9.8.24

Χωρίς ενιαίο ενεργό μέτωπο η φωτιά στο Ρέθυμνο...



Φόβοι για νέες αναζωπυρώσεις...
Βελτιωμένη η εικόνα από τη φωτιά που καίει από το μεσημέρι της Τετάρτης στον δήμο Αμαρίου στο Ρέθυμνο. Η φωτιά αναζωπυρώθηκε χθες Πέμπτη, απειλώντας σπίτια και οικισμούς... 


Σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 310 πυροσβέστες με 67 οχήματα και 20 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Oι δυνάμεις αυτές αναμένεται να ενισχυθούν έτι περαιτέρω με 44 πυροσβέστες και 11 οχήματα. Αυτό που προβληματίζει τις πυροσβεστικές αρχές είναι η πρόγνωση για ενίσχυση των ανέμων μέσα στην ημέρα. Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν ξανά τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα και προχωρούν σε ρίψεις νερού. 

Το τελευταίο 24ωρο εκκενώθηκαν συνολικά εννέα χωριά, ενώ έχει κινητοποιηθεί το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων της Κρήτης. Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αυτήν την ώρα δεν υπάρχει ενιαίο ενεργό μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες που αντιμετωπίζονται από τα πεζοπόρα τμήματα. Ωστόσο η ανησυχία για νέα αναζωπύρωση είναι διάχυτη και οι πυροσβεστικές αρχές δεν εφησυχάζουν. 



Εκκενώθηκαν συγκεκριμένα τα χωριά Αγία Παρασκευή, Πλάτανος,  Αποδούλου, Βαθιακό,  Λοχριά,  Άδραχτος, Ρίζικας,  Σάττα και  Χορδάκι. 

Στη μάχη της πυρόσβεσης συμμετέχουν και οι εθελοντές που για 3η ημέρα δίνουν το «παρών», καθώς και ομάδες κατοίκων με υδροφόρες της περιφέρειας και δήμων. Χιλιάδες στρέμματα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, έχουν καεί κυρίως με καλλιεργήσιμη γη και ελαιώνες, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό η αγροτική οικονομία των κατοίκων και του δήμου. Τόνισε επίσης ότι σήμερα θα αιτηθεί να κηρυχθεί ο δήμος ως πυρόπληκτος, ώστε οι διαδικασίες ενίσχυσης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών να γίνουν άμεσα. Ζημιές που αφορούν μεταξύ άλλων, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, ηλεκτρικών παροχών και δικτύων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: