29.8.24

Οι δυσκολίες του Τζιτζικώστα και τα... 70 σουβλάκια...

Δεν είναι και λίγο για τον φιλόδοξο Απόστολο να αναγκαστεί να κάνει δήλωση υποστήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών
Εντατικά φροντιστήρια για να περάσει το hearing από την Ευρωβουλή μαθαίνω ότι κάνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας...

Οι πληροφορίες λένε ότι θα τον ζορίσουν λόγω των παλαιότερων δηλώσεών του για τη Βόρεια Μακεδονία, για τις πινακίδες κ.λπ. Δεν είναι και λίγο για τον φιλόδοξο Απόστολο να αναγκαστεί να κάνει δήλωση υποστήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Λένε λοιπόν τα γαλάζια παρασκήνια ότι έχει ετοιμάσει μία γενικόλογη τοποθέτηση. Μόνο που μπορεί να μην είναι αρκετό, καθώς οι σοσιαλιστές προβλέπεται να επιμείνουν και να τον ζορίσουν.

Πάντως, ήδη κάποιοι δικοί του από τη Βόρεια Ελλάδα του λένε πως αν αρνηθεί να κάνει δήλωση υποταγής, ακόμα και αν δεν γίνει επίτροπος, θα γίνει αρχηγός του συντηρητικού κόμματος στην Ελλάδα. Αν του το πουν και από τη Νότια Ελλάδα...

Ανέξοδοι συμβολισμοί

Στην ίδια εκτίμηση συγκλίνουν και εκείνοι που προσπαθούν να συμπεράνουν γιατί τον πρότεινε για επίτροπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εκδοχή ότι ο Κυριάκος του ανταπέδωσε τη στήριξη του δεύτερου γύρου του 2016 κατά το κοινώς λεγόμενο «δεν παίζει». Οι Μητσοτάκηδες δεν αναγνωρίζουν χρεώσεις μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου. Άλλωστε, είχε αθετήσει όλες τις υποσχέσεις που του είχε δώσει, όπως ότι θα τον κάνει αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αλλά και ο ίδιος ο Απόστολος μέχρι λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση δεν ήταν καθόλου βέβαιος (!) ότι ο Κυριάκος θα τηρούσε την υπόσχεση που του είχε δώσει όταν έκαναν τις πρώτες συζητήσεις πριν από τις ευρωεκλογές. Η μόνη βάσιμη εκτίμηση είναι ότι ο 45χρονος Απόστολος Τζιτζικώστας θα ήταν υπολογίσιμο μέγεθος αν έφτιαχνε δικό του πολιτικό φορέα για να εκφράσει την απογοητευμένη δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. και τον πέραν αυτής χώρο στον οποίο υπάρχουν ζυμώσεις ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Η εκτίμηση ότι με την πρόταση για τον Τζιτζικώστα κάνει άνοιγμα στο δεξιό κοινό δεν ευσταθεί. Οι ψηφοφόροι δεν θα πάνε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή έδωσε θώκο στον Απόστολο. Το ότι ευρωπαΐκά ΜΜΕ το ερμηνεύουν ως δεξιά είναι κάτι που εξυπηρετεί τον πρωθυπουργό αφού τον βοηθά να κρατά στο κομματικό μαντρί ένα κοινό με συμβολικές κινήσεις δίχως πραγματικό αντίκρισμα.

Δι’ αντιπροσώπου

Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του Διαδικτύου και έδειχνε τον υιό Σαμαρά, τον Κωνσταντίνο, αγκαλιά με τον Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε κρουαζιέρα με σκάφος φίλου του και έδεσε στην Πύλο, το παντοτινό προπύργιο του Αντώνη Σαμαρά. Η οικογένεια Σαμαρά έτυχε να είναι στο Ναύπλιο για προγραμματισμένη εκδήλωση, όμως ο Κωνσταντίνος κατέβηκε στην Πύλο για να υποδεχθεί τον Κώστα Καραμανλή και έβγαλε και τη φωτό. Όχι για να σηματοδοτήσει δικές του πολιτικές φιλοδοξίες όπως ερμήνευσαν κάποιοι. Αυτές μάλλον θα περιμένουν καθώς ο πατέρας δεν έχει αποφασίσει ακόμη να αποχωρήσει από τη Βουλή. Το να είναι και δεύτερος Σαμαράς υποψήφιος με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι κομμάτι δύσκολο, στο σημείο που είναι οι σχέσεις του πρώην με τον νυν. Περισσότερο ήταν μία υπόμνηση από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά ότι η σχέση του και η συναντίληψη με τον Κώστα Καραμανλή διατηρούνται.

70 σουβλάκια

Τις ίδιες ημέρες στην Πύλο βρέθηκε και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που έχει αποχωρήσει πλέον από τον κοινοβουλευτικό βίο, επίσης με κάποιο σκάφος φίλου. Ο Μιλτιάδης κατέβηκε στην Πύλο και πήγε σε σουβλατζίδικο της πόλης, όπου παρήγγειλε 50 σουβλάκια. «Θα αργήσουν» του είπε ο σουβλατζής. «Δεν πειράζει, θα έρθω σε μία ώρα να τα πάρω». Μία ώρα αργότερα πήγε άλλος από την ίδια παρέα λέγοντας «βάλε άλλα 20 σουβλάκια γιατί τα 50 δεν φτάνουν».

Και όπως έλεγε παράγοντας της περιοχής, «τόσα σουβλάκια, μήπως ο Κώστας και ο Μίλτος ήταν στο ίδιο κότερο;».

Δεν θα πάει στη ΔΕΘ

Θα είναι η δεύτερη ΔΕΘ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δίχως την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στο κοινό. Ο κ. Σαμαράς δεν πήγε ούτε πέρυσι και, όπως λένε οι φιλικοί του βουλευτές, «τι να πάει να κάνει»; Η τελευταία φορά που ο Αντώνης Σαμαράς ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη ήταν πριν από δύο χρόνια, για να βγει με τον Κώστα Καραμανλή σε εστιατόριο μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και να σηματοδοτήσει τη συμμαχία τους.

Στρατηγός στο Όρος

Πέρασε και δεν ακούμπησε ο διπλωμάτης Αναστάσιος Μητσιάλης από το Άγιο Όρος. Εκεί που τους υποσχόταν ότι θα εγκατασταθεί στις Καρυές, έμεινε μόνο 6 μήνες στο πόστο του και παραιτήθηκε. Εύγε στον «επιτελάρχη» του επιτελικού κράτους που τον επέλεξε.

Τώρα που έφυγε ο κ. Μητσιάλης από το ΥΠΕΞ διαρρέουν ότι το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να δημιουργηθεί Διεύθυνση Αγίου Όρους στο υπουργείο για να διοικεί αυτός από εκεί, δηλαδή από την Αθήνα. Τα δύσκολα (όπως τις επιτόπου επαφές με τα μοναστήρια) λένε ότι τα είχε αφήσει στον υποδιοικητή Αρίστο Κασμίρογλου, ο οποίος υπηρετεί δεκαετίες στην Αθωνική Πολιτεία (εξού και το «αιώνιος» που του έχουν κολλήσει), ενώ έχει διατελέσει και διοικητής.

Γενικά πάντως το κλίμα μυρίζει μπαρούτι στη μοναστική πολιτεία. Η επιλογή ενός στρατηγού ε.α. όπως ο Αλκιβιάδης Στεφάνης προμηνύει εξελίξεις με τους «ζηλωτές» μοναχούς της Εσφιγμένου, που δεν δέχονται καμία δικαιοδοσία Διοίκησης, Ιεράς Επιστασίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου - πρόκειται για ένα θέμα που συνεχώς θέτει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην κυβέρνηση.

Επειδή είναι γυναίκα!

Πάντως, στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με το Άγιο Όρος προστέθηκε άλλο ένα. Η τοποθέτηση της Μάιρας Μυρογιάννη στη θέση της γενικής γραμματέως Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. Η Μ. Μυρογιάννη, με έργο στα θέματα ασύλου, έγινε «κόκκινο πανί» για τους Αθωνίτες επειδή είναι γυναίκα και τώρα αυτοί βρίσκονται υπό την εποπτεία της!

Να εξηγηθούμε: με βάση το άρθρο 216 του νόμου για το οργανόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών «στην εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας υπάγονται:

α) Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO,

β) Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας,

γ) Η Διοίκηση του Αγίου Όρους».

Ετσι η κ. Μυρογιάννη έχει υπό την εποπτεία της τους Στεφανή-Κασμίρογλου και το Άγιο Όρος. Θα εποπτεύει, δηλαδή, σε κάτι που δεν γνωρίζει και ποτέ δεν θα δει από κοντά! Αυτό είναι κάτι που δεν το σκέφτηκαν όσοι την επέλεξαν!

Από δυο χωριά στο Μαξίμου

Από δυο χωριά χωριάτες λένε τα γαλάζια παρασκήνια ότι είναι ξανά το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου καθώς είναι σε εξέλιξη ένα μπρα ντε φερ του Μάκη Βορίδη με τον Άκη Σκέρτσο, καθένας με τις δικές του συμμαχίες. Τον ενδιάμεσο φαίνεται να κάνει ο Γιώργος Πατέλης, ο οποίος γευματίζει άλλοτε με τον έναν και άλλοτε με τον άλλο, ενίοτε μετά συζύγων. Ο μεν Μάκης Βορίδης προβάλλει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κρατά τα δεξιά αντίβαρα στη δικαιωματιστική στροφή του Μαξίμου. Από την άλλη, ο κ. Σκέρτσος είναι παλιός και όπως λένε οι φίλοι του στον Μάκη, να τον προσέχεις, «επιβίωσε από τον Γεραπετρίτη και έφαγε τον Παπασταύρου και τον Μπρατάκο».

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: