκαν... τυχεροί γιατί όλοι οι στόχοι δεν έπεσαν –υποτίθεται– στην παγίδα τους. Αφήνει δε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι 4 κατηγορούμενοι να ενήργησαν για λογαριασμό «τρίτων», χωρίς να αναφέρει τίποτα παραπάνω.

Υπενθυμίζεται ότι ο νυν υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας στις 16 Μαΐου 2023 ως υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει: «Δεν διανοούμαι ότι κάποιος επιχείρησε να με παρακολουθήσει. Εάν κάποιος διανοήθηκε να προσπαθήσει να με παρακολουθήσει, αυτό είναι κακούργημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε μια σειρά χωρών του πλανήτη, γιατί δεν συνομιλώ μόνο εντός της χώρας».

Μετά από όλα αυτά, υπάρχουν άραγε ακόμα αμφιβολίες ότι το συγκεκριμένο πόρισμα του Αρείου Πάγου, το οποίο άρχισε να συντάσσεται από τον περασμένο Απρίλη, όταν δηλαδή ο κ. Ζήσης δεν είχε καν ολοκληρώσει τις μαρτυρικές καταθέσεις, «αναντίλεκτα» είναι ανεπαρκές και άκυρο;

Κώστας Ζαφειρόπουλος - Εφ.Συν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.