Ασκήθηκε έφεση στην αθώωση των κατηγορουμένων...
Οι 28 κατηγορούμενοι είχαν αθωωθεί για την υπόθεση ξεπλύματος χρήματος, παρά την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα. Ο πρόεδρος της χώρας, όπως και οι κατηγορούμενοι, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο και ότι η υπόθεση είναι σκευωρία για να πλήξει το χρηματοοικονομικό σύστημα του Παναμά...
ΗΓενική Εισαγγελία του Παναμά ανακοίνωσε ότι άσκησε έφεση στην αθωωτική απόφαση για τους 28 κατηγορούμενους για τις υποθέσεις «Panama Papers» και «Lava Jato», που αφορούν ξέπλυμα χρήματος. Η δικαστική απόφαση, αντίθετη με την πρόταση του εισαγγελέα που είχε ζητήσει την καταδίκη των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο, το οποίο ήρθε στο φως το 2016, μετά τη δημοσίευση έρευνας που διενεργήθηκε από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Η δημοσιογραφική έρευνα βασίστηκε στη διεξοδική μελέτη 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων της δικηγορικής εταιρείας «Mossack Fonseca» που διέρρευσαν.
Η εισαγγελία του Παναμά ανακοίνωσε μέσω Χ την Παρασκευή: «Το δεύτερο γραφείο της εισαγγελίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος ανακοινώνει (...) την υποβολή έφεσης εναντίον της απαλλακτικής απόφασης στις υποθέσεις που είναι γνωστές ως Lava Jato και Panamá Papers».
Την 28η Ιουνίου, δικαστήριο αθώωσε 28 πρόσωπα που αντιμετώπιζαν κατηγορίες για παραβίαση της οικονομικής τάξης μέσω ξεπλύματος χρήματος, υπόθεση ταυτισμένη με την παναμαϊκή δικηγορική εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των ιδρυτών της, του Ραμόν Φονσέκα (ο οποίος απεβίωσε την 9η Μαΐου στα 71 του χρόνια) και του Γιούργκεν Μοσάκ.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, η εισαγγελέας που προΐσταται μονάδας δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος, Ίσις Σότο, ζήτησε να επιβληθεί η βαρύτερη ποινή —12 χρόνια κάθειρξης— στους δικηγόρους Μοσάκ και Φονσέκα, καθώς η εταιρεία τους φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, διάσημους αθλητές και καλλιτέχνες, για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.
Το δικαστήριο, με πρόεδρο την Μπαλοΐσα Μαρκίνες, στις 28 Ιουνίου, απάλλαξε επίσης όλους τους κατηγορούμενους για τη συνδεδεμένη υπόθεση Lava Jato («Πλύσιμο αυτοκινήτου εξπρές»), στην οποία εμπλέκονταν η δικηγορική «Mossack Fonseca», βραζιλιάνικες εταιρείες, ιδίως ο κολοσσός των κατασκευών Οντεμπρέχτ (μετονομάστηκε σε Νοβονόρ), καθώς και πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί διαφόρων χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Καθώς τα αδικήματα που βάραιναν τους κατηγορούμενους ήταν τα ίδια και στις δύο υποθέσεις, η δικαστής Μπαλοΐσα Μαρκίνες τις χειρίστηκε ταυτόχρονα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος πρόεδρος του Παναμά, ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, υποστήριξε τη Δευτέρα ότι η υπόθεση Panamá Papers ήταν διεθνής σκευωρία για να χτυπηθεί το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας του, φρασεολογία που έχουν χρησιμοποιήσει και οι δικηγόροι που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, χωρίς ωστόσο ποτέ να παρουσιάσουν τεκμήρια ή λεπτομέρειες για την υποτιθέμενη διεθνή συνωμοσία σε βάρος τους.
Η δημοσιογραφική κοινοπραξία ICIJ επιμένει στην ορθότητα των στοιχείων που έφερε στο φως.
«Αποκαλύπτοντας κρυμμένες αλήθειες, όπως κάναμε στην (υπόθεση) ‘Panamá Papers’, δίνουμε στο κοινό πληροφορίες που χρειάζεται για να απαιτήσει λογοδοσία και να ασκήσει πίεση ώστε να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις», σχολίασε μετά την αθώωση των κατηγορουμένων ο εκτελεστικός διευθυντής της κοινοπραξίας, Τζέραρντ Ράιλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου