2.8.24

Διεθνή ΜΜΕ: Σε ιερή μέρα του Ισραήλ θα χτυπήσει το Ιράν...



Τα σχέδια εκδίκησής του για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, φέρεται να καταστρώνει το Ιράν, τη στιγμή που το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, αναμένοντας τα ιρανικά αντίποινα... 

Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα ενημέρωσης όπως το αραβικό Sky News Arabia (που επικαλούνται πηγές από δυτικές μυστικές υπηρεσίες), το Ιράν θα χτυπήσει την ιερή μέρα των Εβραίων, Tisha B’Av, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου. Η μέρα αυτή συμβολίζει την καταστροφή του πρώτου Ναού του Σολομώντα και του δεύτερου. Πρόκειται για μια ημέρα πένθους, θρήνου και νηστείας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Εβραίοι πιστοί φέρεται να αισθάνονται ιδιαίτερα ευάλωτοι ψυχολογικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση του Ιράν θα συντονιστεί με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ώστε το χτύπημα να είναι πιο αποτελεσματικό.

Νωρίτερα, σήμερα, σε κλίμα οργής και θρήνου πραγματοποιήθηκε επικήδεια τελετή στο Κατάρ, για τη δολοφονία του Χανίγια, σε κοιμητήριο της πόλης Λουσάιλ, βόρεια της Ντόχα. Σε ένα σαφές μήνυμα, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Χοσεΐν Σαλαμί, είπε ότι «οι εχθροί του έθνους, ειδικά η σιωνιστική συμμορία και οι υποστηρικτές τους», θα πρέπει να περιμένουν την εκδίκηση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή στον στρατό του Ιράν να χτυπήσει απευθείας το Ισραήλ, ως αντίποινα για τη δολοφονία του Χανίγια. Το δημοσίευμα επικαλείται τρεις Ιρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι φέρεται να έχουν ενημερωθεί για τη σχετική εντολή. Μάλιστα, ο Χαμενεΐ φέρεται να έδωσε εντολή να προετοιμαστούν σχέδια τόσο για επίθεση όσο και για άμυνα, σε περίπτωση που ο πόλεμος επεκταθεί περαιτέρω και το Ισραήλ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες χτυπήσουν το Ιράν.

Μέχρι στιγμής, δεν είχε γίνει γνωστό το πόσο δυναμικά θα είναι τα ιρανικά αντίποινα και αν το Ιράν θα περιορίσει την επίθεσή του, προκειμένου να αποφύγει την κλιμάκωση του πολέμου. Για το λόγο αυτό, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, αν και όλοι φέρονται να συμφωνούν πως το ιρανικό χτύπημα θα γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει πως η χώρα του είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και προειδοποιεί πως «θα επιβάλουμε πολύ βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον μας». Σημειώνεται επίσης πως το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι σκοτώθηκε ο Μοχάμεντ Ντέιφ, επικεφαλής των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, τον οποίο το Τελ Αβίβ τον θεωρούσε εκ των «εγκεφάλων» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Όλα αυτά βεβαίως, δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια εκεχειρίας στη σχεδόν ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας.

Σημαντικές εξελίξεις:

⇒ Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον ιεροκήρυκα του τεμένους αλ Άκσα, πρώην Μουφτή της Ιερουσαλήμ, σεΐχη Εκρίμα Σαϊντ Σάμπρι, που ηγήθηκε της προσευχής της Παρασκευής μετά την οποία μνημόνευσε τον δολοφονηθέντα ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Η αστυνομία τόνισε ότι ο Σάμπρι συνελήφθη ως ύποπτος για υποκίνηση και υποστήριξη της τρομοκρατίας και ανακρίνεται. Στο κήρυγμά του, ο Σάμπρι είπε: «οι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ προσεύχονται στον Θεό να ελεήσει τον μάρτυρα. Ζητάμε να λάβει συμπόνια και παράδεισο».

⇒ Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε αργά το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα) «πολύ ανήσυχος» για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ενώ κάλεσε για ακόμη μια φορά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να φροντίσει να συναφθεί το ταχύτερο δυνατό συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

⇒ Η Γαλλία κάλεσε τους Γάλλους ταξιδιώτες «που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Ιράν» να εγκαταλείψουν τη χώρα «το ταχύτερο δυνατό», λόγω του αυξημένου κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τεχεράνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: