31.7.24

Το χρονικό του ελληνικού Watergate...









Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Εφ.Συν. για το Σκάνδαλο των Σκανδάλων...

🔴 Mάρτιος 2020: Αφιξη της Intellexa στην Ελλάδα

🔴 Ιούνιος 2020: H ΕΥΠ καταθέτει στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου του κινητού του Θανάση Κουκάκη για δύο μήνες με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

🔴 Ιούλιος-Αύγουστος 2020: Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης διαπιστώνει προβλήματα στη λειτουργία του τηλεφώνου του. Πηγές τού αποκαλύπτουν την ύπαρξη απομαγνητοφωνήσεων προσωπικών τηλεφωνικών συνομιλιών του. Υποβάλλει καταγγελία στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Αυθημερόν η ΕΥΠ ζητάει ξαφνικά παύση της άρσης του απορρήτου.

🔴 Μάρτιος 2021: Η ΑΔΑΕ απευθύνεται στην εισαγγελέα της ΕΥΠ για να μάθει αν μπορεί να ενημερώσει τον δημοσιογράφο για την άρση. Η κυβέρνηση ψηφίζει σκανδαλώδη τροπολογία, με την οποία αλλάζει ο νόμος για την άρση απορρήτου. Η ΑΔΑΕ απαγορεύεται να προχωρήσει στη γνωστοποίηση της άρσης απορρήτου αν αφορά λόγους εθνικής ασφάλειας. Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ. Ο πρόεδρος και δύο μέλη της ΑΔΑΕ εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους.

🔴 Νοέμβριος 2021: Η «Εφ.Συν.» πρώτη αποκαλύπτει σήματα της ΕΥΠ που αποδεικνύουν ότι η Υπηρεσία παρακολουθεί υπαλλήλους μεταναστευτικών οργανισμών, δημοσιογράφο, δικηγόρους και άτομα του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Το «Solomon» δημοσιεύει κείμενο, όπου αναφέρει ότι ο Σταύρος Μαλιχούδης είναι ο δημοσιογράφος που παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

🔴 Δεκέμβριος 2021: Tο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο δημοσιοποιεί έρευνα για το λογισμικό κατασκοπίας Predator. Σύμφωνα με την έρευνα, πιθανοί πελάτες Predator υπάρχουν και στην Ελλάδα. Ερευνα της Meta αναφέρει ότι η Cytrox που έφτιαξε το Predator έχει πελάτες και στην Ελλάδα.

🔴 Ιανουάριος 2022: Το inside story αποκαλύπτει την εταιρική παρουσία του ομίλου Intellexa στην Ελλάδα. Ιδιοκτήτης της Intellexa είναι ο Ισραηλινός Ταλ Ντίλιαν και μεταξύ των συνεργατών του είναι η Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου, ο Αντρέα Γκαμπάτσι και ο Φέλιξ Μπίτζιος.

🔴 Απρίλιος 2022: Το inside story αποκαλύπτει ότι ο Θανάσης Κουκάκης παρακολουθούνταν με το Predator για τουλάχιστον 10 εβδομάδες. Το Reporters United αποκαλύπτει ότι ο Κουκάκης βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Στις 18 Απριλίου 2022 η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργοπούλου, εκκινεί τη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου.

🔴 Μάιος 2022: Αποκαλύπτεται μέσω δημοσιογραφικών ερευνών η σύνδεση του ελληνικού Δημοσίου με την Intellexa, την εταιρεία Κrikel και την Ιονική Μονοπρόσωπη του επιχειρηματία Λαβράνου, κουμπάρου του Γρηγόρη Δημητριάδη.

🔴 Ιούνιος 2022: Oι Reporters United και η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτουν επιχειρηματικές συναλλαγές του Γρηγόρη Δημητριάδη, γενικού γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού, με φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην υπόθεση των υποκλοπών μέσω της συμμετοχής τους στις εταιρείες Intellexa και Krikel. Ο Δημητριάδης αρνείται την εμπλοκή του.

🔴 Ιούλιος 2022: Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγγέλλει σε μηνυτήρια αναφορά του στον Αρειο Πάγο απόπειρα μόλυνσης του κινητού του με Predator. Οι ΝΥΤ δημοσιεύουν ρεπορτάζ για την απόπειρα παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

🔴 Αύγουστος 2022: Η «Εφ.Συν.» και οι Reporters United τεκμηριώνουν την πολλαπλή σύνδεση του Δημητριάδη με τον Μπίτζιο. Διαπιστώθηκε από την ΑΔΑΕ μέσω της Wind ότι για το κινητό του κ. Ανδρουλάκη είχε ενεργοποιηθεί διαδικασία άρσης απορρήτου από την ΕΥΠ. Παραιτείται ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Ακολουθεί η παραίτηση Κοντολέοντος. Κυβερνητικές διαρροές παραδέχονται την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για «λάθος της ΕΥΠ που όμως ήταν νόμιμο». Συστήνεται εξεταστική που θα διερευνήσει την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

🔴 Σεπτέμβριος 2022: Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο Γρηγόρης Δημητριάδης δεν απάντησε στις ερωτήσεις των βουλευτών, επικαλούμενος το απόρρητο. Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει απόπειρα παγίδευσης εργαζομένων της ΕΥΠ με Predator λίγο διάστημα μετά την επιχείρηση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Χρήστος Σπίρτζης καταγγέλλει ότι έγινε στόχος παρακολούθησης με Predator.

🔴 Οκτώβριος 2022: Μήνυση Κουκάκη κατά Intellexa. Στην Επιτροπή PEGA καταθέτει ο Ανδρουλάκης. Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας εντόπισε ανθρώπους να τον παρακολουθούν. Αργότερα του έκλεψαν την προσωπική του τσάντα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

🔴 Νοέμβριος 2022: Το «Documento» αποκαλύπτει λίστα με 100 πρόσωπα που έχουν παρακολουθηθεί. Περιλαμβάνονται οι Αντώνης Σαμαράς, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκος Δένδιας, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Κουρτάκης, Βασίλης Κικίλιας, Ολγα Κεφαλογιάννη, Αλέξης Παπαχελάς κ.ά.

🔴 Δεκέμβριος 2022: Η «Εφ.Συν.» (Δημ. Τερζής) αποκαλύπτει ότι μέσω εταιρείας-βιτρίνας, η Ιονία Τεχνική (Λαβράνος) εξέδωσε εικονικά τιμολόγια προς την Krikel που αφορούσαν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Οι New York Times αποκαλύπτουν ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ έδωσε στην Intellexa άδειες εξαγωγής του Predator στη Μαδαγασκάρη. Αποκαλύπτεται η παρακολούθηση Χατζηδάκη από την ΕΥΠ επί τουλάχιστον έναν χρόνο.

🔴 Ιανουάριος 2023: Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αποκαλύπτει στην Επιτροπή PEGA πως έχουν εντοπιστεί 300 sms με link επιμόλυνσης με Predator. Η Ελληνοαμερικανίδα Αρτεμις Σίφορντ (μάνατζερ κυβερνοασφάλειας στη Meta) είναι ένα ακόμα θύμα παρακολούθησης από ΕΥΠ και Predator.

🔴 Μάιος 2023: Αποκαλύπτεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε άδεια εξαγωγής spyware σε Σουδάν, Μαδαγασκάρη, Ουκρανία από τις εταιρείες Krikel και Intellexa. Πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλεί «σκάνδαλο» την υπόθεση των υποκλοπών σε προεκλογικό debate.

🔴 Οκτώβριος 2023: Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ζητάει αιφνιδίως από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση να αναλάβει την υπόθεση και να την πάρει από τα χέρια των πρωτοδικών. Οι δύο πρωτοδίκες, Αγγελική Τριανταφύλλου και Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, είχαν ζητήσει εκ νέου από την ΑΔΑΕ να ελέγξει εάν για τις 92 τηλεφωνικές συνδέσεις που είχαν γίνει στόχος του Predator είχαν κινηθεί διαδικασίες παρακολούθησής τους και μέσω της ΕΥΠ.

🔴 Νοέμβριος 2023: Δημοσίευμα των RU και της «Εφ.Συν.» αναφέρει ότι το κέντρο παρακολούθησης του Predator έστειλε 11 κακόβουλα μηνύματα παραπλανώντας τους παραλήπτες, που νόμιζαν ότι δέχονταν μήνυμα από τον Γρηγόρη Δημητριάδη.

🔴 Ιανουάριος 2024: Απαλλάσσεται από τον πειθαρχικό έλεγχο για τις υποκλοπές η μέχρι πρότινος εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου.

🔴 Μάρτιος 2024: Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θέτει σε καθεστώς κυρώσεων τους Ταλ Ντίλιαν, Σάρα Χάμου και πέντε νομικά πρόσωπα που συνδέονται με την Intellexa.

🔴 Απρίλιος 2024: Συμπληρώνονται 24 μήνες για τη... διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Ακόμα δεν έχει προχωρήσει η αναζήτηση κοινών στόχων ΕΥΠ - Predator. Η ιστορική απόφαση 465/2024 της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το άρθρο 87 του ν. 4790/2021 (με το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέσπισε την πλήρη απαγόρευση της δυνατότητας ενημέρωσης των παρακολουθούμενων για λόγους εθνικής ασφάλειας) διασώζει –προσωρινά– την τιμή της ελληνικής Δικαιοσύνης. Η ΑΔΑΕ ζητάει από την ΕΥΠ τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης Ανδρουλάκη.

🔴 Ιούλιος 2024: Το inside story τεκμηριώνει το κοινό κέντρο παρακολούθησης ΕΥΠ - Predator με γνώση του πρωθυπουργού. Ενας στους τρεις γνωστούς στόχους του Predator παρακολουθoύνταν επισήμως και από την ΕΥΠ. Οι εμπειρογνώμονες που όρισε ο ίδιος ο κ. Ζήσης αποφαίνονται ότι πρόκειται για... συμπτώσεις...

Πηγή: Αρχείο «Εφ.Συν.», «Solomon»

Δεν υπάρχουν σχόλια: