30.7.24

Το «rooms to let» ήταν πολύ πιο τίμιο...



Τρεις φίλες μου που πήγαν στην Επίδαυρο το προηγούμενο διήμερο νοίκιασαν ένα διαμέρισμα για να μείνουν Παρασκευή και Σάββατο. Για δύο βράδια τους ζήτησαν 200 ευρώ, συν 15 ευρώ επιπλέον κάθε βράδυ επειδή ήταν τρεις και το δωμάτιο ήταν δίκλινο... Το δωμάτιο στην πραγματικότητα ήταν (όπως μάθαμε) ένα επί μήνες ανοίκιαστο μαγαζί, υπερυψωμένο ισόγειο, που το μετέτρεψαν τάχα μου σε δωμάτιο. Είχε το υπνοδωμάτιο, το μπάνιο κι ένα χολ στο οποίο κοιμήθηκε η μία από τις τρεις κοπέλες. Κοιμήθηκε σε ένα «κρεβάτι» που στηριζόταν σε ένα τελάρο! Εχουμε και φωτογραφίες-όνειρο. Τα τζάμια μπροστά, εκεί που ήταν η βιτρίνα του καταστήματος, τα σκέπασαν με αυτοκόλλητα ώστε να μη φαίνεται το εσωτερικό. Το ονόμασαν και κάπως εξωτικά, κήπος τάδε, και το έβγαλαν στις πλατφόρμες.


Το δωμάτιο αυτό το έκαιγε ο ήλιος από το ξημέρωμα - είναι βορειοανατολικό και το χτυπούσε ο ήλιος όλη μέρα. Καμίνι. Μπαλκόνι δεν είχε, απλώς μπροστά στην είσοδο τοποθέτησαν ένα τραπέζι με κάποιες καρέκλες. Ούτε καν για μια μεγάλη ομπρέλα για ίσκιο δεν ξοδεύτηκαν. Εννοείται πως δεν μπορούσαν τα κορίτσια να απλώσουν μαγιό και πετσέτες. Πού να το έκαναν; Στο υπερυψωμένο πεζοδρόμιο; Και να περνάει ο κόσμος; Σκεφτείτε ένα κατάστημα που ανεβαίνεις δυο σκαλιά, περνάς ένα πλατύσκαλο τριών τετραγωνικών και μπαίνεις μέσα. Αυτό ήταν το «δωμάτιο». Το διπλανό κατάστημα παρέμεινε όπως είδα ανοίκιαστο, προφανώς δεν μπορούσαν με τίποτε να το βαφτίσουν δωμάτιο. Χαμένα διακοσάρια.

Για το συγκεκριμένο δωμάτιο λοιπόν οι ιδιοκτήτες του ζητούσαν 230 ευρώ - όσο θα ήταν το ενοίκιο του μαγαζιού, εκεί στο χωριό, για έναν μήνα. Αυτόν τον ελληνικό τουρισμό υψηλού επιπέδου πουλάμε λοιπόν. Το παλιό και γραφικό «rooms to let» ήταν τελικά πολύ πιο τίμιο.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: