24.8.24

Δεν θέτει μόνο ο Πολάκης ζήτημα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ...

Καζάνι που βράζει είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα μέσα από τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις, με το κλίμα να είναι.. πολεμικό. ..


Έπειτα από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, την περασμένη Πέμπτη, οι τόνοι δεν έπεσαν, αλλά μία μέρα μετά ακολούθησαν νέες κόντρες, σε υψηλούς τόνους και σε σκληρή γλώσσα.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη για οργανωμένο σχέδιο για εξευτελισμό του ΣΥΡΙΖΑ ως το συνέδριο, με την ομάδα των 87 να απαντά (μέσω διαρροής) σε ανάλογο ύφος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «τον ΣΥΡΙΖΑ τον εξευτελίζει καθημερινά ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος τρέφεται με το να κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς».


Σε κάθε περίπτωση, από τις τοποθετήσεις στην Π.Γ. που ξεχώρισαν ήταν αυτή του Παύλου Πολάκη, ο οποίος έθεσε ξεκάθαρα ζήτημα ηγεσίας, δηλώνοντας μάλιστα ο ίδιος παρών. Και μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να επιχείρησε να ρίξει τους τόνους (ο Πολάκης «μίλησε σε πολιτική βάση... θα συναντηθώ με τον Παύλο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ), ωστόσο ο πρώην βουλευτής επανήλθε, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: «είναι σαφέστατο το τι είπα και το τι θα κάνω. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση!». 

Τις τελευταίες ώρες, πάντως, θέμα ηγεσίας βάζουν ανοιχτά και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ αυτών, η Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία με συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τόνισε πως «θέμα ηγεσίας τίθεται εκ των πραγμάτων. Το θέτει με καθαρό τρόπο ο σύντροφος Πολάκης αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος».


Η κ. Νοτοπούλου επισήμανε επίσης ότι η πολιτική αξιοπρέπεια «επιβάλλει ειλικρίνεια και θάρρος. Καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις» και ξεκαθάρισε: «Ο ηγέτης δεν μπορεί να κρύβεται λέγοντας δεν σηκώνω το γάντι και επιχειρώντας αποπροσανατολισμούς με βραδινές αναρτήσεις, με όρους εμμονής και στοχοποίησης στελεχών για την πολιτική τους άποψη. Ο ηγέτης οφείλει να λειτουργεί ως εγγυητής της ενότητας του κόμματος. Οταν επιλέγει να συμπεριφέρεται απαξιωτικά και προσβλητικά απέναντι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, την Πολιτική Γραμματεία, την Κεντρική Επιτροπή, όσο απαξιώνει την ιστορία και διαδρομή του κόμματος τόσο θα αμφισβητείται εκ των πραγμάτων η ηγετική του επάρκεια».

Σε κάθε περίπτωση, απέδωσε την ευθύνη για όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, αποκλειστικά στον Στ. Κασσελάκη. «Αποτελεί γεγονός ότι το κόμμα μας βρίσκεται σε μια παρατεταμένη εσωστρεφή περιδίνηση με ευθύνη της ηγεσίας», ανέφερε με σαφήνεια. 

Παράλληλα, και ο Χρήστος Σπίρτζης έθεσε ζήτημα ηγεσίας, προτρέποντας μάλιστα τον Στ. Κασσελακη να παραιτηθεί. «Αυτός που ευτελίζει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δυστυχώς ο πρόεδρος του», ανέφερε αρχικά ο κ. Σπίρτζης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως ο πρόεδρος «έχει τεράστια πολιτικά κενά, δεν μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, το αναγνωρίζουν και οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη και τον πρότειναν, όπως για παράδειγμα ο κ. Πολάκης».


Αφού σχολίασε καυστικά ότι ο Στ. Κασσελάκης «δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι σελέμπριτι, αλλά αρχηγός κόμματος». τον κάλεσε να παραιτηθεί από τον προεδρικό θώκο. «Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί, κάνοντας την αυτοκριτική του, γιατί μέχρι τώρα έχει διαιρέσει τον ΣΥΡΙΖΑ δεκάδες φορές με την πρακτική του», είπε. Μάλιστα υποστήριξε ότι η παραίτηση είναι η «καλύτερη υπηρεσία» που έχει να προσφέρει, «εάν αγαπάει όχι μόνο το κόμμα, αλλά και τον χώρο».

Το τι θα γίνει τελικά, μένει να φανεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς οι ζυμώσεις και οι διεργασίες στα επιμέρους «στρατόπεδα» βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με το βλέμμα αρχικά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σεπτεμβρίου, και κατόπιν στο Συνέδριο του Οκτωβρίου. Πάντως, τίποτα δεν αποκλείεται σε περίπτωση που κλιμακωθεί περαιτέρω η αντιπαράθεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα του κόμματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: