Θα «φτάσει» ο Στέφανος Κασσελάκης μέχρι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στις αρχές Οκτώβρη, με την ιδιότητα του προέδρου του κόμματος;
Το ερώτημα πλανάται πια πάνω από την Κουμουνδούρου μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας...
Αμφισβήτηση
Ο Στέφανος Κασσελάκης διεμήνυσε στη λήξη της συνεδρίασης του οργάνου πως «δεν πρόκειται να τα βροντήξω». Απαντώντας έτσι στην αμφισβήτηση που δέχθηκε ευθέως από τον Παύλο Πολάκη με τη φράση «η ηγεσία δεν μπορεί να δώσει πολιτικές λύσεις. Χρειάζονται αλλαγές».
Στην ίδια συνεδρίαση, αμφισβητήθηκε και από τα στελέχη των λεγόμενων «87». Δηλαδή όσους θεωρούνται συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα και αμφισβητούν συνολικά την πορεία του κόμματος. Επίσης, αμφισβητούν τη δυνατότητά του να αποτελέσει εναλλακτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη σημερινή του ηγεσία.
Οι εξελίξεις, όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται πλέον να εξαρτώνται από τη βούληση του προέδρου του. Αφού όλα δείχνουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να «σταθεί» στη θέση του επικεφαλής της Κουμουνδούρου δίχως τη στήριξη του Παύλου Πολάκη. Ιδίως από τη στιγμή που ο βουλευτής Χανίων φαίνεται να έχει πολύ μεγάλη επιρροή στο τμήμα εκείνο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν τους μέχρι πρότινος υποστηρικτές του προέδρου του.
Επιβεβαίωση
Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης. Σε χθεσινή ανάρτησή του λίγο μετά τις 9 το βράδυ, κάλεσε δημοσίως τον Παύλο Πολάκη σε συνάντηση… συμφιλίωσης.
Παρότι λίγες ώρες νωρίτερα ο (διαγραμμένος από την Κ.Ο) βουλευτής Χανίων τον είχε ουσιαστικά χαρακτηρίσει ανεπαρκή. Καταγγέλλοντας μάλιστα ότι η ηγεσία Κασσελάκη παράγει περισσότερη «παραπολιτική» από «πολιτική». Κατηγορίες που -προφανώς- δεν μπορούν να «παρθούν πίσω», δίχως τουλάχιστον η εικόνα αμφότερων των πλευρών να μην ρέπει προς τη …φαιδρότητα.
Γέφυρα
Η βάση της «γεφύρωσης» στην οποία κάλεσε τον Παύλο Πολάκη ο Στέφανος Κασσελάκης αφορούσε τους «87». Αφού στην προεδρική ανάρτηση αυτοί κατηγορούνται ότι «φρόντισαν πάλι να δώσουν ανάσες στο καθεστώς Μητσοτάκη», πως δεν επιθυμούν την είσοδο του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ενώ καλούνται «να κοιτάξουν μέσα τους και να αναλογισθούν πού ανήκουν συναισθηματικά, πολιτικά και ηθικά».
Ουσιαστικά δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης προδιέγραψε μία έντονη αντιπαράθεση με τα συγκεκριμένα στελέχη καλώντας τον Παύλο Πολάκη να συμπράξει μαζί του σε αυτή την κατεύθυνση. Πιθανότατα για τον λόγο αυτό ζητά από τους 87 να επιλέξουν ένα πρόσωπο που θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Εδώ όμως φαίνεται να προκύπτει πρόβλημα. Ο Παύλος Πολάκης, πιθανότατα επιθυμεί πλέον να εκλεγεί ο ίδιος στο αξίωμα του προέδρου. Η αναφορά του στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία, σύμφωνα με την οποία χρειάζονται αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ και «θα συμβάλλω σε αυτή την προσπάθεια», μπορεί κάλλιστα να εκληφθεί ως προαναγγελία υποψηφιότητας.
Σε κάθε περίπτωση ο Παύλος Πολάκης αυτοπροβάλλεται ως ο «εγγυητής» μιας προσπάθειας «αποκάθαρσης» του ΣΥΡΙΖΑ από πολιτικές απόψεις όπως αυτές των «87». Όπως φαίνεται μάλιστα, αυτό θα είναι το πεδίο στο οποίο θα «διαγκωνιστούν» με τον Στέφανο Κασσελάκη.
Με «έπαθλο» την επιδοκιμασία των πλέον ακραίων στοιχείων της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ που προσδοκούν εξελίξεις σε αυτή την κατεύθυνση. Έστω και αν αυτό οδηγήσει άμεσα σε μία ακόμη μείωση της πολιτικής επιρροής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή ακόμη και στην απώλεια αυτής της κοινοβουλευτικής-πολιτειακής ιδιότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαπραγμάτευση
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δημόσια ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης αφήνει… μετέωρο το ζήτημα της Αθηνάς Λίνου. Δηλαδή τη βουλευτή Βορείου Τομέα με την οποία ο Παύλος Πολάκης έχει προσωπική αντιπαράθεση μετά τη διαγραφή του από την Κ.Ο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει αναφορικά με τον Παύλο Πολάκη πως για τον βουλευτή Χανίων «υπάρχει ανοιχτό το θέμα Λινού (που ήδη ερευνώ προσωπικά και θα αποφασίσω νηφάλια όταν θα έχω τα πλήρη στοιχεία)». Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συζητούν αν αυτή η διατύπωση θέτει τη στάση της Κουμουνδούρου για την Αθηνά Λινού ως… μέρος της διαπραγμάτευσης με τον Παύλο Πολάκη.
Οι “87”
Εντωμεταξύ, τα 8 μέλη της Π.Γ. που εκφράζουν τους «87» άσκησαν σφοδρή κριτική εφ’ όλης της ύλης στον Στέφανο Κασσελάκη. Ενώ ήδη σε πολιτικό επίπεδο έχουν αμφισβητήσει τόσο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος όσο και την τακτική της ηγεσίας για το ζήτημα της ενιαίας έκφρασης του χώρου της κεντροριστεράς.
Στο κείμενο που κατέθεσαν αφήνουν σκληρές αιχμές για τα ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνουν πως ζητήθηκε να κατατεθούν στοιχεία για τις προσλήψεις στα ΜΜΕ και τα κομματικά ιδρύματα, όσο και συνολικά για την οικονομική διαχείριση.
Επισημαίνουν πως «τα στοιχεία αυτά όφειλε η ηγεσία του κόμματος να τα δώσει ακόμη και στα μέλη της Κ.Ε. , σύμφωνα με το καταστατικό. Η άρνηση να δοθούν οικονομικά στοιχεία στην Π.Γ. σημαίνει πολλά για τους κανόνες που επιβάλλονται στο Νέο ΣΥΡΙΖΑ, που μόνο την αριστερά δεν εκφράζουν». Επίσης, σε άλλο σημείο κάνουν λόγο για «απόκρυψη στοιχείων γύρω από τα οικονομικά του κόμματος, παρά την αύξηση των εξόδων τον τελευταίο χρόνο».
Επίσης, αναφέρονται στο θέμα των πιέσεων που ασκούνται στους επιλαχόντες του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου. Μιλούν για «φραξιονιστική λειτουργία, με πιέσεις σε πλήθος Νομαρχιακών Επιτροπών για πανομοιότυπες αποφάσεις υπέρ της παραίτησης των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας» προκειμένου να εκλεγεί βουλευτής ο Στέφανος Κασσελάκης.
Παράλληλα σύμφωνα με πηγές των «87» με την χθεσινοβραδυνή του ανάρτηση ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε μόνος του θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνουν «αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται, μιας και για μια ακόμη φορά έθεσε μόνος του θέμα ηγεσίας, μέσω βραδινών αναρτήσεων, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, στην συνεδρίαση της ΠΓ, που ειπώθηκαν τα πάντα δήλωνε ότι δεν σηκώνει το γάντι»
Αστάθμητοι παράγοντες
Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Παππάς ή η Ρένα Δούρου. Στη χθεσινή συνεδρίαση φαίνεται να στήριξαν την πρόταση της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου ώστε η Π.Γ. να απευθύνει έκκληση υπέρ του να πάρει την βουλευτική έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου ο Στέφανος Κασσελάκης.
Αποτελεί, όμως, ερώτημα αν στελέχη με τόσο μεγάλη εσωκομματική εμπειρία και οξυδέρκεια θα συνεχίσουν να «διαβάζουν» με τον ίδιο τρόπο τις εξελίξεις και τους συσχετισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως, μάλιστα, όταν η συγκυρία ευνοεί την εμφάνιση υποψηφίων προέδρων που δεν έχουν εμπλακεί (τουλάχιστον δημόσια) στις μέχρι τώρα έντονες κομματικές αντιπαραθέσεις, τηρώντας κάποιες αποστάσεις...
News 24/7
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου