15.8.24

Η Αττική δεν μπορεί να αναπνεύσει και αυτοί… μαθαίνουν από τα λάθη...



Ακόμη μια ημέρα πέρασε με την Αττική να μετρά τις πληγές της από το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς στις βορειοανατολικές περιοχές της περιφέρειας και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου έχει πάρει πραγματικά φωτιά...

Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο πως και για αυτό το καλοκαίρι τα μεγάλα λόγια, οι επικοινωνιακές ανακοινώσεις για drones και νέο δόγμα πυροπροστασίας πήγαν πήγαν περίπατο στην πρώτη μεγάλη πρόκληση του καλοκαιριού, από μια πυρκαγιά που έφτασε μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας. 

Η Αττική, πλέον, ασφυκτιά έχοντας χάσει τα τελευταία οκτώ χρόνια πάνω από το 30% των δασών της και το μέλλον για τους κατοίκους της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας παραμένει δυσοίωνο.

Και ποια είναι η γενικευμένη κυβερνητική απάντηση στην κριτική, τις καταγγελίες και την οργή των πολιτών και τα αναπάντητα ερωτήματα; Προκλητικές δηλώσεις, απαξίωση των πολιτικών της αντιπάλων και, φυσικά, μηδενική ανάληψη ευθύνης.

Όσο ζει μαθαίνει

Ήρθε για δεύτερη φορά η ώρα του πρωθυπουργού, μετά το σόου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, να… βγει μπροστά και να υποστηρίξει το δόγμα μηδενικής ευθύνης.

Σε μια καλά σκηνοθετημένη εμφάνισή του από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας, δηλαδή σε ελεγχόμενο, προστατευμένο περιβάλλον και πολύ μακριά από τα καμένα σπίτια και την αγανάκτηση των κατοίκων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να ξεπεράσει και τον ίδιο του τον εαυτό.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο πρωθυπουργός κέρασε τσάι και συμπάθεια τους πολίτες, καθώς περιορίστηκε σε γενικές διαπιστώσεις, ενώ έφτασε σε σημείο να ισχυριστεί ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του… ακόμη παίρνουν μαθήματα.

Μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία, μετά από παλινωδίες με την Πολιτική Προστασία, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και τις αλλαγές υπουργών και υφυπουργών ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «βέβαια, αυτό το οποίο δεν θέλω σε καμία περίπτωση, είναι στα πλαίσια μιας πολιτικής αντιπαράθεσης να απαξιωθεί όλη η δουλειά του κρατικού μηχανισμού. Οι ίδιοι οι πιλότοι, οι ίδιοι οι πυροσβέστες, οι ίδιοι οι εθελοντές έχουν κάνει τη δουλειά αυτή. Άρα, και από κάθε φωτιά η οποία ξεφεύγει παίρνουμε τα μαθήματά μας, ειδικά, θα έλεγα, για τις πολύ δύσκολες ζώνες στις οποίες και εσείς πρακτικά δεν μπορείτε να επιχειρήσετε, που αφορούν την επαφή του δάσους με τον αστικό ιστό».

Προφανώς ο πρωθυπουργός έχει ξεχάσει τα όσα έλεγε το μοιραίο 2018, όταν η Ν.Δ. εκμεταλλευόταν πολιτικά με απροκάλυπτο τρόπο την τραγωδία στο Μάτι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυριζόταν ότι έχει όλες τις λύσεις.

Η... ειλικρίνεια του Άδωνη

Από το συγκεκριμένο «πάρτι» δεν θα μπορούσε να λείψει ούτε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος σε παρέμβασή του στην ΕΡΤ... έβαλε το χέρι στην καρδιά, μας ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να πει ψέματα και αναφώνησε πως «όποιος πραγματικά λέει ότι το κράτος δεν ήταν παρών σε αυτή την επιχείρηση, με συγχωρείτε, πρέπει να ζει σε παράλληλο σύμπαν. Ήταν πραγματικά όλο το κράτος εκεί και πιστεύω ότι αποφεύχθηκε διότι η φωτιά ήταν πάρα πολύ επικίνδυνη»

Βέβαια, επειδή η κατάρρευση του επιτελικού κράτους ήταν κάτι παραπάνω από εξώφθαλμη ο Άδωνης Γεωργιάδης έσπευσε να αναγνωρίσει ότι δεν έγιναν όλα καλά και φυσικά να δηλώσει με τη σειρά του «από κάθε τέτοια πυρκαγιά μαθαίνουμε πράγματα» για να πει σε άλλο σημείο «πάντα υπάρχει συγγνώμη. Το κράτος πάντα οφείλει να λέει συγγνώμη. Μακάρι να μπορούσαμε να τα λύνουμε όλα (…). Λέω λοιπόν, ότι κάθε τέτοιο φαινόμενο πρέπει να το παρακολουθείς, να το μελετάς και να μαθαίνεις από αυτό»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: