30.7.24

Times: «Οι Εργατικοί ανοίγουν την πόρτα για συμφωνία δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα...»

 


Oι «Times» του Λονδίνου δημοσίευσαν ρεπορτάζ τού Μαξ Κέντικς με τίτλο «Οι Εργατικοί ανοίγουν την πόρτα σε συμφωνία δανεισμού με την Ελλάδα» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα...

Σύμφωνα με την Βρετανική εφημερίδα, ο νέος πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, φαίνεται να έχει ανοίξει την πόρτα για την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών, εν μέσω μιας ευρύτερης προσπάθειας της «επιθετικής γοητείας» του (charm offensive) για επανεκκίνηση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι «Times αναφέρουν πως υπάρχουν «υπαινιγμοί ότι η Ντάουνινγκ Στριτ σκέφτεται να δώσει τα Ελγίνεια Μάρμαρα» στην Αθήνα εν μέσω «μιας ευρύτερης προσπάθειας για “επαναφορά” των σχέσεων με την Ευρώπη, με τους Εργατικούς να υποδεικνύουν ότι θα μπορούσαν να αποδεχθούν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία δανεισμού μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και των Ελλήνων υπουργών».

Ωστόσο, με αφορμή τις δηλώσεις της προηγούμενης υπουργού Πολιτισμού, Μισέλ Ντόνελαν, ότι τα Γλυπτά «ανήκουν εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο» και ότι η επιστροφή τους θα ήταν ένας «επικίνδυνος δρόμος», πηγή των Εργατικών δήλωσε στους «Times» ότι η «νομική μας θέση σχετικά με αυτό παραμένει αμετάβλητη και ίδια με εκείνη της προηγουμένης κυβέρνησης».

Κλείνοντας το άρθρο επισημαίνει πως «δεν είναι σαφές εάν η Ελλάδα θα συμφωνούσε σε ένα δάνειο, καθώς η κυβέρνησή της πιστεύει ότι αυτό θα νομιμοποιούσε τη νομική αξίωση του Βρετανικού Μουσείου για τα αντικείμενα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: