15.8.24

Δεν υποχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις: 58 εν εξελίξει μάχες στα μέτωπα...



Η Ουκρανία ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις δεν υποχωρούν κατά μήκος του ανατολικού μετώπου εντός των συνόρων, μία και πλέον εβδομάδα μετά την εισβολή της στη Ρωσία και έκανε λόγο για τις σφοδρότερες μάχες εδώ και εβδομάδες κοντά στο Ποκρόβσκ...

Την 6η Αυγούστου, οι δυνάμεις του Κιέβου διείσδυσαν στην περιοχή του Κουρσκ, αιφνιδιάζοντας τα ρωσικά στρατεύματα και πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη εισβολή ξένου στρατού σε ρωσικό έδαφος, μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.


Ο εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού στρατού Ντμίτρο Λικόβιι είπε ότι η Ρωσία έχει μετακινήσει ορισμένα στρατεύματα από τον κατεχόμενο ουκρανικό νότο σε άλλες περιοχές, όμως αυτό δεν συνιστά προς το παρόν μία μεγάλη αναδιάταξη. «Δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές αλλαγές στο μέγεθος των δυνάμεων και ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού δεν έχει αλλάξει αρκετά ώστε να υποδείξει οποιαδήποτε αλλαγή ή εξασθένιση… των εχθροπραξιών», επισήμανε ο Ουκρανός αξιωματικός σε δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Σερχίι Τσεχότσκιι, ένας αξιωματικός της 59ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, δήλωσε πως δεν υπάρχει χαλάρωση στη ρωσική πίεση στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, όπου η Ρωσία έχει επικεντρώσει τις επιθέσεις της εδώ και μήνες. «Ο εχθρός, παρά τα όσα συμβαίνουν στο έδαφος της Ρωσίας, συνεχίζει να διατηρεί τον όγκο των στρατευμάτων του σε αυτήν την κατεύθυνση και προσπαθεί να καταγράψει επιτυχίες», είπε ο Τσεχότσκιι στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες εφεδρικές δυνάμεις τους στο ανατολικό Ντονέτσκ και έχουν «πραγματικά πιέσει» την Ουκρανία εκεί, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη 58 μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου και της Μόσχας στο μέτωπο κοντά στην πόλη Ποκρόβσκ, που βρίσκεται υπό τον ουκρανικό έλεγχο, οι περισσότερες που έχουν αναφερθεί στο πλαίσιο μίας μονάχα ημέρας αυτόν τον μήνα.

Σε ανάλυσή του, ο Guardian κρίνει πως το επιχείρημα της Μόσχας ότι όλα είναι υπό έλεγχο έχει αρχίσει να εξασθενεί και το προφίλ του Πούτιν έχει «τσαλακωθεί». 


Ο ΟΗΕ ζητά πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές 
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε την Τετάρτη από τη Ρωσία να της επιτρέψει την πρόσβαση στις ρωσικές περιοχές που έχουν πληγεί από τη σύρραξη, περιλαμβανομένης εκείνης του Κουρσκ. 

«Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έστειλε ένα αίτημα στις ρωσικές αρχές προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβαση στο Γραφείο στις περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας που πλήττονται από τις εχθροπραξίες, περιλαμβανομένων των περιφερειών Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ και Κουρσκ, στο πλαίσιο της εξουσιοδότησής μας για την επιτήρηση και αξιολόγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος Τύπου, η Λιζ Θρόσελ, μέσω email. Η ίδια διευκρίνισε πως το αίτημα εστάλη την Τετάρτη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει ήδη στείλει πολυάριθμα αιτήματα πρόσβασης στις ουκρανικές περιοχές που ελέγχει η Ρωσία. «Μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί θετική απάντηση» σε αυτά τα αιτήματα, επισημαίνει στο AFP η Θρόσελ.

Πόσα εδάφη έχουν κερδίσει οι Ουκρανοί;
Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία ισχυρίζεται πως ελέγχει 74 οικισμούς στην περιοχή του Κουρσκ, εντός των ρωσικών συνόρων. 

Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε ότι τα στρατεύματά του «προωθήθηκαν σε ορισμένες ζώνες κατά ένα έως τρία χιλιόμετρα», τις προηγούμενες ημέρες, εξασφαλίζοντας τον έλεγχο επιπλέον «40 τετραγωνικών χιλιομέτρων». Έπειτα από σχεδόν 10 ημέρες ταχείας προώθησης των δυνάμεών του, ο στρατηγός Σίρσκι ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες του έχουν καταλάβει περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Ρωσία.

Οι ρωσικές αρχές, από την πλευρά τους, παραδέχθηκαν τη Δευτέρα την απώλεια 28 οικισμών και ουκρανικά εδαφικά κέρδη σε μια ζώνη πλάτους 40 χιλιομέτρων και βάθους 12 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζονται σε ρωσικές πηγές, στοιχεία από τις οποίες διαθέτει το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν καταλάβει 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα στην περιφέρεια του Κουρσκ.

Συγκριτικά, η Ρωσία προχώρησε κατά 1.360 τετραγωνικά χιλιόμετρα εντός του ουκρανικού εδάφους από τις αρχές του έτους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: