29.8.24

ΣΥΡΙΖΑ: Κομμάτια και θρύψαλα...

Kρίση άνευ προηγουμένου διαπερνά σχεδόν το σύνολο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς χάνεται η μπάλα με εσωκομματικά μέτωπα που ανοίγουν σχεδόν καθημερινά στον ΣΥΡΙΖΑ...

Το κόμμα που ήρθε δεύτερο στις εκλογές, παρά την σημαντική κυβερνητική φθορά, παρά τις τεράστιες προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, έχει υπεισέλθει σε μια δίνει από την οποία δείχνει να μην μπορεί να ξεφύγει, ενώ τα… χειρότερα είναι μπροστά, καθώς έρχονται συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και Συνέδριο.

Η διαγραφή Λινού, η «δικαίωση Πολάκη» και το χτύπημα σε Τσίπρα

Το σημερινό… επεισόδιο περιλάμβανε την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να διαγράψει την Αθηνά Λινού από την ΚΟ του κόμματος, σε συνέχεια της ιστορίας που έχει ξεσπάσει από τις συνεχείς καταγγελίες του Παύλου Πολάκη εναντίον της.

Η κίνηση αυτή που από ορισμένους ερμηνεύεται και ως χείρα φιλίας προς τον ανεξάρτητο βουλευτή Χανίων, ήρθε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εκτοξεύει σαφή βέλη προς τον προκάτοχό του σημειώνοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία θα έπρεπε να ελεγχθούν πριν καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει με όποια ευκαιρία του παρουσιαστεί ότι θεωρεί βασικό του αντίπαλο την πλευρά Τσίπρα και τους 87.

Μπορεί ο Παύλος Πολάκης να δήλωσε δικαιωμένος για την εξέλιξη αυτή, όμως η αντίδραση της Αθηνάς Λινού ήταν σφοδρή, με τη βουλεύτρια να διαμηνύει ότι δεν παραδίδει την έδρα της, αλλά και να καταγγέλλει την καταστροφική, όπως λέει, πορεία που έχει πάρει το κόμμα.

Και τι πιο αιχμηρό από την σημείωσή της πως «μπορώ επιτέλους να επιστρέψω στο να κάνω ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, με κριτική που βασίζεται σε δεδομένα, εμπειρία και ευαισθησία και στις πραγματικές αξίες της αριστεράς».

«Έχω ανοίξει θέμα πολιτικής της ηγεσίας»

Το δεύτερο πιο σημαντικό από τα πολλά μέτωπα είναι εκείνο με τον Σωκράτη Φάμελλο, καθώς η απόφαση Κασσελάκη για αντικατάστασή του στην προεδρία της ΚΟ άνοιξε από χθες τον «Ασκό του Αιόλου».

Ο σε γενικές γραμμές μετριοπαθής πολιτικός δεν κρύβει την δυσαρέσκεια για τον παραγκωνισμό του και κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη πως ούτε τον είχε ενημερώσει και πως προχωρά σε μια επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε πως είχε ενημερώσει για τις προθέσεις του από τα τέλη Ιουλίου, ενώ δήλωσε έκπληκτος από τις δηλώσεις Φάμελλου πως διαφωνούσε μαζί του, για να προσθέσει «δεν νοείται να υπάρχει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαφωνεί με τον πρόεδρο του κόμματος».

Το βράδυ της Τετάρτης, πάντως, ο Σωκράτης Φάμελλος επανήλθε μέσω του ΑΝΤ1 και έκανε λόγο για τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον κ. Κασσελάκη ότι « αμφισβήτησε την ενότητα και τη συλλογικότητα του κόμματος».

Άφησε, τέλος, να εννοηθεί ότι και ο ίδιος έχει ανοίξει θέμα για τις πολιτικές επιλογές του προέδρου. «Έχω ανοίξει ξεκάθαρα θέμα πολιτικής της ηγεσίας» είπε χαρακτηριστικά.
Έπεται συνέχεια

Η ένταση, πάντως, δεν αναμένεται να κοπάσει στην Κουμουνδούρου, με την ηγεσία να βλέπει πως και η απόπειρα να μπει ο Στέφανος Κασσελάκης στη Βουλή απέτυχε, καθώς η Πόπη Τσαπανίδου ορκίζεται αύριο βουλεύτρια Επικρατείας, ενώ δεν σταματούν οι δηλώσεις και τοποθετήσεις στελεχών.

Σήμερα το βράδυ, εξάλλου, η Όλγα Γεροβασίλη κάλεσε τον πρόεδρο να αναλάβει την ευθύνη και να γίνουν ξανά εσωκομματικές εκλογές.

«Προφανώς να ξαναγίνουν εσωκομματικές εκλογές. Ο ίδιος να πάρει την ευθύνη την ευθύνη του προέδρου, την ευθύνη του ηγέτη [...] και αυτό θα λειτουργήσει λυτρωτικά», σημείωσε μεταξύ άλλων για να συμπληρώσει «να κάνει μια θαρραλέα κίνηση... Πρέπει να δοθεί λύση. Νομίζω πρέπει να το κάνει ο ίδιος. Διαφωνώ στο ότι ζητάει πρόκληση».

Συνεπώς οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες μπορούν να χαρακτηριστούν κάτι παραπάνω από κρίσιμες για ένα κόμμα που μόλις πριν μερικά χρόνια ήταν κυβέρνηση και τώρα βλέπει να τα ποσοστά του να κατακρημνίζονται και να θυμίζουν τις προ μνημονίου εποχές...

Εφ.Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: