21.8.24

Το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο και τη Φατάχ...


 Αμείωτη η σφαγή στη Γάζα...
Σταθερά στα ύψη βρίσκεται το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή και τη Λωρίδα της Γάζας, με την ένταση μάλιστα να κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα...


Για πρώτη φορά, από την αρχή των διασυνοριακών ανταλλαγών πυρών ανάμεσα σε ισραηλινό στρατό και της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ (δηλαδή εδώ και περίπου 10 μήνες), το Ισραήλ έβαλε στο «στόχαστρο» έναν αξιωματούχο της Φατάχ, δηλαδή του σχηματισμού του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Όπως έγινε γνωστό, το ισραηλινό χτύπημα έλαβε χώρα στην πόλη της Σιδώνας στον νότιο Λίβανο. Η ισραηλινή επίθεση είχε στόχο το αυτοκίνητο του Χαλίλ αλ-Μακντάχ, ο οποίος σκοτώθηκε. 


Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε «αεροπορικό πλήγμα» κατά του Χαλίλ αλ-Μάκνταχ, αξιωματούχου των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, της ένοπλης πτέρυγας της Φάταχ. Ο ισραηλινός στρατός καταλογίζει στον Χαλίλ αλ-Μάκνταχ και στον αδελφό του Μουνίρ Μάκνταχ «ότι ενεργούν για λογαριασμό των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης και ότι ενέχονται στην οργάνωση τρομοκρατικών επιθέσεων και διακίνησης όπλων» προς την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η δολοφονία αξιωματούχου της οργάνωσης Φατάχ στον Λίβανο «αποτελεί επιπλέον απόδειξη ότι το Ισραήλ θέλει να βάλει φωτιά στην περιοχή και να τη βυθίσει σε έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο», κατήγγειλε μέλος της κεντρικής επιτροπής της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Οι δυνάμεις κατοχής χρησιμοποιούν το παλαιστινιακό αίμα (...) για να ρίξουν λάδι στη φωτιά του πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Τουφίκ Τιράουι μετά τον θάνατο αξιωματούχου της Φατάχ.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε επίθεση με σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον στρατιωτικών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ.


Δεκάδες νεκροί και νέες εντολές εκκένωσης
Την ίδια στιγμή, η αιματοχυσία δεν λέει να λάβει τέλος στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσαν σήμερα παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε για άλλη μια φορά πως εξακολουθεί να θέτει στο στόχαστρο μαχητές και να κατάσχει όπλα και πυρομαχικά. Όπως ανακοινώθηκε, αεροσκάφη έπληξαν 30 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων σήραγγες, τοποθεσίες εκτόξευσης και ένα φυλάκιο παρατήρησης.

Επίσης, το Ισραήλ εξέδωσε νέες εντολές απομάκρυνσης των Παλαιστινίων από την υπερπληθή περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στην κεντρική Γάζα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις μάχες, αναζήτησαν καταφύγιο. Τις διαταγές εκκένωσης ακολούθησαν σύντομα πυρά αρμάτων μάχης με τουλάχιστον έναν άνθρωπο να σκοτώνεται και πολλούς να τραυματίζονται από πυρά πυροβόλων, όπως δήλωσαν ιατρικό προσωπικό και κάτοικοι.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 40.223 Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, άλλοι 92.981 έχουν τραυματιστεί, ενώ οι εναπομείναντες όμηροι συνεχίζουν να κρατούνται εκεί.

Απομακρύνεται η εκεχειρία
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την πιο πρόσφατη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα, όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως «το Ισραήλ δέχτηκε» την αμερικανική πρόταση για εκεχειρία, όμως λίγο αργότερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως «δεν είναι καθόλου βέβαιος» πως θα υπάρξει κατάπαυση πυρός.

Την ώρα ωστόσο που συνεχίζεται το ρεσιτάλ υποκρισίας και κοροϊδίας μεταξύ Ισραηλινών και Αμερικανών, η κατάσταση των εκτοπισμένων επιδεινώνεται. Αξιωματούχοι των Παλαιστινίων και των Ηνωμένων Εθνών λένε πως οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατ. κατοίκους έχουν γίνει εσωτερικά εκτοπισμένοι λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ και των βομβαρδισμών που έχουν επίσης ισοπεδώσει τμήματα κατοικημένων περιοχών σε όλο τον θύλακα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: