13.8.24

Διπλωματικές προσπάθειες να μεταπείσουν το Ιράν...


...και να μην επιτεθεί στο Ισραήλ...

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμφανίστηκε ανήσυχη, χθες Δευτέρα, εναντίον ενδεχόμενης «σειράς σημαντικών επιθέσεων» του Ιράν στο Ισραήλ, πιθανόν εντός ημερών, καλώντας από κοινού με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την Τεχεράνη να «αποκηρύξει» κάθε σχέδιο γι’ αυτό...

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν τόνισε πως η χώρα του διατηρεί το «δικαίωμα να ανταποδώσει» κάθε επίθεση εναντίον της, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος τον παρότρυνε να αποφύγει τη στρατιωτική κλιμάκωση. 

Η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο εκρηκτική μετά τη δολοφονία την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, ενέργεια αποδιδόμενη στο Ισραήλ, και τον θάνατο την 30ή Ιουλίου ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολά, του Φουάντ Σουκρ, σε βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού που επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε ο ισραηλινός στρατός. Το Ιράν και οι σύμμαχοί του απείλησαν το Ισραήλ ότι θα υποστεί «σκληρή» τιμωρία σε αντίποινα για τους θανάτους αυτούς.

Οι ΗΠΑ «μοιράζονται την ανησυχία» του Ισραήλ πως επίκειται άμεσα επίθεση του Ιράν και κινημάτων-συμμάχων του στην περιοχή, δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τα τελευταία 24ωρα πως ενισχύει περαιτέρω την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή.

Το ζήτημα περαιτέρω ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή εθίγη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τους αρχηγούς κρατών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας. Οι πέντε ηγέτες αξίωσαν, με κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα κατόπιν, το Ιράν να μην κάνει πράξη, να «αποσύρει» την απειλή του πως θα επιτεθεί στο Ισραήλ, κίνηση που θα είχε «πολύ σοβαρές συνέπειες» για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής.

Οι εκκλήσεις «στερούνται πολιτικής λογικής»

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση έναντι του Ισραήλ, που έγιναν από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, «στερούνται πολιτικής λογικής και αντιφάσκουν με τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Η Τεχεράνη και οι σύμμαχοί της, η Χαμάς και η λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολά, έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για το φόνο και η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. «Χωρίς καμιά ένσταση για τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ), η δήλωση [των δυτικών ηγετών] ξεδιάντροπα ζητάει από το Ιράν να μην απαντήσει σε μια παραβίαση της κυριαρχίας του και της εδαφικής ακεραιότητάς του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί.

Ο Καναανί υπογράμμισε πως η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να εμποδίσει το Ισραήλ και κάλεσε το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο «να υψώσουν μια και καλή το ανάστημά τους εναντίον του πολέμου στη Γάζα και του πολεμοχαρούς Ισραήλ».

Οι ΗΠΑ ζητούν βοήθεια από Τουρκία 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από την Τουρκία και άλλους συμμάχους, που έχουν σχέσεις με το Ιράν, να το πείσουν να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία. Ο πρεσβευτής Τζεφ Φλέικ έκανε το σχόλιο αυτό καθώς η περιοχή ετοιμάζεται για πιθανές επιθέσεις από το Ιράν και τους συμμάχους του μετά το φόνο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Σκοτώθηκε 18χρονος Παλαιστίνιος που είχε απελευθερωθεί τον Νοέμβριο
Ο 18χρονος Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε χθες από τον ισραηλινό στρατό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, είχε απελευθερωθεί τον Νοέμβριο σε ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε σήμερα μη κυβερνητική οργάνωση. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον θάνατο του Τάρεκ Νταούντ χθες βράδυ, με τον ισραηλινό στρατό να δηλώνει ότι τον «εξουδετέρωσε» διότι είχε πυροβολήσει Ισραηλινό.

Είχε απελευθερωθεί στις 25 Νοεμβρίου ύστερα από έναν χρόνο φυλάκισης στο πλαίσιο μια σύντομης ανακωχής που είχε αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς, η οποία ασκεί την εξουσία στη Γάζα, στον πόλεμο από τις 7 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λέσχη Παλαιστινίων φυλακισμένων, μια παλαιστινιακή ΜΚΟ που μάχεται υπέρ των κρατουμένων. Η προσωρινή κατάπαυση πυρός, τον Νοέμβριο, είχε επιτρέψει την απελευθέρωση 105 ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα, κυρίως Ισραηλινών, και 240 Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, όλες γυναίκες ή Παλαιστίνιοι κάτω των 19 ετών.

Τουλάχιστον 39.929 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 92.240 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του θύλακα. Τις τελευταίες 24 ώρες, 32 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 88 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Σε Μόσχα και Άγκυρα ο Μαχμούντ Αμπάς
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητήσει για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στη Μόσχας αργότερα σήμερα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Κρεμλίνο. Αναμένεται «να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υπό το φως της τρέχουσας επιδείνωσης της παλαιστινιοϊσραηλινής σύγκρουσης και της άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας», σημείωσαν οι υπηρεσίες της ρωσικής προεδρίας μέσω Telegram. Ο Μ. Αμπάς πρόκειται αμέσως μετά να μεταβεί στην Τουρκία, για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ξανά στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σχεδιάζει να αναχωρήσει απόψε για την ένατη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο, με φόντο την κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, ανέφερε ρεπόρτερ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, επικαλούμενος πηγή του.

Δικαίωμα του Ισραήλ στην... αυτοάμυνα, βλέπει η Μελόνι 

Η ακροδεξιά Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, η Μελονι ευχήθηκε και πάλι να επιτευχθεί συμφωνία για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και για την απελευθέρωση των ομήρων, όπως προβλέπει το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ με αναφορά και στον νέο γύρο συνομιλιών της 15ης Αυγούστου. Η Μελόνι αναγνώρισε και πάλι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την σημασία να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης σε περιφερειακό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της μεθοριακής γραμμής Ισραήλ-Λιβάνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: