14.8.24

Η φωτιά έκαψε 105.000 στρέμματα...


Τα νέα δεδομένα από το Copernicus...

Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός από την καταστροφική πυρκαγιά που μέσα σε δύο ημέρες έφτασε να κατακαίει μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, την ώρα που οι κυβερνητικές δικαιολογίες ξεχειλίζουν...

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές έδωσε στη δημοσιότητα τα νέα, αναθεωρημένα στοιχεία για την φωτιά που κατέστρεψε τη βορειοανατολική Αττική.

Σύμφωνα με αυτά ο αριθμός των καμένων ανεβαίνει σχεδόν στα 105.000 στρέμματα. Ειδικότερα η συνολική καμένη έκταση υπολογίζεται σε 10.409 εκτάρια (104.090 στρέμματα).


Η δεύτερη χειρότερη πυρκαγιά από το 2009
Από την πλευρά του το Εθνικό Αστεροσκοπείο παρουσίασε μελέτη με την οποία αποτιμάται σύγκριση της φωτιάς που έπληξε την Αττική το τελευταίο τριήμερο με ανάλογο μέτωπο του 2009 στην ίδια περιοχή. Τα ευρήματα του Αστεροσκοπείου καταγράφουν ότι αυτή ήταν η δεύτερη χειρότερη πυρκαγιά στον νομό Αττικής μετά την φωτιά που έπληξε το ίδιο σημείο πριν από δεκαπέντε χρόνια.


Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι δύο πυρκαγιές έχουν ξεκάθαρη σχέση μεταξύ τους, καθώς, όπως φαίνεται από την χαρτογράφηση, η φωτιά του 2009 αναπτύχθηκε με αρκετά παρόμοιο τρόπο.

Το Αστεροσκοπείο υπογραμμίζει σχετικά: Ιδιαίτερο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την εν λόγω καταγραφή είναι η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην προσφατή πυρκαγιά με την αντίστοιχη του 2009. Όπως φαίνεται από τη χαρτογράφηση, η πυρκαγιά του 2009 αναπτύχθηκε με πολύ παρόμοιο τρόπο και έκαψε έκταση ίση με 13054 εκτάρια δασικής και περιαστικής έκτασης με τις δύο καμένες εκτάσεις να παρουσιάζουν αλληλοεπικάλυψη κατά ποσοστό 60%, γεγονός που κάνει έκδηλη την επιβάρυνση του οικοσυστήματος στην περιοχή με δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την φυσική αναγέννηση του τοπίου τα επόμενα χρόνια.


Η Αττική έχασε το οξυγόνο της μέσα σε οκτώ χρόνια

Η νέα καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας δημιουργεί ακόμη πιο εφιαλτικά δεδομένα για το μέλλον της Αττικής, καθώς, η περιοχή μέσα σε οκτώ χρόνια έχει χάσει από πυρκαγιές το 37% των δασών της [βλ. Χωρίς ανάσα η Αττική για τα επόμενα πολλά χρόνια].

Η σχετική ανακοίνωση του meteo αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «από το 2017 μέχρι και τις 13 Αυγούστου 2024, 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Η περίμετρος των καμένων εκτάσεων δίνεται στο χάρτη που ακολουθεί. Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία 8 έτη το 26% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές. Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί 450.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 37% της επιφάνειας των δασών. Η πρόσφατη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα Αττικής και έφτασε μέχρι την οικιστική ζώνη του Λεκανοπεδίου, έκαψε ένα μεγάλο τμήμα δασικής έκτασης της Βορειοανατολικής Αττικής».



Δεν υπάρχουν σχόλια: